A nagyrabecsülés kifejezésének gyakorlati módjai a házasságban

Tanácsok – ezúttal kifejezetten a feleségeknek

1. Kezdd el kikérni a férjed tanácsát és véleményét a döntéshelyzetekben! Tudd meg a reakcióját a bútorválasztás és szobaberendezés, az öltözködés stílusa és színvilága, vacsora, stb. terén. Próbáld ezt úgy tenni, hogy nem nyitott kérdéseket teszel fel, mint pl. „Mit szeretnél enni ma vacsorára?” Még ha jók is a szándékaid, olyan dolog átgondolására kényszeríted, amit talán a te feladatodnak tart. Ha viszont azt kérdezed, hogy „Mit szeretnél vacsorára – sültet vagy spagettit?”, akkor értékelni fogja a figyelmességedet. Viszont ne is vidd túlzásba, mert azt a benyomást keltheti a férjedben, hogy túlságosan önállótlan vagy és nincs benned kreativitás. Inkább tarts egyensúlyt azzal, hogy lehetőségeket keresel arra, hogy kikérd a véleményét és a tanácsát. Ha odafigyelve értékeled a gondolatait, azt fogja látni, hogy értékesnek tartod őt.

2. Tegyél róla, hogy ne feledkezz el a férjed korábbi kéréseiről és kívánságairól, és kezdd el megvalósítani azokat, amikor lehetőség adódik rá. Egy közeli barátom elmondta, hogy a felesége tett valamit, amitől nagyon különlegesnek érezte magát. Hetekkel korábban megjegyezte neki a férj: „Szeretnék már egyszer elejétől a végéig végignézni egy focimeccset, megszakítás nélkül.” Egy napon, ahogy bekapcsolta a tévét a meccsre, bejött a felesége, kézen fogta a gyerekeket, és azt mondta: „Menjük fel aludni egy kicsit!” Miután ágyba tette őket, bejött és azt mondta: „Most elmegyek bevásárolni, és remélem, megszakítás nélkül végig fogod tudni nézni a meccset. Kikapcsoltam a telefont is, hogy a telefonhívások se zavarjanak meg.” Az döbbentette meg a férjet, hogy a felesége emlékezett a hetekkel korábban mondott megjegyzésére, és látható volt, hogy kereste a lehetőséget, hogy tegyen valamit az ügy érdekében. Ezt azzal köszönte meg a férj, hogy a ház körül nagyobb munkákba kezdett bele.

Az emberi kapcsolatokban egyes eseményeket ugyanúgy előre lehet jelezni, mint a természeti törvényeket. Mint ahogy a fenti példa is bizonyítja: senki nem tudja hosszútávon figyelmen kívül hagyni a figyelmes, szeretetteljes cselekedeteket. Ha különlegesnek fogja érezni magát a férjed, akkor az ő vágyát növeled ugyanerre.

3. Keresd az adódó lehetőségeket, hogy mások előtt felhívd a figyelmet a férjed pozitív tulajdonságaira. Például, dicsérd meg őt a gyerekeidnek, felhívva a figyelmet pozitív tulajdonságaira. Ha barátokkal vagytok és valami figyelemreméltót mond, akkor mondd meg neki, hogy nagyon jó dolgot mondott, és kérd meg, hogy mondja el bővebben. Vagy mondd el a barátaidnak, rokonaitoknak egy előző héten történt esetet, ami valamelyik pozitív tulajdonságát emeli ki. Például: „Peti olyan figyelmesen kezeli az érzéseimet. Egyik nap nem is mondtam semmit arról, hogy hogyan érzem magam, de ő meg tudta mondani, hogy le vagyok hangolva. Odajött és átölelt. Majd azt mondta, tudja, hogy zaklatott vagyok, és megkérdezte miben tudna segíteni.”

El sem tudom mondani, milyen boldog érzés, ha valaki elmond valamit, amit a feleségem említett rólam. Nagyra becsülve érzem magam. Ilyenkor szeretnék hazamenni, és átölelni őt, amilyen hamar csak tudom!

4. Tegyél róla, hogy értékeld a férjed foglalkozását, ennek érdekében próbáld megérteni mennyire fontosnak tartja a munkájához tartozó feladatokat. Sok férfi frusztrált az állása miatt, mert úgy érzi, senki sem becsüli igazán az értéküket, tehetségüket és képességeiket. Amikor nagyra becsülöd, amit a férjed tesz, talán te vagy az egyetlen reménye arra, hogy igazi önértékelése legyen. Amíg nem hiszi el igazán, hogy ér valamit, akkor az is nehézséget fog okozni neki, hogy másokat értékesnek lásson – téged is beleértve.

Soha ne kicsinyeld le a foglalkozását, vagy a munkájához tartozó feladatait. Semmi nem rombolja jobban egy férfi énképét, mint ha a saját felesége nem támogatja őt többé. Lehet, hogy nem kritizálod az erőfeszítéseit, azzal is lekicsinyeled, hogy nem érdekel téged. Ha nem tudod valakinek pontosan elmondani, milyen tennivalóid vannak a férjednek egy átlagos munkanapján, akkor nem ismered eléggé a munkáját. Ne próbáld ezt egyetlen beszélgetésből megtudni, hanem folyamatosan ismerd meg, néhány kérdést feltéve neki arról, hogy hogyan tölti a napját, milyen projekteken dolgozik, és hogy a feladatai milyen befolyással vannak a munkatársaira. (Vigyázz, hogy a kérdéseidet hogyan teszed fel: ne éreztesd véletlenül se azt, hogy szerinted csak lézeng a munkahelyén.) A kis megjegyzések miatt is kevésbe veheti a munkáját. Ha egy férfi fölöslegesnek érzi magát a munkájában, akkor az a lényének a középpontját töri össze. Segíts neki felfedezni annak az értékét, amit csinál.

5. Gondosan figyeld meg, amit a férjed mond, anélkül, hogy elsietnéd a negatív reakciókat. Nem a vak engedelmességet támogatom, hanem a nyitott meghallgatást. Gyakran követeljük a saját elképzelésünk megvalósulását olyan dolgokban, ami már át lett gondolva egy teljesen más elképzelés szerint, nagyobb problémák nélkül. Ha hajlamos vagy hirtelen reagálni a gondolatai hallatán, fegyelmezd meg magad, és tartsd vissza a reakciódat, amíg a teljes elképzelése nem lesz világos, hogy teljességében nézve vehesd figyelembe az ő véleményét. Ezzel elkerülöd a fölösleges feszültséget a kapcsolatotokban, ő pedig jobban fogja élvezni a veled töltött időt. Itt az ideje bevezetni az alávetettség fogalmát.  Az alávetettség egy csodálatos bibliai fogalom, ami a legjobb kifejezése az őszinte szeretetnek. Sajnos vissza is élnek vele. Mára ez a szó megtelt kellemetlen gondolattársítással. Valószínűleg a legtöbb visszaélés a félrevezetett férjek és „vezetők” részéről jött, akik azt a téves gondolatot tartják, hogy a tekintély azt jelenti, hogy olyan „főnökök”, döntéshozók, akik a tekintélyük alatt levőket nem veszik figyelembe.

Jézus a szavaival és a tetteivel is azt tanította, hogy aki vezető vagy uralkodó akar lenni, először meg kell tanulnia mindenkinek a szolgája lenni (Máté 20:26-27). Akik vezetnek, azok szeretnek. Szolgálnak azoknak – azaz alávetik magukat – és meghallgatják azokat, akiket vezetnek.

Amikor egy férj megértéssel, szelídséggel, melegséggel és kommunikálással szereti a feleségét, akkor a feleségnek aránylag könnyű alávetni magát. de még ha nem is szeretetteljes férjed van, akkor is alávetettnek kell lenned – aktív szeretettel. Azt üzened ezzel a férjednek, hogy értékes, és hogy az ő szükségletei fontosabbak neked, mint a sajátjaid az adott helyzetben.

6. Ne hagyd, hogy két nap elteljen úgy, hogy nem fejezed ki az értékelésedet legalább egy dologról, amit a férjed mondott vagy tett azalatt a negyvennyolc óra alatt. Csak emlékeztetőül: ne feledd mennyivel kellemesebb olyanok társaságában lenni, akik között különlegesnek érezheted magad, mint ahol nem.

7. Használd az érzékenységedet arra, hogy kiderítsd a férjed személyes célkitűzéseit, és támogatásodról biztosítsd, miközben a céljaiért munkálkodik. Lehet, hogy ezek között a célok között a munkahelyi előmenetele is benne van, a magasabb fizetés vagy különleges hobbik. Egy nagyon sikeres texasi üzletember mondta el nekem, hogy a felesége mindig támogatta a személyes célkitűzéseit. Amikor látta milyen fontos neki, hogy nagyra becsüljék a szakterületén, különböző módokon segítette őt a cél elérésében – az öltözködési ízlésének a fejlesztésében, az eleganciájában, stb. (A férj örömmel vette a segítségét e téren, mert a felesége nem erőltette rá a véleményét.) Mindig bátorította, amikor úgy érezte, hogy feladja, és mindig dicsérte, ha bármit elért a céljai közül.

8. Kezdd el nagyrabecsülésedet kifejezni a férjed iránt szavak nélkül is. A férjek és feleségek közötti kommunikációról szóló kutatások azt bizonyítják, hogy maguk a szavak a teljes kommunikáció 7%-át jelentik. A házassági kommunikáció 38%-át a hangszín (tónus) fejezi ki, 55%-át az arckifejezések és a test mozdulatai. Más szavakkal, ha mondasz valamit a férjednek, maguk a szavak a jelentésnek csak a 7%-át hordozzák. Nézzük azt a kifejezést, hogy „Szeretlek”. Úgy is lehet mondani, hogy azt jelentse: „Persze hogy szeretlek, hiszen a lakbért is fizetem!”, de úgy is lehet mondai, azt fejezze ki, hogy „odavagyok érted és nem tudnék élni nélküled”. Vagy: „Nagyon szükségem van rád, hogy betöltsd a szükségleteimet most.” Ezért hallottam már, hogy sok feleség a férje „szeretlek” szavára ezzel felelt: „Hát tényleg furcsa módszereid vannak ennek a kimutatására”.

9. Őszintén kívánd és keresd a férjed megbocsátását, ha megbántod valamivel. A férfiak és a nők is hajlamosak kerülni azt, aki megbántja őket. (A gyerekek leggyakoribb panasza a szüleikkel kapcsolatban, hogy soha nem ismerik be, ha tévednek.) Ahhoz, hogy tiszta lappal folytassátok a férjeddel, nem elég azt mondani, hogy „sajnálom”. Ezt a gyerekek is megtanulják kihasználni, ha el akarnak kerülni egy fenekelést. Ha valaki megsértett minket, akkor általában nem egy könnyű „sajnálom”-ot akarunk hallani. Tudni akarjuk, hogy tisztában van-e azzal, hogy rosszat tett, és hogy fájdalmat okozott nekünk. Úgy gondolom sok „rossz módja” van a bocsánatkérésnek. Azért helytelenek, mert nem hoznak minket harmóniába azzal, akit megbántottunk, és nem tudják kifejezni, milyen értékes számunkra a másik személy.

Tapasztalatom szerint az egyik legjobb bocsánatkérés, sajnos, a legnehezebb és legkevésbé ötletes változat. Mindössze annyi kell hozzá, hogy odamenj a férjedhez, nézz a szemébe, és mondd ezt: „Rosszul tettem, ami tettem vagy mondtam. Meg tudsz bocsátani nekem?” Ha így kérsz bocsánatot, akkor két dolog fog történni. Először is, a férjed arra fog vágyni, hogy helyreállítsa a kapcsolatotokat, és könnyebb lesz megbocsátania. Másodszor pedig, valószínűleg azzal a hatással lesz rá ez, hogy ő is bocsánatot kérjen majd, ha megbánt téged. Mellékhatásként fontosság érzetet ad neki – ezzel közvetetten azt mondod neki, hogy fontosnak tartod őt annyira, hogy ne hagyd ott csak úgy a fájó érzésekkel.

© Copyright 2005 Smalley Relationship Center

Eredeti cikk: Practical Ways a Wife Can Show Admiration to Her Husband


Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük