TARTALOM

Az ünnepelt mágus, Eisenheim (Edward Norton) nem csak egész Bécset kápráztatja el mutatványaival, hanem az ambiciózus Leopold koronaherceget (Rufus Sewell), Ferenc József fiát is. Ám amikor Leopold menyasszonya (Jessica Biel – Penge: Szentháromság, Next – A holnap a múlté) megpillantja gyerekkori szerelmét, Eisenheimet, és újra fellobban iránta a tűz, a koronaherceg érdeklődése megszállottsággá válik. A város főfelügyelője (Giamatti – Lány a vízben, Kerülőutak) hirtelen egy sokkoló bűncselekmény kellős közepén találja magát, és miközben Leopold megbízásából egyre közelebbről figyeli a mágust, Eisenheim élete legnagyobb és legmesteribb trükkjét készül végrehajtani.

Az Oscar-díjra jelölt Paul Giamatti és Edward Norton a főszereplői ennek a lenyűgöző filmnek, amely varázslatosan üdítő keveréke az izgalomnak, a románcnak, és a szédületes csavaroknak.

ADATLAP

Megjelenés éve: 2006
Játékidő: 110 perc
Műfaj: dráma
Rendező: Neil Burger

Főszereplők:

Edward Norton (Eisenheim)
Paul Giamatti (Uhl)
Jessica Biel (Sophie)
Rufus Sewell (Leopold)

BESZÉLGETÉSINDÍTÓ KÉRDÉSEK A FILMHEZ

A kisfiú találkozott a film elején egy illuzionistával. Ez megváltoztatta az életét. Neked voltak ilyen találkozásaid? Volt, aki ilyen nagy hatással volt az életedre?

A fiatalokat elválasztották egymástól. Mi volt ennek az oka? A társadalmi pozíció manapság mennyiben befolyásolja a párválasztási kérdéseket? A szülők dönthetnek-e ilyen kérdésekben a gyermekeik helyett? Jónak tartod azt, ha igen / vagy ha nem? Miért?

Láttál már élőben bűvészmutatványokat? Volt olyan trükk, amit sikerült kitalálnod? Mennyire tud becsapni minket a szemünk?

Meddig tudjuk elhinni valamiről, hogy igazi, és mikortól tiltakozunk, hogy ez csalás?

Valóban történhetnek olyan természetfeletti dolgok, amik nem felelnek meg a fizika törvényeinek? Csodák, olyasmik, amik lehetetlennek tűnnek? Tapasztaltál már ilyesmit?

Az emberek elhitték, hogy az illuzionista meg tudja idézni a halottakat. Te hiszel a szellemekben? Valóban megtévesztette őket, és hiú reményeket ébresztett bennük, ahogy a felügyelő mondta?

Mi a véleményed a hercegről? Miért kellett mindenképp trükkhöz folyamodni, hogy megszabaduljanak tőle? Mik voltak a tetteinek a fő motivációi?

Vajon miért nem volt elég az, hogy eljátszották Sophie halálát, és eltűnhettek volna? Mire volt jó a többi színjáték? Miért akartak mindenáron bosszút állni? Vagy az ártatlan bebörtönzött emberen akartak segíteni? Vagy meg akarták akadályozni a felségárulást?

Vagy örökre biztonságban akarták tudni magukat tőle?

A felügyelő mindenben kiállt az elején a herceg mellett. Milyen motiváció voltak erre? Miért változott meg a film végére a hozzáállása?

Mennyire jellemző a mi kultúránkra a korrupció? És meddig nem bántja az emberek lelkiismeretét?


Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük