A.I. – Mesterséges értelem

TARTALOM

A 21. század közepére az emberiség életét az új típusú, saját létükről is tudó komputerek teszik tökéletessé. Ezek a gépek segítenek átvészelni a természeti katasztrófákat: a sarki jégpáncélok megolvadását és a kontinensek parti területeinek víz alá kerülését is. A komputerek robotokat működtetnek, és ezek egyike, egy android a gépek evolúciójának új lépcsőfokára ér: alkotói érzésekkel ruházzák fel. A film az ő érzelmeinek fejlődéséről, és a körülötte élők reakcióiról szól, arról, hogy lehet-e a komputer-ember több, mint gép…

A film a XX. század egyik legnagyobb rendezőegyéniségének, az 1999-ben elhunyt Stanley Kubrick-nak utolsó filmterve alapján készült. Kubrick még életében felkérte a rendezésre az egyetlen embert, aki szerinte képes ezt az álmot vászonra varázsolni: Steven Spielberg-et. A két látszólag nagyon különböző, ám kétségtelenül nagyformátumú rendező közös munkájából a filmtörténet egyik legérdekesebb, gyönyörű és megrázó alkotása született.

ADATLAP

Megjelenés éve: 2001
Játékidő: 145 perc
Műfaj: sci-fi

Rendező: Steven Spielberg
Főszereplők:
Haley Joel Osment (David)
Jude Law (Gigolo Joe)
Frances O’Connor (Monica Swinton)

BESZÉLGETÉSINDÍTÓ KÉRDÉSEK A FILMHEZ

1. Mi különbözteti meg az embereket a robotoktól? Mi derül ki a filmből?

2. Dzsigoló Joe utolsó szavai a filmben ezek voltak: „Én vagyok…. én voltam…” – Mit fejeznek ki ezek a szavak az élet és a létezés értelméről és mibenlétéről?

3. Jude Law azt mondta a filmet kommentálva, hogy „az egyetlen nagy dolog, amit nem lehet lefordítani programok vagy gépek nyelvére, az a szeretet.” – Alkalmasak vagyunk mi arra, hogy egy gép szeretni tudjon bennünket?

4. Szerintetek mi a legnagyobb vágya Davidnek? (Válasz: Ebben hasonlít az emberre: szeretni és szeretve lenni.)

5. Davidet a filmben úgy kezelték, mint egy árucikket. Annak ellenére, hogy érzései, gondolatai, egyénisége volt.
Beszélgessetek arról, hogy vajon a mai világban nem kezeljük-e mi is árucikként, eldobható tárgyként egymást. Ha nem jó ezt átélni, akkor mi miért nézünk másra úgy, mint egy tárgyra?! – Itt is érvényes Jézus aranyszabálya: „amit akartok, hogy veletek tegyenek, azt tegyétek ti is!”

6. Az emberek miért üldözték és rekesztették ki a mechákat? Mi az, amiben ez a mai világra utalhat? – Azért, mert pótszerekké váltak, amelyekkel emberek más hús-vér embereket pótolnak. A mechák emberpótlékok. – De ma hány olyan dolog van, ami ugyanilyen ember- és kapcsolatpótlék a mi életünkben?! A televízió, a számítógépes játékok, az Internet a társas együttlétek és időtöltés helyett, a virtuális foci a valóságos csapatjáték helyett, a szex a szerelem helyett… stb. stb.

7. David ember akart lenni. De miért? Mit jelent EMBERNEK lenni, amiért akár a létezést is érdemes feladni?


Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük