A gyógyító öröm

Beszélgetésindító témák és kérdések:

– Mivel lehet nektek örömet okozni?
– Kitől várjátok, hogy örömöt okozzanak nektek?
– Kinek okoztatok örömet utoljára?
– Milyen gyakori az öröm az életetekre? Jellemző – vagy nem?

Történetek:

1. „Egy vízhordó ember egész életében abból élt, hogy másoknak – egy rúdon két vödörben – vizet szállított. Különösképpen nem érdekelte a munkája, az volt a dolga, hogy odaadta a vizet, megkapta érte a fizetséget, s ezzel részéről el volt intézve. A vízhordó-rúd két végén lévő vödrök azonban másképpen gondolkodtak erről a dologról. Mi értelme annak – mondta az egyik vödör – , hogy folyamatosan megtöltenek minket vízzel, aztán meg kiöntik belőlünk a vizet. Ne nyugtalankodj emiatt, – csitította a másik vödör -, nincs ebben semmi hiba, csupán rosszul látod a dolgokat. Én akkor vagyok boldog, ha kiürítik a tartalmunkat. Hogyhogy? A válasz így hangzott: Mert akkor újra és újra megtöltenek minket.”

2. Egy férfi írja le a következő tapasztalatát – nem ebben a gyülekezetben történt, de azt hiszem itt is megtörténhetett volna nyugodtan – már két éve járt a gyülekezet közösségébe, de soha, senki nem szólította meg. Aztán bement egyszer az istentiszteleti alkalomra egy vasárnap délelőtt, és a kalapját a fején hagyta. És abban a pillanatban több gyülekezeti tag odament hozzá, s kedvesen figyelmeztette, hogy nem illik kalapban a templomba menni. Akkor azt mondta: „Nagyon örülök, hogy végre valaki megszólított. Gondoltam, ha a kalapomat fönnhagyom, akkor biztos lesznek olyan kedves testvérek, akik végre megszólítanak engem.” Megsértődhetett volna, nem? De az ő maga leleményes módján elérte azt, amire a szíve vágyott. S végül is lett ebből a találkozásból többekkel egy nagyon jó beszélgetés.

3. Van olyan gyülekezet az Egyesül Államokban, ahol a tízparancsolathoz hozzátesznek még egyet, a tizenegyediket, és ezt elmondják az újonnan beiratkozó, gyülekezetbe belépőknek, a tizenegyedik parancsolat az, hogy: „Ne vedd magadat túlságosan komolyan! Mert ebből bizony sok baj származhat az életedre.”

A keresztyének örömtelenségének okai:

1.) Az evangélium hamis értelmezése: Jézus életműve egy tragédia!

2.) A kereszt szimbólumának jelentése az egyháztörténelemben: szenvedés és bélyeg

3.) Szekuralizáció: önként vállalt aszketikus csatározgatás a bűnös világban:
– az élet harc, aminek nem lehet örülni — hindu/buddhista alapállás
– a test ellenségünk — gnoszticizmus

BIBLIAI IGÉK
(Oszd ki az igéket a fiataloknak, olvassák fel és mondjanak egy-egy saját példát az életükből az ige üzenetére.)

Nehémiás 8:10
az ÚR előtt való öröm erőt ad nektek!

Zsolt 16:11
Megismerteted velem az élet útját, teljes öröm van tenálad, örökké tart a gyönyörűség jobbodon.

Zsolt 119:14
Minden gazdagságnál nagyobb öröm, ha intelmeid szerint élhetek.

Róm 14:17
Hiszen az Isten országa nem evés és ivás, hanem igazság, békesség és a Szentlélekben való öröm;

Gal 5:22
A Lélek gyümölcse pedig: szeretet, öröm,

Fil 4:4
Örüljetek az Úrban mindenkor! Ismét mondom: örüljetek

Jak 1:2
Teljes örömnek tartsátok, testvéreim, amikor különféle kísértésekbe estek, tudván hogy hitetek próbája állhatatosságot eredményez.

NEVETÉS: Zsolt 126.

Péld 31:25
Erő és méltóság árad róla, és nevetve néz a holnap elé.

TANÍTÁS

Tékozló fiú története – „örülnöd kellene”, Lk 15:32

Rengeteg örömtelen, „savanyú-uborka” keresztyén van a gyülekezeteinkben!!!

Miért nem volt öröme az idősebb fiúnak?

A testvére vette el az örömét! Nem tetszett neki, hogy a bűnös testvér visszajött, és az atya visszafogadta.
Miért? Mert itt vaskosan pénzről volt szó – gondoljátok végig! Az atyának van egymillió forintja. Amikor a kisebbik fiú kikéri a részét, odaadja neki a felét. Az idősebb fiúnak marad félmillió. Amikor azonban a kisebbik visszatér a szülői házba, az atya újból visszafogadja az örökségbe, tehát a maradék félmilliót osztja meg a két fiú között – az idősebbnek tehát csak negyedmillió marad – míg a fiatalabb háromnegyeddel gazdálkodhatott. – Emberileg jogos, hogy nem örült ennek, mert az atya az ő számlájára jótékonykodott. – De hisz épp ezt lehet megtanulni Krisztustól: mert mindannyian az ő számlájára gazdagodtunk meg, ő fizetett ezért! Csak így válhatunk hasonlatossá Urunkhoz, ha ezt tanuljuk meg tőle: hogy a mi számlánkra legyenek gazdaggá mások! Ez az igazi öröm egyetlen forrása!

És ugyan mi oka lehet az elégedetlenségre és az örömtelenségre az a fiú, akinek azt mondhatja az atyja: „te mindig velem vagy és mindenem a tiéd”!!!!! – Ha ennek nem lehet örülni, akkor minek lehet???

JÁTÉK

Ami kell hozzá: csillagszóró, elfújhatatlan gyertya (Happy boxban biztosan kapható)

A játék célja, megértetni, hogy Jézus a lehető legizgalmasabb és legteljesebb életet tudja nyújtani számunkra, olyan örömöt és boldogságot kínál, ami nem a körülményektől függ – hanem tőle!

Kérdezd meg a fiatalokat, hogy ha keresztények lennének, szerintük kevésbé, vagy jobban tudnák élvezni az életet? Hallgasd meg a válaszokat! Azután mondd el, hogy kereszténynek lenni – az ellenkező híresztelésekkel ellentétben – igenis izgalmas dolog. A Biblia nem hagy minket kétségek között… Írd fel János evangéliuma 10:10 –et: „A tolvaj csak azért jön, hogy öljön és pusztítson, én azért jöttem, hogy életük legyen, és bővölködjenek”. Tedd azt is hozzá, hogy Jézus a maga idejében maga is járt „partikra”, sőt egyszer még a vizet is borrá változtatta, hogy (ugyan abban az időben, és éghajlaton a víz veszélyes ital volt, a bor pedig olyan gyenge, hogy a gyerekek is azt itták…)!

Gyújtsd meg a csillagszórót! Magyarázd meg, hogy sok ember élete ilyen: a bulikra azért mennek, hogy túlzásba vigyék az „úgymond” élvezeteket, de ez az öröm csak addig tart, míg mesterségesen gerjesztik, de hamar vége lesz, s az ember újra üresnek érzi magát. Csillog villog, de amikor nincs tűz körülötte, látjuk, hogy egy égett, hamvas csonk csak…

Gyújtsd meg most az elfújhatatlan gyertyát! Mondd, hogy a keresztények pedig ilyenek: amikor Istent elfogadják, Isten lángot gyújt életükben, és megelégedettséget hoz bele. Természetesen jöhetnek (fújj rá!), és a láng meggyengül, de újra lángot fog, mert Isten fűti azt! Sosem hagy el, sosem hagyja, hogy ez az igazi tűz kialudjon! Megígérte, hogy ha követjük Őt, akkor a legnagyobb, leghosszabb partira fog minket elvinni: az örökéletbe.


Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük