A férfi és a dicsőítés

Íme tíz gyakorlati javaslat a gazdagabb dicsőítő élethez. Ezek közül némelyiket bizonyára alkalmaztad már eddig is. Némelyikük talán egyáltalán nem mond neked semmit. De ne feledd: ez nem egy csodalista, amit Isten dicsőítéséhez alkalmazhatsz, hanem inkább egy folyamatosabb dicsőítő élményt ad, ezáltal napi szintű ébredést. Ez a lista semmiképp sem teljes.

1. Felkészülés

Megkérdeztem David Delk-et, a Man in the Mirror elnökét: „Szerinted mik a leggyakorlatiasabb dolgok, amiket ezeknek a férfiaknak javasolhatnék?” Ő ezt a ravasz választ adta: „Mindegy mi mást mondasz még nekik, de azt mindenképpen, hogy vegyenek két mély lélegzetet, mielőtt nekikezdenek.” Ez a felkészülés. Például, ha a reggeli indulás előtt az ágyban feküdtél, készülj fel a napra. Fordítsd a gondolataidat Isten felé, esetleg imádkozz egyet. Vasárnap a gyülekezetbe vezető utadon, mielőtt kimész a házból, gondold át, mit fogsz tenni. Segíts a családodnak is, hogy ezen gondolkodjon!

2. A teremtés

Sok fogalommal ki lehet fejezni ezt, de ez az, ami arról szól, hogy elmélkedsz Isten teremtésén, az Ő általános érvényű kinyilatkoztatásán (amit az 1. fejezet mutat be). Nagyon szeretek a hátsó udvaron üldögélni napfelkelte előtt, felnézni a csillagokkal tűzdelt égboltra, és elképzelni, hogy Isten kinyújtja a kezét, bemártja egy tál folyékony fénybe, és ráfröcsköli az ujjával az éjszaka függönyére. Hogy lehet ezt felfogni? Én nem tudom. Úgyhogy ehelyett csak leborulok és imádom őt. A teremtés nagyságán való elmélkedés egy transzcendens élményhez vezethet, melyből a mi hatalmas Istenünk mély tisztelete és félelme marad benned.

3. A Biblia

A Biblia az, ahonnan megismerhetjük Jézus Krisztus evangéliumát, a hitet, a megtérést és az engedelmességet, és hogy hogyan élhetjük az életünket. Érdemes keresni egy állandó helyet a lakásban, ahová elvonulhatsz. Amikor én szoktam elvonulni, tudom, hogy ott Istennel fogok találkozni, mivel az Ő Igéjébe fogok beletekinteni. Azáltal, hogy elkezdem tanulmányozni az Igét, lehetőséget adok neki arra, hogy személyesen szóljon hozzám azáltal.

4. Imádság

Van mindenféle ima. Vannak sablonos imák és vannak spontán imák. Én arra bátorítalak benneteket, hogy egy folyamatos párbeszédben álljatok Istennel. A legtöbb ember önmagában áll folyamatos párbeszédben. „Nem is tudom, elmenjek abba a ma esti buliba? Vajon megvegyem ezt az árucikket? Vajon kihez kellene elmennem a következő üzleti hívás során? Vajon, vajon, vajon …” talán imádságokká alakíthatnád ezeket a gondolatokat, és egy folyamatos párbeszédben állhatnál Istennel – a folyamatos imádat egyik formájaként, ami folyamatos megújuláshoz vezethet, nem beszélve a folyamatos vezetésről.

5. Könyvek

Richard Bexter írta 1656-ban: „Lássátok meg, hogy minden családban vannak hasznos, megindító könyvek, a Biblia mellett. Ha nincsenek, győzd meg őket, hogy vegyenek. ha nem tudnak venni, adj nekik egy párat, ha tudsz. ha te magad nem tudod megtenni ezt, kérj meg egy úriembert, vagy más gazdag embert, akik készek a jó cselekedetekre, hogy tegyék meg, és vedd rá őket, hogy olvassák esténként, amikor pihennek, és különösen az Úr napján.” Ha új gondolatokra szeretnél jutni Istennel kapcsoltban, akkor azt megkaphatod a Biblia olvasása által is, de a jó keresztény irodalom által is. Mindig csodáltam, amikor egy ember szerez egy könyvet, és Isten arra használja a könyvet, hogy megszerezze magának azt az embert.

6. Zene

A dicsőítéshez vezető másik ablak a zene. Sokszor szoktam azt csinálni, hogy berakok egy dicsőítő CD-t az autómban. Szinte azonnal az imádat állapotában találom magam, miközben vezetek. Az azonnali imádat azonnali megújuláshoz vezet. Úgyhogy akár kereskedő vagy üzleti tárgyalások között, akár ügyvéd vagy és egy tanúvallomásra mész, vagy éppen számítógép programozó vagy a kis kabinodban, tedd fel a fülhallgatót és élvezd a zenét, amely imádatra és dicséretre ösztönöz, a mi nagyszerű Istenünknek való hódolatban.

7. Naplóvezetés

Kezdd el lejegyezni a gondolataidat. Legyen nálad egy toll vagy ceruza. Én személy szerint a számítógépen szeretek jegyzetelni. Éves naplót vezetek, de nincsen konkrét mintája, stílusa vagy oka. de mindig, ha olyan gondolatom van, amit érdemesnek tartok lejegyezni, leírom a naplómba, és ez segít rendszerezni, kiválogatni a gondolataimat. Sokszor van hogy eszünkbe jutnak jó dolgok, de aztán elfelejtjük őket, és így örökre elvesznek. Úgyhogy a jegyzetelés jó módszer az imádat-teli gondolatok megragadására.

8. Közösségi imádat (gyülekezeti istentisztelet)

A közös Istenimádat konkrétabb módon hozza közel Istent. A testvérekkel való törődés Istent tiszteli. Richard Foster a Celebration of Discipline című könyvében (A fegyelem ünneplése) írt egy fejezetet a dicsőítés fegyelméről. Az egyik javaslata, amit azóta is így csinálok, hogy ha megérkezünk a gyülekezetbe, nézzünk körül, és keressük meg a lógó orral járó embereket, majd a Lélek vezetése szerint imádkozzunk értük. Imádkozni szoktam a lelkészért, imádkozni szoktam a dicsőítőkért, imádkozom az egész élményért. Érdekes mennyire felkészültté válok Isten imádatára, amikor másokat segítek hozzá, hogy felkészüljenek isten imádatára.

9. Családi Istentisztelet

Ha házas vagy, ne hanyagold el azt, hogy mélyebb szentségbe és Isten imádatba vezesd a feleségedet és a gyermekeidet. Gyűjtsd össze a családot reggel, hogy imádkozzatok az aznapért. Tölts öt percet azzal, hogy elmondod, hogyan láttad Istent munkálkodni az előző napon. Kérdezd meg mindenkitől az imakérését. Szenteljétek oda a napot az Ő dicsőségére! Amikor közös étkezésre gyűltök össze, biztosítsd, hogy kérjétek Isten áldását és hálát adjatok. Csodálatos képet mutat a görög kifejezés az imádatról: „csókolni, mint ahogy a kutya megnyalja a gazdája kezét.”

10.

Roy Firestone műsorvezető egyszer interjút készített Hakeem Olajuwan-nal (amerikai kosárlabdázó – a ford.). „A csapattársaid azt mondják, hogy órákon át gyakorolsz, és horogdobásokat csinálsz. Azt mondják, hogy az edzéseken úgy mész a lepattanókra, mint az NBA döntőkön. Te vagy a valaha legjobb ebben a sportban. Miért nem dőlsz hátra lazán?” Ezt válaszolta: „Roy, tudnod kell valamit. Amikor kimegyek a pályára, akkor én nem dolgozni megyek, hanem Isten imádni. Hogy merném nem visszaadni Istennek örömmel és hálaadással azt, amit kaptam tőle? Nem, én nem dolgozni megyek, hanem dicsőíteni.”

Ő muszlim. Nem keresztény, mégis Isten gondoskodásából rálátást kapott arra, hogy a munkánk Isten imádata kell, hogy legyen.

Amikor elborít Isten nagysága

A lényeg ez: A dicsőítés avagy az imádat annak a személyes kifejezése, hogy elborít minket Isten jósága és nagysága. A dicsőítésbe beletartozik bármilyen tevékenységünk, amely elősegíti és kifejezi azt, hogy felfogjuk Isten feljebbvalóságát és a neki való alávetettségünket. Ennek a kommunikációját csakis a te kreativitásod mértéke korlátozza. Bármilyen módon teheted. Megteheted mások előtt, vagy személyesen is.

Azt tanácsolom, hogy imádd Istent minden nap. Tedd szokássá. Úgy menj végig a napodon, hogy keress lehetőségeket az Isten imádatára, dicséretére, magasztalására, tisztelésére. Gyakorlod, hogy mindennel kapcsolatban dicsőítsd őt – minden családi vitáért, minden későn fizető vevőért, minden panaszkodó alkalmazottért, mindenkiért, akiket napi szinten látsz és köszöntesz. Lehet, hogy ijesztő szó a dicsőítés, pedig elég egyszerű dolog. Csak engedd, hogy a lelked közösségben legyen Istennel, minden nap egyre nagyszerűbb módon.

Uram, amikor igazán rosszul mennek a dolgok, könnyű levenni a tekintetünket a te imádatodról, miközben éppen te kellene hogy legyél az imádatunk igazi oka. Uram, amikor üresnek érezzük magunkat, és értelmetlennek látjuk az életünket, az onnan kivezető úgy csakis az, hogy a te jelenlétedbe jövünk, és közösségben legyünk veled. Bármilyen körülmények között is vagyunk, a lelkünk legmélyebb vágyát mindig csak egyféleképpen lehet betölteni – meg kell tanulnunk imádni a Teremtőnket. Uram, nem tudom biztosan, mit akarsz tenni az életünkben, de tudom, hogy valamit tenni akarsz. Ezért azt kérem, hogy segíts mindannyiunknak válaszolni az indíttatásaidra. Segíts mindannyiunknak, hogy növekedjünk a te imádóidként, az egyetlen igaz Isten imádóiként. Krisztus nevében. Ámen.

Krisztus dicsőségére, és semmi másért,

Pat Morley, Ph.D.

Eredeti cikk: A Man and Worship


Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük