TARTALOM

Az idősebbek tanácsa ellenére a kíváncsi és elszánt Lucius Hunt (Joaquin Phoenix) ellenállhatatlan vágyat érez, hogy átlépje a falu határait és elinduljon az ismeretlenbe. A település vezetője, Edward Walker (William Hurt) figyelmezteti Luciust a veszélyekre, és Lucius anyja, Alice Hunt (Sigourney Weaver) azt tanácsolja a fiának, hogy maradjon otthon, óvja meg magát a mohóságtól és kapzsiságtól, ami a falun kívüli világot uralja.

Lucius csak Ivy Walker (Bryce Dallas Howard), egy gyönyörű vak lány biztatásából meríthet erőt, aki fiatalsága ellenére is meglepően bölcsnek bizonyul. Nemcsak Lucius csodálja Ivyt, de a fékezhetetlen Noah Percy (Adrien Brody) is, bár kettőjük közül csak egyiküknek van hely a lány szívében.

Ivyt a hűsége végül is tiltott utakra vezeti, ahol szörnyű igazságnak bukkan a nyomára. A baljóslatú fenyegetés miatt elszabadulnak az indulatok a faluban, lakói nem élhetnek már többé békésen a titokzatos lények közelében, és csak egy bátor ember mentheti meg a közösséget…

ADATLAP

Megjelenés éve: 2004
Játékidő: 108 perc
Műfaj: thriller

Rendező: M. Night Shyamalan
Főszereplők:
Sigourney Weaver (Alice Hunt)
William Hurt (Edward Walker)
Adrien Brody (Noah Percy)

BESZÉLGETÉSINDÍTÓ KÉRDÉSEK A FILMHEZ

1. Milyen elõnyei és milyen hátrányai lennének annak, ha egy ilyen világtól elszigetelt faluban kellene leélni egy egész életet?

2. Jó döntést hoztak a falu alapítói, amikor így akartak elmenekülni egy boldogabb és biztonságosabb világba? Miért / miért nem?

3. Mit mond a film a félelemrõl? Mitől féltek a falu lakói?

Mi táplálja az emberek félelmét? Hogyan lehet legyõzni a félelmet?

4. Milyen tradíciói voltak a falunak?

Mit gondolsz a tradíciókról: szükségesek a mai világban?

5. Egy zárt közösség gyökereket és támaszt tud adni egy állandóan változó és sodródó világban. Egyetértesz ezzel?

6. Neked milyen gyökereid vannak – tartozol-e valahová? Van-e „közösséged”?

Ha igen, mi az, ami miatt oda tartozol?

7. Manapság egyre többet lehet hallani destruktív szektákról, amelyek a világtól való teljes elkülönülést hirdetik. Mit gondolsz, ha az ilyen zárt közösségekről ordít, hogy valami nem stimmel velük, miért csatlakoznak mégis emberek hozzájuk? Miért van szükség rájuk – vagy másképpen megfogalmazva: mit kínálnak, amit másutt nem igazán találnak meg azok, akik oda menekülnek?

8. Vannak olyan világot elutasító vallási közösségek (például az amishok), akik a technikai fejlődést is elutasítják – kicsit úgy, mint a filmben. Mit veszélyeztet a technika az ember életében?

A te életedben mit veszélyeztet a technika – például a számítógép, televízió előtt töltött idő?


Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük