TARTALOM

Villám McQueen hírnévről és dicsőségről álmodik, minden vágya, hogy elhódítsa a Szelep Kupát. Egy napon a versenyverda szedi a dísztárcsáit és felkerekedik. Padlógázzal tart Kaliforniába, ahol hírnévre tehet szert, ha sikerül legyőznie a két legnagyobb ászt a mezőnyben. Útközben vetődik az álmos kisvárosba, Kipufogó-fürdőbe, ahol ráébred arra, mi az, ami valóban fontos az életben. Kalandjai során találkozik Hudson Dokival, a vidéki orvos és bíró valójában háromszoros Szelep Kupa győztes. Ott van azután Sally, a dögös Porsche 911, és a rozoga autómentő, akinek rozsdás karosszériája alatt érző motor dobog.

ADATLAP

Gyártó: Walt Disney

Megjelenés éve: 2008
Játékidő: 96 perc

BESZÉLGETÉSINDÍTÓ KÉRDÉSEK A FILMHEZ

A film előtt:

Kérjük meg a gyerekeket, hogy hozzák el kedvenc kisautójukat, és néhány bátor jelentkező mondja el, hogy miért az a kedvence. (Ha nem tudunk szólni nekik előre, akkor lehet, hogy csak elmesélik, hogy milyen színű, mekkora, mitől különleges és miért az a kedvence.)

Figyeljük meg, hogy hányan mondják azt, hogy „azért, mert ez a leggyorsabb” és hányan, hogy „hogy azért mert ez van meg a legrégebb óta”. Ez majd később érdekes lehet a film utáni beszélgetésnél.

Film utáni beszélgetés:

Miért volt Villám McQueen annyira beképzelt? Mi a különbség a magabiztosság és a nagyképűség között?

Te ismersz büszke, gőgös, nagyképű embert? Hogyan érzel velük kapcsolatban? Szeretsz velük lenni? Miért?/Miért nem? Mit kellene ezeknek az embereknek máshogy csinálni, hogy az emberek szeressék őket?

Van valaki, akiért rajongsz, akiknek a rajongója vagy, ahogyan a sok autó a filmben „szerette” Villám McQueen-t?

Miért nem akart Villám McQueen együtt dolgozni senkivel? Te szeretsz másokkal együtt játszani? Zavar, ha meg kell osztani a játékokat másokkal? Milyen játékot ismersz, amit nem jó egyedül játszani?

Mikor az ügynöke azt mondta Villám McQueen-nek, hogy elhívhatja a barátait a versenyre, akkor kiderült, hogy nincsenek is barátai. Neked vannak legjobb barátaid, akiket meg tudnál hívni egy szülinapi bulira például?

Hogyan változtatták meg Villám McQueen-t a barátok? Kitől mit tanult a filmben? Mi mindent tanult Kipufugó-fürdő különböző lakosaitól? Miért volt annyira meglepve, hogy tud tanulni tőlük bármit? Mikor fordult veled elő, hogy tanultál valakitől, akitől nem is gondoltad volna, hogy bármit tanulhatsz? Mi történt pontosan?

Mi volt Villám McQueen első benyomása a dokiról? Hogyan lett mégis felbecsülhetetlen értékű számára? Hudson Hornet híres autóversenyző volt. A te nagyszüleid mivel foglalkoztak, megkérdezted már őket?

Hogyan reagálnak az emberek/gyerekek az idősebbek tanácsaira és véleményére? Te mindig hallgatsz az idősebbekre? Tiszteled őket? Miért?

Szerinted megbecsülik az időseket manapság a fiatalok? Mondj rá példát! Mit tudnak az idősek nyújtani nekünk? És mi hogyan tudunk segíteni nekik, akár kisgyerekként?

Szerinted miért nem szerette a doki már a versenyautók világát? Milyen érzés lehetett neki, hogy mivel egyszer karambolozott, kidobták miatta, és már senkinek sem kellett?

Miért választotta Cimbi Villám McQueen-t a legjobb barátjának? Milyen hatással volt ez rá? Mit tudtak adni egymásnak? Miért aggódott Sally, mikor Villám McQueen megígérte a helikopterezést Cimbinek? Téged már hagyott cserben barát? Te mindig kiállsz a barátaidért? Mitől barát a barát?

Milyen álmai és céljai voltak Villám McQueen-nek? Szerinted jó dolog, hogy nyerni akart a Szelep Kupán?

Kérdezzük meg a gyerekektől, hogy „ki nyerte az előző Forma 1-et. És két évvel ezelőtt?.. amíg már nem tudják a választ.” Szerinted mire gondolt a doki, amikor azt mondta a trófeákra: „csak üres edények”? A trófea miatt volt fontos neki a verseny, vagy másért? Te miért szeretsz nyerni a focimeccsen/fogócskában/számítógépes játékban? Jó az, ha nyerni akarunk?

Amikor Villám McQueen nem ért be elsőként, azt mondták neki: Szép vereség. Valóban veszített? Mitől volt „szép” a vereség? Mit nyert azzal, hogy inkább King-nek segített?

Miben változtak meg Villám McQueen álmai? Neked milyen álmaid vannak? Ez mennyire segít másoknak? Villám McQueen újra felrajzolta a térképre a 66-os utat. Megkérte a Donoco-t, hogy a barátja mehessen egy kört a helikopterrel. Te milyen hasznos dolgot tennél a környezetedben élőkért, ha híres lennél? És most mit tudsz tenni értük?

Beszélgetés után, játékötlet:

Mondjuk a gyerekeknek, hogy a játék neve: „A LEGSZUPEREBB AUTÓ”.

Majd kis zacskókban adjunk minden gyereknek néhány (5-6 db) lego alkatrészt. A feladat lényege, hogy megértették-e, hogy EGYÜTT sokkal szuperebbet tudnak építeni, mint külön (általában ennyi alkatrészből nem is lehet igazi autót építeni).


Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük