TARTALOM

Frank és April világéletükben átlagostól eltérő embereknek tartották magukat. Miután beköltöznek új házukba a Revolutionary Roadon, megvetően elhatárolódnak az őket körülvevő kertvárosi egyhangúságtól, és elhatározzák, hogy soha nem lesznek a társadalmi elvárások rabjai. Ám hiába lázadnak, Wheelerék egy idő után azon kapják magukat, hogy kezdenek pontosan olyanná válni, mint szomszédaik: egy derék férfi, aki unalmas munkát végez és semmihez sincs kedve, oldalán pedig egy nem túl boldog, titkon kalandokra vágyó háziasszony. Olyanok, mint bármely más amerikai család: elveszítették az álmaikat. Hogy változtasson sorsukon, April merész tervet kovácsol. Újra akarja kezdeni az életüket az ismeretlen és izgalmas nagyvárosban, Párizsban. Ám amikor a terv sínre kerül, mindketten pánikba esnek – egyikük mindenáron szabadulni próbál, másikuk pedig megmenteni, amijük maradt, mindegy, milyen megalkuvás árán.

ADATLAP

Megjelenés éve: 2008
Játékidő: 112 perc
Műfaj: dráma
Rendező: Sam Mendes

Főszereplők:

Kate Winslet (April Wheeler)
Leonardo DiCaprio (Frank Wheeler)
Michael Shannon (John Givings)
Kathy Bates (Mrs. Helen Givings)

BESZÉLGETÉSINDÍTÓ KÉRDÉSEK A FILMHEZ

Frank és April a Revolutionary Road (Forradalmár utca) egyik házában laktak. Mennyire voltak ők forradalmárok?

Frank és April úgy érezték, hogy ők különlegesek. Szerinted azok voltak? Miért érezték magukat felsőbbrendűnek? És miért látták mások is különlegesnek őket?

Szerinted mi volt a probléma gyökere a házasságukban, az életükben? Szerinted azzal volt a probléma, ahol életek, vagy ahol dolgoztak vagy valami más?

Mindegyikük házasságtörést követett el. Frank elmondta Aprilnek, ő viszont nem mondta el a férjének. Szerinted melyikük miért tette?

Te tudnál olyan munkát végezni, amit utálsz? Mikor?/Mikor nem? Miért? /Miért nem? Vannak olyan álmaid ezzel kapcsolatban, amiket nem adnál fel?

Szerinted reális volt az elképzelésük, hogy Párizsba költözzenek? Szerinted mi volt a legfőbb oka, hogy nem mentek el?

Amikor eldöntötték, hogy elköltöznek, hirtelen minden csodálatos lett, máshogy látták a dolgokat. Igazából Frank ennek köszönhette az előléptetését is, hiszen már nem törődött a tettei következményeivel.  Te érezted már úgy, hogy valamilyen fontos döntés után teljesen máshogy láttad a világot?

„Ha nem próbálkozol, nem hibázhatsz.” (April Franknek) Volt már, hogy hibáztál, és mégsem bántad meg? És volt már, hogy nem próbáltál meg valamit, és sokáig nagyon bántad?

„Ahhoz kell gerincesség, hogy úgy élj, ahogy akarsz.” (April Franknek) Szerinted mit jelent ez? Miért nehéz úgy élni, ahogy elképzeljük? Mi a könnyebb út?

April szerint mindenki érzi, hogy mi az igazság, csak megtanulnak hazudni. A te életednek van olyan területe, ami nem igazi? Ahol nem vagy boldog, de megtanultad színlelni?

Miért érezte úgy April, hogy a még meg sem született gyerek a hibás, amiért nem utaznak el?

John azt mondta Franknek, hogy „Kényelmesebb a reménytelen ürességben”. Szerinted miért mondta ezt? Miben volt Frank élete üres és reménytelen? És miért volt neki ez kényelmesebb? Mit tehetett volna, hogy ez megváltozzon?

Miért döntött úgy April hogy abortuszt követ el? Te sejtetted, hogy erre készül?

Nagyon hatásos jelenet a végén, amikor a bácsi lehalkítja a hallókészülékét, hogy ne hallja a feleségét. April is sokszor kérte Franket, hogy inkább ne beszéljen, Frank pedig mindent szeretett volna megbeszélni. Szerinted mennyire fontos, hogy a házaspárok megbeszéljék a dolgokat, és mennyire kell helyet adni a másiknak, hogy egyedül lehessen és gondolkozhasson.

Ha April nem hal meg (nem követ el abortuszt), szerinted milyen lett volna a közös életük? Mit tehettek volna, hogy ne így legyen? Szerinted Párizs megoldást jelentett volna a problémájukra?


Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük