Téma:

A jelenet az álarcokról szól, amiket a gyülekezeteinkben viselünk, hogy elrejtsenek minket a többiek elől. Manapság is ugyanúgy vannak köztünk képmutatók, mint Jézus korában a farizeusok.

Szereplők:

Férfi 1, Férfi 2, Nő 1, Nő 2, még két szereplő, akik nem beszélnek (egyikük a lelkész)

Jelenethez:

Amikor a normál beszélgetés folyik, mindenki viseli a maszkot. Amikor a zárójeles, dőlt betűs részhez érnek, akkor a beszélő leveszi a maszkot, és a közönség felé beszél. Ha visszatette az álarcot a fejére, akkor folytatódik a párbeszéd.

Színpad:

Nincs szükség semmilyen berendezésre. A szereplők kettesével állnak a színpadon megmerevedve. A jeleneteket egymás után előadják.

Első páros:

Férfi 1 (lelkésznek): Kedves Miklós testvér, nagyon jó volt a prédikáció. Nagyon tetszett mikor arról beszélt, hogy a férfi a család szellemi vezetője. A feleségemnek több ilyen prédikációt kellene hallgatnia! (Még ő beszél a családról! A gyerekei tiszta vadak. Az én gyerekeim mesélték, hogy miket csinálnak az ő gyerekei a hétvégén! Amúgy meg, remélem, hogy a kölykök felvették nekem a focimeccs első félidejét, amiről az istentisztelet miatt lemaradtam. Jobb lesz, ha inkább sietek, hátha elfelejtették, és akkor még legalább a végét látom!) Indulok is haza. Készülnöm kell a következő megbeszélésre a diakónusokkal.

(Mindkét férfi megmerevedik, a két nő pedig elkezdi a párbeszédet)

Második páros:

Nő 1: Jó hogy látlak. Jól nézel ki! És nagyon tetszik a ruhád! Hiányoltunk a vasárnapi iskolában! (Nem igazán, szinte sosem jön el!)

Nő 2: Ó, köszönöm, bárcsak többször tudnék menni. (Na igen, az ő órái a gyülekezeti pletykaklub alkalmai, tiszta időpocsékolás. Meghívom a kóruspróbára, de gondolom úgysem fog eljönni.) Ott leszel am délután a kóruspróbán? Tudod, elkezdünk gyakorolni a húsvéti előadásra. Lesz egy hosszabb szólóm benne.

Nő 1: Ez nagyszerű! Sajnos én nem tudok menni. (Nem hiszem el! Szólót fog énekelni? Az egész előadást totálisan tönkre fogja tenni. ) Most mennem kell, de örülök, hogy beszélgettünk.

Nő 2: Örülök, hogy láttalak. Szia!

(Mindkét nő megmerevedik, férfi 2 és a párja elkezdik a jelenetet)

Harmadik páros:

Férfi 2 (a másiknak): Jaj, nagyon szuper ez a gyülekezetépítési program. Biztos nagyon jó lesz az új épület. Még Istentől nem kaptam vezetést arra nézve, hogy mennyit is adományozzak erre a célra. (Ha azt hiszik, hogy még több pénzt tudnak kiszedni belőle, akkor tévednek. Már befizettem a tizedet, amit a Biblia kér, és csak ennyit adok, kész, vége.) Majd imádkozom ezért. Isten áldjon, és majd találkozunk a következő üzleti vacsorán.

(A négy maszkos a közönség felé fordul. Mindig a soron következő, leveszi a maszkját, és a következő sort mondja)

Férfi 1: Ezt az álarcot istentiszteletekre veszem fel.

Nő 1: Én ezt az álarcot akkor viselem, amikor másokkal beszélek.

Férfi 2: Elrejt engem mások elől.

Nő 2: Elrejt saját magam elől.

Eredeti jelenet: Masks


Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük