Tudatos szolgálat: Gyermekmissziós vezető

Gyermekmissziós vezető

A munkakör célja

Keresztény hitben felnevelni a gyermekeket létfontosságú feladat a gyülekezetben. A gyermekmisszió koordinátora együtt dolgozik a gyermekmisszió igazgatójával vagy a keresztény nevelésért felelő lekipásztorral, hogy hatékony munkát végezzen a gyerekek egy bizonyos korcsoportjában a gyülekezetben.

Közvetlen vezetője

A keresztény nevelésért felelő lelkipásztor, a gyermekmisszió igazgatója és⁄vagy a keresztény nevelésért felelő bizottság.

Feladatköre

§          Felelősséget vállal a vasárnapi iskola egyik korcsoportjának tevékenységeiért és óráiért – óvodások (3-5 évesek), kisiskolások (6-8 évesek), vagy iskolások (9-11 évesek).

§          Szolgálatkész és lelkes gyerektanítókat toboroz, illetve igyekszik megtartani a munkacsoportban.

§          Képezi és támogatja a gyerekek közt szolgáló önkénteseket, az általa vezetett alosztályon belül.

§          Összeállítja a tanítók órarendjét.

§          Kiad, javasol és⁄vagy beszerez tanterveket a tanítóknak és az önkénteseknek.

§          Együttműködik a tanítókkal a tanterv hatékonyságának kiértékelésében, és változtatásokat, alternatívákat javasol.

§          Segít a tanítóknak segédanyagok és⁄vagy tanítási ötletek felkutatásában, amelyek megfelelnek az adott korcsoport sajátosságainak.

§          A tanítók és az önkéntesek tágabb csoportjának közösségét fejleszti, illetve pásztorolja a saját alosztályán belül.

§          Gondoskodik arról, hogy az alosztályán biztosítják és betartják a szükséges biztonsági intézkedéseket; ide tartoznak: a munkavállalók és az önkéntesek erkölcsi bizonyítványának ellenőrzése, a gyermekek-bántalmazással és –biztonsággal kapcsolatos képzések, az egészségügyi intézkedések és minden más olyan eljárás, ami a gyermekek biztonságát és épségét szolgálja az adott alosztály munkája során.

§          Gondoskodik a gyermekekről a különleges gyülekezeti események ideje alatt (zenei, missziós események stb.).

§          Folyamatosan jól kommunikál a tanítókkal és a felettesével.

§          Együttműködik a többi alosztály vezetőjével, és a gyermekmisszióval kapcsolatban változtatásokat, fejlesztéseket javasol.

§          Együttműködik a többi alosztály vezetőjével, hogy megfelelő utánpótlást biztosítson olyan tanítókból, akik képzéseken vesznek részt, és akiknek az erkölcsi bizonyítványuk is megfelelőnek bizonyult.

§          Ő maga is tanít, amikor ennek helye van, és amikor az ideje is megengedi, hogy még jobban átlássa a gyermekek, a tanítók és az önkéntesek szükségleteit.

§          Mindig készen legyen arra, hogy az utolsó percben beugorjon valaki helyett, ha ez szükséges, és ha semmilyen más lehetőség nincs.

Munkaidő

A feladat ellátásához szükséges idő függ ugyan a gyülekezet nagyságától, de többnyire arról van szó, hogy elérhetőnek kell lennie az önkéntesek számára a vasárnapi iskolai órák ideje alatt (ha több vasárnapi iskolai óráról van szó, akkor nyilván több időre lesz szükség), továbbá rendszeresen kell találkoznia a felettesével és az önkéntesekkel az alosztályán belül, és a személyes felkészüléshez, szervezéshez is időre van szüksége. Ez összesen valahol a heti három és tíz óra között mozoghat. Ha a feladat időbeli keretei túlságosan nagyok lennének (korcsoportonként) egy vezető számára, akkor a feladatokat le lehet osztani két vagy több ember között, akiknek más-más erősségeik vannak. Például, az egyik toborzással és képzéssel foglalkozhatna, míg a másik adminisztratív kérdésekkel.

Érvényesség

Ideális esetben minden koordinátor legalább két évet szolgál; az első évet titkárként, vagy mint gyakornok tölti el a korábbi koordinátor mellett, és a második évben mint gyermekmissziós koordinátor szolgál. A gyermekmissziós koordinátor szolgálatát pedig ezt követően évenként meg lehet hosszabbítani.

Továbbképzés

§          A korábbi gyermekmissziós koordinátor vagy a gyermekmissziós igazgató mellett dolgozhat mint gyakornok.

§          Regionális és országos szintű, a gyermekmisszió témakörében megrendezett szakmai szemináriumokon és műhelyeken vesz részt.

§          Helyi és önkormányzati képzéseken, szemináriumokon vesz részt a gyermekek körében végzett munka biztonsági kérdéseivel kapcsolatban.

§          Könyveket, hanganyagokat és egyéb segédanyagokat szerez be, szakmai fejlődés céljából, illetve ezeket továbbítja az alosztály önkénteseinek.

§          Naplót vagy más nyilvántartást vezet a tevékenységekről, amit továbbad majd a következő koordinátornak.

Képességek, szakképzettség és ajándékok

§          Komoly és növekvő személyes elkötelezettség Krisztusban.

§          Komolyan érdekelt a gyermekek keresztény nevelésében, illetve hisz ennek erejében.

§          Szenvedélyes elkötelezettség és szeretet jellemzi a gyerekekkel való kapcsolatát, főleg azzal a korosztállyal, amely az általa vezetett alosztályba tartozik.

§          Elkötelezte magát a gyülekezet, illetve a tágabb gyermekmisszió értékrendjének és látásának.

§          Szervezői, adminisztratív képességek és kreativitás jellemzik.

§          Kommunikációs és kapcsolatteremtési készségek – emberorientált személyiség.

§          Képes felkészíteni és felhatalmazni másokat az alosztályon belüli szolgálatok elvégzésére, illetve támogatja őket erőfeszítéseikben.

§          Erősen motivált – tudja motiválni magát olykor nehéz vagy hálátlan feladatok elvégzésére is.

§          Könnyen kapcsolatot tud teremteni a gyerekekkel, a vasárnapi iskolai tanítókkal és a szülőkkel.

A szolgálat előnyei

Elégtétel, hogy tudja: a gyermekek szellemi növekedéséhez járul hozzá a gyülekezetben, és segít másoknak fejleszteni magukban a tanítás és a tanulás ajándékát.


Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük