TARTALOM

Lester Burnham (Kevin Spacey) átlagos férfi, szürke és unalmas fickó, aki legszívesebben folyton a tv előtt ülne. Az élete azonban egyik pillanatról a másikra gyökeresen megváltozik, és ennek két oka van, az egyik az, hogy ki akarják rúgni a munkahelyéről, a másik pedig, hogy elmegy a feleségével egy iskolai meccsre, ahol olyannyira megakad a szeme a lánya barátnőjén, Angelán, hogy attól kezdve képtelen kiverni a fejéből a kislányt. Amikor rájön, hogy ki fogják rúgni, ő maga is rásegít a dologra, és nem hajlandó együttműködni a vállalat költségracionalizáló szakemberével, akinek az a dolga, hogy eldöntse, kit kell majd kirúgni. Kihallgatja lánya és Angela beszélgetését, melyből az derül ki számára, hogy ha gyúrna egy kicsit felsőtestre, Angela nem tudná megállni, hogy lefeküdjön vele. Ezért Lesternek máris van mivel kitöltenie az idejét. Gyúr, és füvet szív, amit lánya udvarlójától, Ricky-től vásárol. Eladja a modern autóját, és vesz egy régi Firebird-öt, gyerekkori álmát valósítva meg ezzel, és közben folyamatosan Angeláról fantáziál…

ADATLAP

Megjelenés éve: 1999
Játékidő: 120 perc
Műfaj: dráma, filmszatíra

Rendező: Sam Mendes
Főszereplők:
Kevin Spacey (Lester Burhnam)
Annette Bening (Carolyn Burnham)
Thora Birch (Jane Burnham)

BESZÉLGETÉSINDÍTÓ KÉRDÉSEK A FILMHEZ

1. (Bevezető kérdés:) Mit jelentenek a vörös rózsaszirmok?

2. A film plakátja (lásd fent) azt sugallja, hogy az „amerikai álom” maga Angela – a gyönyörű tinilány. Mi a film konklúziója az álmodozásról – boldoggá teszi-e az embert, ha olyasmire vágyik, amit nem kaphat meg?

3. Elemezzétek ki a film karaktereit – mi az, amit bemutat a film az egyéniségük erősségeiből és a hiányosságaiból?

Mennyire érzitek reálisnak, valósnak a karaktereket? Ilyenek lennének a körülöttünk lévő átlagemberek (vagy mi magunk?)

Mennyire valóságszerű maga az egész film?

4. „Soha ne becsüld le a tagadás hatalmát!” – mondja Ricky Lesternek, amikor elmondja azt is, hogyan veri át az apját. Hogyan érted ebben a jelenetben ezt a mondatot? (00:47:15)

5. „Keresőnek hívnak engem…” – énekli Lester a rádióval együtt. Mit keres ő valójában? Mi az az „amerikai szépség”, amit szeretne megtalálni? És mit keresnek a többiek? A felesége, a lánya, Angela és Ricky?

Mit keresel Te ebben az életben? Mi az, aminek a megtalálásáért érdemes akár egy egész életet is feláldozni?

UGYANEZ A KÉRDÉS MÁSKÉPPEN:

A film elején Lester ezt mondja: „A feleségem és a lányom is azt hiszi, hogy irdatlan nagy vesztes vagyok. És igazuk van. Elvesztettem valamit.” Mi az, amit elveszített? Kiderül-e a filmből?

6. Hol van az a pont a filmben, amikor Lester megváltozik? (Amikor meglátja a kosárstadionban Angelát – utána az ágyban fantáziálva mondja ki: „Úgy érzem, most ébredtem fel 20 év kóma után.) Hasonlítsd össze Lester viselkedését a „felébredése” előtt és után. Miben változott meg? Pozitív ez a változás vagy negatív?

7. Mennyire látod Angelát a megtestesült „amerikai szépségnek”?

Mit gondolsz, miért mondja Angela egy diáktársnőjével való veszekedés után azt, hogy „elegem van abból, hogy mindenki rám vetíti ki a bizonytalanságait!” (00:26:30)

Milyen bizonytalanságokra utalt?

Igaza volt egyáltalán?

8. Nézzétek meg egymás után a Lester család (00:06:30) és Rick családjának (00:27:30) egy estéjét. Milyenek ezek a családok? Ez lenne az „amerikai álom”?

Mennyire valószerűek ezek a családábrázolások – szerintetek sok ilyen család van?

Melyik szóval jellemeznétek a kapcsolatukat egymással? (Elhidegültek)

Mit lehet tenni az elhidegülés ellen? Hogyan lehet „melegen tartani” egy kapcsolatot, házasságban, családban, barátságban?

9. Nézzétek meg újra a film végén Angela és Jane veszekedését, amikor Ricky benyit hozzájuk (01:33:00).

Ricky ezt mondja Angelának: „Ő csak egy akárki neked, akit arra használsz, hogy még jobban el tudj ájulni magadtól.”

Jane: „Mindig is bolondok leszünk, de legalább nem olyanok mint a többi ember. Te sohasem lehetsz ilyen, mert te túl… tökéletes vagy.”

Angela erre csak annyit tud mondani: „Legalább nem vagyok ronda” – mire Ricky: „De az vagy. És unalmas vagy, és teljesen hétköznapi, és ezt te is nagyon jól tudod.”

Mit gondolsz az itt elhangzott súlyos szavakról?

„Mi boldogok leszünk, nem olyanok, mint a többi ember…” – a legtöbb ember boldogtalan? Ez lenne az átlag?

Itt is lelepleződik az „amerikai álom”: kívülről szép, de belülről hamis és üres. Sok ilyen dolog van az életben? Az életedben?

10. A Jane-t alakító Thora Birch ezt nyilatkozta: „Jane-t életének egyes aspektusai keserűséggel töltik el, és főként a szüleiből van kiábrándulva. Emellett nagyon bizonytalan, nem hiszi, hogy lenne bármi különleges értéke vagy képessége. De ezek az értékek a történet folyamán fokozatosan kirajzolódnak, és végül egészen különlegessé és egyedivé teszik őt.”

Mennyire hétköznapiak ezek az érzések? Sok tini érezheti ugyanezt?

Mit lehet nekik mondani? Hogyan válhatnak különlegessé és egyedivé?

11. Oscar Wilde mondta: „Ennek a világnak két nagy tragédiája van: az egyik, ha nem kapjuk meg azt, amire nagyon vágyunk – a másik, ha megkapjuk.” Hogyan kell érteni ezt?

Miben ábrázolódik ki ez a filmben? Mi lesz a következménye annak, hogy Lester is, Carolyn is megkapta azt, amit akart?

12. Mi a véleményed a filmben megformált szülői mintákról? Ennek a fényében hogyan értékeled…
– Lestert, Jane-nel kapcsolatban?
– Ricky apjának nevelési elveit?

13. Hogyan folytatódott volna a film, ha Lester nem hal meg a végén? Boldoggá vált volna a Burhnam család?


Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük