TARTALOM

Jómagam az európai filozófiát vallom. Nálam elsőbbséget élvez a jó bor, a jó bőr és nagyjából ennyi. Jó bor és jó bőr. – Alfie Elkins

Alfie Elkins limuzinsofőr, fuvarozgatja a gazdagokat a manhattani utcákon, és alkalmanként a hátsó ülésen vigasztalja elhanyagolt női ügyfeleit. Noha vannak ambíciói, beéri annyival, amiből pont kijön, és főként az élet örömeire koncentrál – mindenféle felelősség nélkül. Igen, Alfie Elkins a lézengő agglegény playboy archetípusa. Ám az elbűvölő külső, a lehengerlő duma, a laza hetykeség mögött ott rejtőzik egy másik férfi, aki – mint azt Mick Jagger filmdalszövege is megfogalmazza – „nem engedi be a szerelmet”.

ADATLAP

Megjelenés éve: 2004
Játékidő: 103 perc
Műfaj: romantikus vígjáték

Rendező: Charles Shyer
Főszereplők:
Jude Law (Alfie)
Susan Sarandon (Liz)
Sienna Miller (Nikki)
Marisa Tomei (Julie)
Julienne Davis (Sascha)

BESZÉLGETÉSINDÍTÓ KÉRDÉSEK A FILMHEZ

1. Mi volt a film elején a benyomásotok Alfiról? Szimptikus volt? Megváltozott-e a véleményetek róla film folyamán? Miért / miért nem?

2. Milyen volt Alfi hozzáállása a nőkhöz? Mennyire jellemző ez a mai férfiakra? – És a nehezebb kérdés (ha őszinte választ várunk): hogy miért jellemző ez a mai férfiakra?

3. Mire utal a „jó bor és jó bőr” filozófiája? Milyen az értékrendje annak, aki ilyen elvek szerint él?

4. Alfie beszélgetése Joe-val, hogyan hatott Alfie-ra? Változik valami, ha megkapja a biopszia eredményeit?

5. „Két dolgot tanultam meg az életben, kölyök: Találj valakit, akit szeretsz, és élj minden napot úgy, mintha az utolsó lenne.” (Joe)

Mit gondolsz erről a tanácsról? Mit kezdett vele Alfie?

6.„Mostanában sokat gondolkoztam Istenről és a halálról. És ha tényleg igaz, amit nekem a vasárnapi bibliaiskolában tanítottak, megérdemeltem volna azért, amit tettem. De nem fogok egy darabig még Luciferrel bulizni, mivel a teszt eredményeim negatívak lettek. Élni fogok! Élni fogok!”

Mit gondolt Alfie Istenről és a halálról? Te mit gondolsz róluk? Mit gondolsz arról, hogy mindannyian felelősségre leszünk vonva Isten előtt?

7. „Szóval, elszúrtad… A kérdés az, hogy mit fogsz kezdeni az életed hátralevő részével? (Joe)

Mit gondolsz, hogyan fog élni Alfie ezek után? Hogy küzdesz meg a dolgokkal, amiket rosszul csináltál? Mit adhat a megbocsájtás lehetősége?

8. „Tudod, mikor visszatekintek a kis életemre, és minden nőre, akit ismertem, nem tehetek róla, de arra gondolok, mennyi mindent tettek értem,és mennyire kevés volt az, amit én adtam cserébe… Ahogy törődtek velem, gondoskodtak rólam… És mindezt én sosem viszonoztam…  Mindig azt gondoltam, hogy a legjobb részét kaptam mindennek. Mim van nekem? Tényleg? . . . Nem függök senkitől. Senki sem függ tőlem. Az életem a sajátom. De belül nincs békességem. És ha az nincs, akkor nincs semmid. Tehát, mi a válasz? Ezt kérdezgetem magamtól. Miről szól ez az egész? Érted mire gondolok?”

Egyetértesz Alfival, hogyha nincs békességed, akkor nincs semmid? Honnan jön ez a békesség? Elég, ha csak azokkal törődünk, akik velünk is törődnek, vagy Istent is bele kell tenni a képbe?

9. A filmben a háttérben többször megjelennek órásplakátok, amelyeken különböző szavakat lehet olvasni: Desire (Vágy), Wish (Kívánság), Search (Keresés). Szerinted mi ezeknek a szavaknak a jelentősége a filmmel kapcsolatban?

10. Mi változott meg Alfie életében a film végére?

Mit jelent a felelősség vállalása a kapcsolatokban?


Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük