TARTALOM

Batman (Christian Bale) valamint két társa, egy rendőr (Gary Oldman) és egy ügyész (Aaron Eckhart) mindent elkövet, hogy megtisztítsa Gotham City utcáit a banditáktól. Már kezdik azt hinni, önként vállalt feladatukat siker koronázhatja, amikor megjelenik a bűnözők között valaki, aki minden elődjénél ravaszabb és veszélyesebb. Úgy hívják: Joker (Heath Ledger). A városban ettől kezdve a félelem az úr: elszabadul a korlátlan, értelmetlen, kivédhetetlennek tűnő gonoszság.

ADATLAP

Megjelenés éve: 2008
Játékidő: 152 perc
Műfaj: akciófilm
Rendező: Christopher Nolan

Főszereplők:

Christian Bale (Bruce Wayne/Batman)
Heath Ledger (Joker)
Aaron Eckhart (Harvey Dent)
Gary Oldman (James Gordon)
Michael Caine (Alfred Pennyworth)
Morgan Freeman (Lucius Fox)

BESZÉLGETÉSINDÍTÓ KÉRDÉSEK A FILMHEZ

Valaki megkérdezte: „Mit rejteget Joker a festék alatt?” Szerinted mi volt az?

Gordon kapitány részt vett egy hazugságban, hogy megvédje a családját. Szerinted szabad hazudni azokért, akiket szeretünk? Miért, miért nem?

Hogyan tudjuk eldönteni, hogy melyik hazugság „oké” és melyik nem? Szerinted, ha kisebb dolgokban hazudunk, akkor utána könnyebbé válik a hazugság a nagyobbaknál is?

Szerinted az emberiség tényleg annyira közel van hozzá, hogy elpusztítsa saját magát, mint ahogy Joker mondta?

Ha te lettél volna valamelyik hajón, akkor mit tettél volna?

Szerinted helyes volt, hogy Batman lehallgatta a telefonokat, hogy megtalálja Jokert? Miért, miért nem? Szerinted számít, hogy alapvetően ennek a technológiának köszönhetően kapta el Jokert? Meddig lehet illegális vagy bűnös módszereket és eszközöket felhasználni a nagyobb bűn megakadályozására? – Rá lehet vetíteni ezt az alapelvet a lelki-szellemi életre is?

Szerinted miért hozott ekkora áldozatot Batman a film végén? Te is megtennéd, hogy megvédesz valakit, aki rossz döntést hozott? Miért, miért nem?

Megéri önmagadat befeketítened, hogy más tiszta maradhasson? Tudsz példát mondani rá?

Van-e az ésszerű önfeláldozásnak határa?


Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük