TARTALOM:

Sosem szabad feladni. Chris Gardner (Will Smith) mindent elkövet, hogy a családja boldogan, biztonságban élhessen. A szerencse azonban valahogy sosem szegődik mellé, és bár fáradhatatlanul próbálkozik a meggazdagodással, egyre szegényebbek lesznek: végül a felesége (Thandie Newton) is elhagyja. A férfi és ötéves kisfia (Jaden Smith) magukra maradnak. És Chris elszánja magát élete legkockázatosabb lépésére. Feladja állását, és jelentkezik egy bróker cég tanfolyamára – így már fizetést sem kap, ő és fia hamarosan várótermek, menhelyek lakója lesz, miközben egyre mélyebbre próbálja ásni magát a brókerkedés rejtelmeiben. De sosem esik kétségbe: bízik benne, hogy jókedvvel, szeretettel minden bajt sikerülhet legyőzni.

ADATLAP

Megjelenés éve: 2006
Játékidő: 117 perc
Műfaj: romantikus

Rendező: Gabriele Muccino
Főszereplők:
Will Smith (Chris Gardner)
Brian Howe (Jay)
Thandie Newton (Linda)

KÉRDÉSEK A FILM UTÁNI BESZÉLGETÉSHEZ:

1. Chris azt mondja a fiának a kosarazás közben: „Ha van egy álmod, azt minden áron meg kell védened!” Hogyan védte meg ő a saját álmát?
Neked milyen álmaid vannak, amelyeket meg kell védened – és hogyan teszed ezt meg?

2. Mit szólsz Christopher meséjéről, ami arról az emberről szól, akiért Isten elküld egy hajót, majd még egyet, még egyet, de egyikre sem mászik fel, mondván, hogy majd Isten megmenti őt. Aztán amikor megfullad, és felháborodottan panaszkodik a mennyben Istennek, ő csak annyit mond: küldtem érted hajókat, de egyik sem kellett.
Mi ennek a mesének a tanulsága? Hogyan valósítod meg a tanulságát a saját életedben?

3. Mit gondolhatott Chris a templomban, amikor a prédikátor ezt mondta:
„A legfontosabb a szabadság útján az,hogy le kell küzdenünk az akadályokat. Nem vehetjük figyelmen kívül az akadályokat. Tudjátok, az életünkben egyszer fent vagyunk,egyszer pedig lent…”
És azt énekelte a kórus, hogy:
„Urunk, ne mozdítsd el az akadályokat! De adj erőt, hogy leküzdjük őket! Ne vedd el a buktatókat, de segíts át rajtuk, Uram! Az én sorsom sok nehézséget tartogat, és nem könnyű elviselni. De nem fogom feladni.”

4. Hol van a tűréshatárod a bajok elviselésében? Számít-e, ha valaki azt mondja: Ne add fel!

5. Amikor Christopher megkérdi, hogy a mami miért hagyta el őket, akkor Chris azt mondja, hogy „a mami saját maga miatt hagyott el minket”
– Igaza volt?

6. „Életemnek ezt a kis részét hívom boldogságnak” – Te melyik részét, és mekkora részét hívod boldogságnak?


Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük