A biszexuális tinédzserek felé való szolgálat

Hope nagyon intelligens lány, szeret írni és imádja a zenét. A középiskolát két évvel korábban fejezte be.

Yuri félállásban modell, és nagyon jó üzleti érzéke van.

Alan hangos és rendetlen, szeret szerepelni, és művészetet szeretne tanulni a főiskolán.

Jennifert a polgári- és női jog érdekli, és nagyon aktívan részt vesz a politikában.

José énekes, aki reméli, hogy sorban adhatja majd ki az újabb és újabb CD-it.

Mindegyikük tinédzser, és mindegyikük biszexuális.

Biszexuálisnak nevezzük azt az embert, aki szexuálisan mind a két nemhez vonzódik. Ezek a fiatalok vonzódnak, és szexuális vagy romantikus kapcsolatuk van valakivel, aki ugyanolyan nemű, mint ők. Ezek a fiatalok a biszexualitásukat a középiskolában fedezték fel, és akkor voltak az első ilyen élményeik is.

Hope, amikor éppen nem a tanulmányaival foglalkozik, vagy nem az iskolaújságnak ír cikkeket, akkor lejár New York meleg-bárjaiba. Kiépítette az ismerettségi körét ebben a környezetben. Van egy idősebb barátnője, aki szintén biszexuális, és vele tölti az ideje nagy részét. Yuri is szeret Manhattan meleg-bárjaiban lógni. Mivel modellként dolgozik, lehetősége van sok biszexuális férfival találkozni. Alan titkolja mindenki előtt, hogy biszexuális. Titkos, futó, főleg csak a szexben kimerülő kapcsolata van férfiakkal. Amúgy az élete pont olyan, mint a többi tinédzsernek. Alan megpróbált lányokkal járni, hogy megfeleljen a többiek elvárásainak, amit a vele egykorú fiúktól elvárnak. Jennifer-nek sokkal csendesebb az életvitele. Nem veri nagy dobra a szexuális érdeklődését, de bulizik, és iszik néha, és van néhány biszexuális barátnője. Már több barátnőjét is bevonta ebbe az életformába. José–nak azért fizetnek, hogy női ruhában táncoljon New York különböző diszkóiban.

Hope, Yuri és Jennifer semmi kivetnivalót nem talál az életformájukban. José és Alan azonban hithű keresztények. Nekik problémáik vannak azzal, hogy úgy éljenek, ahogy Jézus szerint tiszta és üdvös a követőinek. Mindketten vonzódnak a nőkhöz, de a férfiak iránt nagyobb és mélyebb a vonzódásuk. Alan próbált megszabadulni ezektől a vágyaktól imádság által, de nem sikerült. José teljesen feladta, és átadta magát a biszexuális életformának. Még hisz Istenben, de úgy érzi, nem tud elkötelezett keresztény lenni. És úgy érzi, már megkapta a méltó büntetését a bűnéért – a HIV vírust – de egyszerűen képtelen változtatni az életén.

A tapasztalataim alapján, amit ezekből és több más esetből vontam le, két lehetséges oka van a tinédzser kori biszexualitásnak.

Az első a bántalmazás, a szexuális vagy testi bántalmazás. Hope, Alan és José átélt bántalmazást valamelyik családtagjuk részéről, mind fizikailag, mind szexuálisan. Alant és Josét szexuálisan molesztálta egy férfi családtagjuk általános iskolás koruk óta. Hope-ot az édesanyja bántalmazta fizikailag, emiatt elszökött otthonról tizenkét évesen. Rájött, hogy a leszbikus szexszel pénzt tud keresni. Hármójuk közül senkinek sem lakott velük az édesapja. Egyiküknél sem volt pozitív példa a férfiszerepre. Ezért lett elferdült szexuális és szerelmi életük.

Alan esetében a bántalmazói jobban bántak vele, mint az édesanyja, ezért ő megtanulta a bántalmazást úgy elfogadni, mint a szeretet jelét. Hope azt a szeretetet kereste a szexuális partnereiben, amit sosem kapott meg az édesanyjától.

Szerintem a biszexualitás második oka, hogy valaki bevonja őket ebbe, és egyszerűen megtanulják. Jennifer és Yuri a biszexuális életformát külső hatásra tanulták meg. Ez nem egy olyan vonzódás volt, ami kifejlődött bennük a pubertás kor előtt vagy alatt. Mindketten belekerültek ebbe az életformába. Sem Jennifer, sem Yuri nem éltek át bántalmazást, mint a három másik fiatal, de mindkettőjüknek liberális szülei voltak. Jennifer azt mondta, hogy a szülei sosem adtak neki semmilyen morális útmutatást. Ő fejlesztette ki a sajátját kísérletezéssel, hibás alapokra építve. 11 évesen elveszítette a szüzességét, azóta sokat tapasztalt szexuális téren, és a biszexuális életet találta a legkielégítőbbnek. Yurit a modell szakma vitte bele ebbe az életvitelbe. Azt mondta a biszexuális kapcsolatokat eleinte csak pénzszerzésre és protekcióra használta. Azért feküdt le férfiakkal, hogy feljebb jusson a szakmában. Mint férfi modell, sokszor felajánlottak neki ilyen lehetőségeket, és elkezdte élvezni ezt az életet. Yuri tudja, hogy vonzódik a lányokhoz is, de a férfiakhoz is. És a nárcizmusa miatt szeretné mindegyik nemmel megosztani magát. Önbizalmat, magabiztosságot, és hatalmat talált abban, hogy csodálják őt a szépsége vagy a szex miatt.

RuPaul, Madonna & Co.

Bár ez főleg városi jelenség, a hatása kiterjed a kertvárosokra is. Híres zenészek, mint Madonna és RuPaul (azelőtt transzvesztita táncos, most énekes) magasztalják a biszexuális életformát. És mivel a fiatalok látják a videóikat, olvasnak róluk a magazinokban, egy idő után érzéketlenné válnak a témával szemben. Egy másik énekesnő, Me’Shell NdegeOcello is népszerűsíti biszexuális életmódját, annak ellenére, hogy egy négy éves kisfiú édesanyja. A Manhattan klub transzvesztita bandái nagyon népszerűek. A tagjai sokszor találkoznak nagynevű emberekkel, és arra kérik őket, hogy készítsenek videót, menjenek el a privát bulikba, és így mindenhová ingyen bejuthatnak. Ez a fajta mértéktelen éjszakai élet ellenállhatatlanul kíváncsivá tesz néhány fiatalt.

Isten arra indított, hogy elérjem ezt az öt fiatalt, és persze a barátaikat is. A nagy kérdés természetesen az, hogy hogyan? Mint ifjúsági munkások hogyan segíthetünk azoknak a tinédzsereknek, akik bántalmazás miatt lettek biszexuálisak, vagy azoknak, akiket a média nyomása csábított erre az életformára? Hogyan tudjuk átadni nekik az evangéliumot tisztán, mégis együttérzéssel? Figyelembe véve a két utat, ahogyan a fiatalok a biszexuális életmódhoz eljutottak, mint ifjúsági munkás én is két megközelítést alkalmaztam.

A bántalmazások biszexuális áldozatainak főleg a tiszta, bibliai alapelveket kell megismerni a szeretetről és szexről. Például az 1Korintus 6:13b, 13:4-6, és a Titusz 2:11-14 nagyszerű hírek nekik. Azoknak a biszexuálisoknak, akik ezt tanulták, meg kell látniuk, hogy a tiszta erkölcsi kódex Isten szeretetének és törődésének a kifejezése. Az olyanoknak, mint Yuri meg kell érteniük, hogy ami a világ szemében a hasznot jelenti, az nem egyenlő azzal, amit Isten hasznosnak lát. Minden biszexuálisnak rá kell ébrednie, hogy amit tesznek az bűn. Ez az első és legnehezebb lépés.

Biztosnak kell lenniük benne, hogy Isten meg tudja szabadítani őket és megváltoztatni az életüket. Próbálom meghallgatni őket és segíteni nekik, hogy megtanuljanak megbocsájtani maguknak a múltjukért. Nem érzik magukat felkészültnek arra sem, hogy Istenhez közeledjenek, annyira szégyellik magukat. A gyülekezetben el kell fogadnunk ezeket a fiatalokat és gondoskodni róla, hogy legyenek előttük pozitív példák keresztény házasságokra. A stabil kapcsolat egy hívő férfi és nő között, akik szeretik egymást, alapdolog azoknak, akik régóta járnak gyülekezetbe. Azonban a biszexuális tinédzserek közül legtöbben nem is ismernek ilyen házassági kapcsolatokat.

Ahogy ifjúsági vezetőkkel beszélgettem, arra jöttem rá, sokan el sem tudják képzelni, hogy az ő ifjúsági csoportjukban biszexuális tinédzserek lehetnek. Megértem, hogy ez egy olyan téma, amivel nehéz megküzdeni, mégis ha együttérzést mutatunk, bizalmat építünk, talán ezek a fiatalok megnyílnak és elmondják nekünk, hogy kettős életet élnek.

A biszexuális tinédzserek közötti szolgálat lassú és bonyolult folyamat. Pedig láttam párat közülük, aki válaszolt Krisztus szeretetére, és a bűneik és fájdalmaik el lettek törölve.

A brooklyni Stephanie Mitchell végzős pszichológus hallgató, és az ifjúsági misszió vezetője a Nyack Főiskolán.

“Used with permission of Youth Specialties”

Eredeti cikk: Ministry to Bisexual Teenagers


Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük