A lelki összeomlás elkerülése

CÉLKITŰZÉS:

Ez az összejövetel – mely egy a Jézus példázatai köré építettek közül – a szellemi alapokat vizsgálja. A cél: megőrizni attól a fiatalokat, hogy olyan valamire építsék a hitüket, ami végül széthullik.

1. Olvassátok el a bölcs és a bolond házépítők példázatát

(Máté 7:24-27.).

A példázatok értelmezése mindig vidám feladat, mert kevés szóval nagyon sokat mondanak. Mit tanít nekünk ez a példázat az Istennel való kapcsolat építéséről?

Vitassátok meg a példázatot.

Lehetséges értelmezések:

1. Ahhoz, hogy Istennel tartós kapcsolatot építs ki, Jézus tanításainál kell kezdened. Minden    más összeomlik.

2. Végül mindenkinek az alapja megpróbáltatik. A harcok és a gondok elkerülhetetlenek.

3. Jézus tanításait követni kell, nem csak hallgatni.

4. Ha valakinek a hite gyenge alapokon áll, az az alap jónak tűnhet egy ideig, de nem fogja       kiállni a próbát.

Mit jelképeznek a szelek, az eső, az áradás? Mik voltak ezek konkrétan a saját életedben? Mondj néhány példát.

2. Vitafórum

Milyen, különféle homokos talajokat választanak az emberek, hogy kapcsolatot építsenek ki Istennel? Miért nem felelnek meg ezek? Miközben felsoroljuk ezeket, valaki említsen személyes példát a saját vagy egy általa ismert személy életéből.

Néhány dolog, amivel a fiatalok előállnak:

1. Személyes tapasztalat és érzelem. Sajnos, ezek jönnek és mennek. Isten azonban nem. Meg kell tanulnunk úgy élni, hogy felülemelkedünk érzéseinken és körülményeinken.

2. Halld-mondd vallás-tallózás ifjúsági órák, viták, tanárok, gyülekezeti alkalmak, könyvek között, mindenből egy kicsit. Nem ez a módja annak, hogy adekvát ismeretekhez jussunk Istenről, valamivel többhöz, mint amit a mozi, TV-show műsorok tudnak adni a szexről.

3. Másokhoz való hasonlítgatás. Aki azt mondja, hogy: „Az biztos, hogy nem vagyok olyan jó, mint XY, és ő keresztyén”, az elfelejti, hogy Isten nem értékel összehasonlítással. Jézus szavai az egyedül mérvadóak.

4. Vallásos dogma – gyerekkori katekizmus, teológiai definíciók. Ezek jók, de ne mélyülj el bennük, ha nem eredményeznek aktív cselekedetet.

5. Jó cselekedetek. Van cselekedet, de nincs aláhúzva igazsággal, amely tartalmat adna annak. Cselekedetek révén nem juthatunk kapcsolatba Istennel.

6. Bizonyítékok, „gyapjúk”, mindenféle tesztek. Ezek könnyen manipulálhatók és könnyen értelmezhetők úgy, ahogy akarjuk. Isten általában a Biblia alapelveivel operál. Nem kis próbák által, ahogy mi gondoljuk.

7. Irreális remények, hogy most már tökéletesek vagyunk, minden problémánk a múlté és hogy bármilyen abszurd, Isten teljesíti kérésünket. Csak idő kérdése, hogy a homok szétmálljon.

8. Buzdítás más keresztyének részéről (lelkészek, ifjúsági vezetők, stb.). De mi történik, ha ez az ember kilép az életünkből?

Ha ezek nem megfelelő alapok, akkor melyik a megfelelő?  Te mire alapozod Istennel való kapcsolatodat? Vitassátok meg.

3. Mi hogyan  építünk a Sziklára, Jézus Krisztusra?

Mindenekelőtt meg kell, hogy értsük, amit mond. Ő eljött, hogy megmutassa nekünk, milyen Isten, megmutassa, hogy hogyan éljünk, hogy szabaddá tegyen a bűntől az Ő halála által. Jézus üzenetét nem tudod megérteni egy esti olvasás során – ez egy életfogytig tartó tanulás.

Ahogy megértjük egy-egy részletét, alkalmaznunk kell azt. Jézus cselekvést vár, nem csak megértést. Életünk felépítménye kell, hogy meghajoljon és olyanná alakuljon,  hogy illő legyen a sziklához, (nem fordítva).

Az építés során vigyáznunk kell, hogy a felépítmény harmonizáljon az alappal. Az I. Kor. 3:12-15. beszél azokról a dolgokról, amelyeket mi hozzáadhatunk… (olvassátok el újra az igeszakaszt). A ház összedőlhet, ha nem megfelelő az alapja – mint ahogy már részleteztük -, de akkor is összedőlhet, ha a teteje gyengén van megcsinálva, noha Krisztus erős alatta. De ha az alap elkészüléséről vesszük a példát, nem lesz gondunk.


Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük