TARTALOM

A film alapjául az 1971-es hírhedt Stanford-i börtönkísérlet szolgál. A kutatólaborban egy valódi börtönt modelleznek, cellákkal, rácsokkal és megfigyelő kamerákkal felszerelve. Két héten keresztül 20 férfi játssza el a börtönőrök és a rabok szerepét, miközben a tudósok az agresszív viselkedést vizsgálják. A rabok el vannak zárva, és látszólag enyhe megkötések vonatkoznak rájuk, az őrök pedig azt az utasítást kapják, hogy fizikai erőszak nélkül próbáljanak meg rendet tartani. A résztvevők közül bárki bármikor kiléphet, de a szereplőknek fizetett díjat ebben az esetben nem veheti fel.

Az első napokban a két csoport közötti hangulat inkább csak bizonytalan, de ahogy telik az idő egyre több valódi konfliktus alakul ki, az őrök pedig egyre drasztikusabb korlátozásokat vezetnek be a fegyelem megtartása érdekében. Egyre inkább úgy tűnik, hogy a kísérlet túl jól sikerült.

ADATLAP

Megjelenés éve: 2001
Játékidő: 120 perc
Műfaj: pszichothriller

Rendező: Oliver Hirschbiegel
Főszereplők:
Moritz Bleibtreu (Tarek Fahd, 77-es rab)
Christian Berkel (Steinhoff, 38-as rab)
Oliver Stokowski (Schütte, 82-es rab)

BESZÉLGETÉSINDÍTÓ KÉRDÉSEK A FILMHEZ

1. A film elrettentő példája annak, hogy mire képes az ember szélsőséges helyzetek között.

Mi a benyomásod az emberi természetről a film után? Milyen érzéseket váltott ki belőled a film?

2. A börtönőrök szerepét kapó kísérleti alanyok egy idő után annyira beleélték magukat a szerepükbe, hogy már azonosultak is azzal. Elmosódott a határ a valóság és a mesterséges szituáció között. Történt már veled ilyesmi?

3. Vajon minden ember így viselkedne egy hasonló helyzetben? Lehet-e nem visszaélni a kontollálatlan hatalommal? Hogyan?

4. A film azt mutatja be, hogy milyen az ember, ha nem kell megfelelnie társadalmi szabályoknak és elvárásoknak, és a tetteinek nincsenek következményei, illetve azokkal nem tartozik elszámolással senkinek. Mennyire jellemző az erre való törekvés manapság a mindennapi életben? Miben láthatóak ennek a jelei?

5. Ha te részt vennél egy ilyen kísérletben, és választhatsz, melyik szerepkörbe bújsz bele, melyiket választanád és miért?

6. A rabok is azonosultak a maguk rab-szerepükkel. Miből látható ez a filmben?

Előfordul-e, hogy azonosulunk egy olyan szereppel az életben, ami számunkra egyáltalán nem kedvező vagy boldogító, ennek ellenére elfogadjuk és aszerint cselekszünk? Mondj példát rá?

7. Nietschze szerint az emberi élet célja a hatalom akarása és az erő birtoklása. Ezt a film is kifejezi. Egyetértesz ezzel? Miért / miért nem?

Ha nem ez az emberi élet célja, akkor mi?

8. Hogyan lehet nem visszaélni a hatalommal?

9. A kísérlet kihozta az emberek valódi személyiségét. Lehullott a szereplőkről a neveltetés, a társadalmi szokások vagy a kultúra máza, és ott maradt a meztelen valóság: ilyenek vagyunk mi emberek.

Milyen mértékben játszunk szerepeket az életünkben?

10. Egyetértesz azzal, hogy minden emberben ott lakik az erőszakos börtönőr, csak a józan megfontolásunk, az érdekeink vagy a büntetéstől való félelem miatt elfojtjuk magunkban „az állatot”?

Milyen kísérletek csupaszítanak le bennünket ennyire a hétköznapokban? Kerülhetünk mi is olyan helyzetbe, ahol lehull rólunk minden álarc, és kiderül, hogy milyenek is vagyunk valójában? Beszélgessetek ilyen szituációkról, és arról, hogy mi derült ki rólatok vagy másokról.


Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük