Amikor megállt a Föld

TARTALOM

Klaatu (Keanu Reeves) meg akarja menteni a Földet. Hatalmas űrhajója a Central Parkban landol, onnan közli tervét az ijedt és meghökkent világgal: kiirt mindent, hogy azután újra benépesítse bolygónkat a most élő fajok klónjaival – kivéve az embereket, akik felelősek világuk egyre romló állapotáért, veszélyesek, és ezért nincs helyük az újraformált természetben. Az idegen robotjai meg is kezdik a teljes nagytakarítást: New York egyre újabb részei vállnak semmivé. Sem katonák, sem tudósok nem képesek megállítani a jó szándékú pusztítást. Egyvalaki azonban mégis a jövevény közelébe férkőzik. Ő az emberiség utolsó esélye.

ADATLAP

Megjelenés éve: 2008
Játékidő: 111 perc
Műfaj: science-fiction
Rendező: Scott Derrickson

Főszereplők:

Keanu Reeves (Klaatu)
Jennifer Connelly (Helen)
Kathy Bates (Regina Jackson)
John Cleese (Dr. Barnhardt)

BESZÉLGETÉSINDÍTÓ KÉRDÉSEK A FILMHEZ

Szerinted igazuk volt az idegeneknek, hogy ki akarták irtani az emberiséget? Szerinted miért ezt a módját választották a „probléma megoldására”? Milyen más lehetőség jut az eszedbe?

Mivel „érdemelték ki” az emberek az ítéletet a filmben? És mit gondolsz, mennyire igaz mindez a valóságos életben is? Megérdemelnénk? Indokold meg a válaszod!

Miben hasonlít a történet a Noé bárkájához, és miben nem? Miért kellett akkor meghalniuk az embereknek? És most miért nem tesz velünk Isten most is ilyesmit?

Szerinted meddig fogja a Föld „kibírni” az embereket? Szerinted mivel tesszük tönkre a bolygónkat, az embereket, a többi élőlényt, a környezetet?

Szerinted miért akarta a kisfiú először megölni az idegent? És mitől változott meg a véleménye?

Miért hitt a doktornő abban, hogy rá tudja venni az idegent, hogy megváltoztassa a szándékát? Mit jelent bízni valakiben?

Szerinted miért döntött úgy Klaatu, hogy nem írtja ki az embereket? És a másik földönkívüli szerinted miért döntött úgy, hogy a Földön marad akkor is, ha az emberek mind elpusztulnak?

Miért fontos jelenete a filmnek, amikor kiderül, hogy az idegenek is pusztító faj voltak, míg rá nem kényszerültek, hogy „stratégiát váltsanak”? Mitől volt a másik faj fejlettebb, vagy felsőbbrendű? Mitől lesz manapság valaki felsőbbrendű? Miért érezték úgy az idegenek, hogy joguk van megítélni, vagy elpusztítani a gyengébbeket? Hol találkozhatunk hasonló felfogással? Te mit tettél volna a helyükben?

Miért van szükségünk sokszor a krízisekre, hogy megváltozzunk? Amikor miden nyugodt, akkor miért nem tesszük, amit kell?

Szerinted miután a földönkívüliek elmentek, megváltoztak az emberek, ahogy a nevükben megígérte a doktornő? Szerinted a földönkívüliek onnantól tovább figyelték őket? Segítettek, vagy hagyták az embereket? Ha megcsinálnád a film folytatását, akkor mi lenne benne? Boldog vagy inkább szomorú vége lenne? Miért?


Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük