TARTALOM

Az iskolába érkező új tanár nem túl egyszerű házi feladattal lepi meg diákjait: váltsák meg a világot! Aki jó jegyet akar év végén, az tesz valamit, amitől jobbá válnak a dolgok…

Ez persze csak vicc. De Trevor komolyan veszi. Fantasztikus tervet eszel ki, amely ha beválik, fokozatosan tényleg mindent átalakíthat. Csupán három emberen kell segítenie hozzá, és meg kell ígértetnie velük, hogy köszönetképpen ők is segítenek három-három másik rászorulón. Az akció első lépéseként Trevor befogad házukba egy hajléktalant. Anyja persze nem tűri a hívatlan vendéget, és rövid úton kidobja, de ezzel nem veszi el fia kedvét. Sőt: a fiú újabb segítő-akciót tervez, és még ő sem sejti, tettei mekkora hatással lesznek mindannyiuk életére.

Három nagyszerű színész, a kétszeres Oscar-díjas Kevin Spacey, a hosszú idő után újra kamera elé álló, szintén Oscar-nyertes Helen Hunt és a Hatodik érzékért Oscarra jelölt Haley Joel Osment kelti életre a megható történet figuráit.

ADATLAP

Megjelenés éve: 2000
Játékidő: 118 perc
Műfaj: dráma

Rendező: Mimi Leder
Főszereplők:
Kevin Spacey (Eugene Simonet)
Helen Hunt (Arlene McKinney)
Haley Joel Osment (Trevor McKinney)
Jon Bon Jovi (Ricki)

BEUGRÓ KÉRDÉSEK A FILMHEZ

1. „Találj ki egy jó gondolatot, amely változtat a világon – és aztán valósítsd meg!” – A Mr. Simonet által megfogalmazott célkitűzésnek van realitása, vagy teljesen utópisztikusnak gondoljátok?

2. Amikor a gyerekek legelőször találkoznak az új tanárral, és ő szembefordul velük, mindenkibe bennszorul a lélegzet, látva az égési sérülésekkel csúfított arcát. Mit gondoltok, miért érzi az ember önkéntelenül rosszul magát olyasvalaki társaságában, akinek szemmel látható testi sérülése van? (Van erről élményetek?) Miért kényelmetlen szembesülni a fogyatékossággal? Vannak-e olyan fogyatékosságok, sérülések, amelyek nem testi eredetűek, de legalább ennyire szemmel láthatók?

3. Mr. Simonet életének összetörtségét és sérülékenységét a szavai mögé rejti – ahogy ezt el is mondja Arlennek az egyik kifakadásában. Miben nyilvánul ez meg? – Nektek mi van a szavaitok mögé rejtve? Próbáljátok megfogalmazni!

4. Miért lett a film címe (magyarul) a „Jövő kezdete”? Gondolkodhattok az angol címen is: Pay it forward – „Vedd meg / fizesd ki a lehetőséget!”?

5. Jerry azt mondja a hídról leugrani akaró hölgynek: „Tegyen jót velem! Mentsen meg! (szó szerint: „Tegyen engem megváltóvá – mentse meg az életem!”) Hogyan lehet ezt értelmezni? Hogyan lehet reményt és célt adni egy másik ember életének?

6. A filmben többször előjön a megbocsátás – Trevor megbocsát az édesanyjának, Arlene megbocsát a saját édesanyjának, és kibékülnek… Miért nehéz bocsánatot kérni és bocsánatot adni? Hogyan kapcsolódott ez a filmben Trevor házifeladatához? – Tudnál-e te is változtatni a világon azáltal, hogy valakivel kibékülsz? (Tedd is meg!)

7. Lehetségesnek tartod, hogy egyetlen ember megváltoztassa a világot? Igen, nem? Miért? (Jézus megtette. Mit gondolsz erről?)

8. Trevor azt mondja: „Vannak olyan emberek, akik megijednek, hogy a dolgok másképp is lehetnének…. Vannak emberek, akik annyira hozzászoktak a rosszhoz, hogy már nem is akarnak megváltozni. És ők feladják. De ha ők feladják, akkor mindenki veszít.” – Hogy állsz te mindehhez? Van, amihez annyira hozzászoktál, hogy nem tudod feladni? Veszít-e valaki miattad?

9. Trevor azt mondja: „A világ szar.” Sokan mondanak ilyesmiket körülöttünk is. Mit tudsz válaszolni nekik, ha megállítanak, és csak ennyi a véleményük a világról?

10. Mimi Lader rendező azt mondta, hogy a film egy választási lehetőségről szól a remény és a reménytelenség, a befejezés és az újrakezdés, a magány és a kapcsolat között. Ennek a fényében hogyan látod a filmet?


Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük