TARTALOM

Dean Corso könyvkereskedő a ritka, régi és ennél fogva természetesen drága könyvekre specializálódott, afféle könyvdetektív. Egy nap Boris Balkan New York-i könyvgyűjtő felfogadja, hogy frissen szerzett könyvét, A sötétség fejedelmének kilenc kapuját összehasonlítsa az Európában fellelhető másik két példánnyal, hogy saját példájának eredetiségét bizonyítsa. Egyszerű ügynek tűnik, mégis halálos játszma lesz belőle. A sátáni könyvek nyomozása során biztosra vehető, hogy Corso jó úton jár, hiszen a könyv tulajdonosainak halálozási aránya jelentősen megnő (természetesen nem végelgyengülésben). Corso mindamellett, hogy igyekszik kideríteni, mi is a három könyv rejtvényének a megfejtése, elsősorban igyekszik életben maradni.

ADATLAP

Megjelenés éve: 1999
Játékidő: 134 perc
Műfaj: thriller

Rendező: Roman Polanski
Főszereplők:
Johnny Depp (Dean Corso)
Frank Langella (Boris Balkan)

BESZÉLGETÉSINDÍTÓ KÉRDÉSEK A FILMHEZ

1. A film elején Corso felbecsül egy könyvtárat, majd egyszerűen átveri a hozzá nem értő tulajdonosakat azzal, hogy egy nagyon értékes könysorozatot bagóért átvesz.

Megtetted volna a helyében? Miért / miért nem?

Mit gondolsz az üzleti etikáról? Mennyire fontos ez a mai világban, mennyire követelhető meg és tartható be

Te kihasználnál egy számodra előnyös helyzetet, ha közvetlenül nem ártasz, csak épp a többiek nem tudják, hogy te mekkora hasznot húzol belőle?

2. Szintén a film elején Corso beül egy előadásra a boszorkányokról, amelyen az előadó többek közt ezt mondja: „A boszorkány olyan ember, aki látszólag betartja Isten törvényeit, közben azonban hűen kitart az ördöggel kötött alkuja mellett.”

Mit gondolsz, miben különbözik ez a meghatározás a boszorkányok általános megítélésétől?

3. Corso jellemét meg lehet ismerni a következő jelenetekből:

„… maga is olyan makacs, éhes, nyughatatlan típus, akit Julius Cesar óta ismerünk, és aki hátbadöfi még a barátait is. Nem mintha sok barátja lenne, a maga fajtának ugyanis az sosincs…”

Mire utal ez a jellemzés?

Ismersz ilyen embereket a környezetedben?

4. Amikor Mr. Balcan megkérdezi Corso-t, hogy hisz-e a természetfelettiben, akkor erre azt feleli: „Én csak a jutalékomban hiszek!”

Milyen értékrendje van az ilyen embernek?

Te miben hiszel?

5. Hogy miért bízik Mr. Balcan Corso-ban, erre ezt feleli: „Nincs kiszámíthatóbb az olyan embernél, akinek a hűsége pénzért megvásárolható”.

Egyetértesz ezzel?

„Mindenki eladó, legfeljebb a névérték változik” – Egyetértesz ezzel?

Lenne valami, amit nem tennél meg, bármennyi pénzt is kínálnának érte? Mi lenne az és miért nem tennéd meg?

6. A filmben szereplő könyv szerzőjét az ördöggel való cimborálás miatt az inkvizíció máglyára vetette. Erre a könyv korábbi tulajdonosai, azt mondták, mikor elmesélték Corso-nak a történetét, hogy „a pokolnak is megvannak a maga hősei”.

Sorolj fel olyanokat, akiket te a „pokol hőseinek” tartasz.

Mennyire lettek példaképek mások számára ezek az emberek? És miért szeretnének egyesek vagy sokan olyanok lenni, mint ők?

7. Miért foglalkoztatja az embereket (és a filmkészítőket) annyira a Sátán hatalma? Miben áll ez a hatalom?

Vesd össze azt az ígéretet, amit a Sátán hatalmának birtoklása jelentett a filmben azzal, ami a Biblia első lapjain van megírva! Miben hasonlítanak?

Te szeretnél hatalmat? Miért? Mire használnád? Mit adnál oda érte?


Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük