TARTALOM

Ő a műsor főszereplője – de nem tud róla. A kritikusok és a nézők egyaránt el voltak ragadtatva attól, ahogy Jim Carrey megformálta a gyanútlan Truman Burbank-et ebben a csodás filmben, melyet Peter Weir (A kis szemtanú, Holt költők társasága) rendezett egy olyan emberről, akinek az élete egy véget nem érő tévéműsor.

Truman nem is sejti, hogy békés szülővárosa egy óriási stúdió, melyet egy jó fantáziájú producer-rendező (Ed Harris) ötlött ki és vezet, hogy az ott élő és dolgozó emberek hollywoodi színészek, hogy még szüntelenül csacsogó felesége is szerződtetett színjátszó. Ám Truman egyre többet tud meg. És amit fokozatosan felfedez, az olyan nevetést, sírást, örömöt fog kiváltani Önökből, amilyen más filmeknek csak nagy ritkán sikerül.

ADATLAP

Megjelenés éve: 1998
Játékidő: 103 perc
Műfaj: vígjáték

Rendező: Peter Weir
Főszereplők:
Jim Carrey (Truman Burbank)
Laura Linney (Meryl/Hanna Gill)
Ed Harris (Christof)

BESZÉLGETÉSINDÍTÓ KÉRDÉSEK A FILMHEZ

A Truman Show nagyon világosan illusztrálhatja mindazt, amit a Bibliából megtudhatunk az ember életéről és sorsáról. A film menetét követve szeretném az evangélium vázlatát röviden átadni (filmes evangélizációra ez csupán egy vázlat, amely alapján fel lehet készülni):

1. A világ, amit a szemünkre húztak

Bár ez a kifejezés a Mátrix egyik kulcsmondata volt, talán mégsem véletlen, hogy sokaknak épp a Truman Show jutott eszébe először a Mátrixot nézve.

Ahogyan Truman, az ember is egy burokban él, amely nem több egy hamis igazságnál, egy olyan világban, amelyben látszólag minden szép és jól működő, valójában azonban rabszolga. Truman nem tehet meg bármit, élete határok között mozog – és nem teheti meg azt, amit a legjobban szeretne: nem hagyhatja el a börtönét.

2. Az „édes rabság”

Sokak számára ez a rabság egyáltalán nem taszító, hiszen Truman világa – ahogyan a Sátán világa is – azért készült, hogy mindent megkaphass, hogy minden körülötted forogjon, hogy te legyél a középpont. Amikor a film végén Truman ki akar lépni a stúdió ajtaján, Cristof épp ezzel próbálja meg benntartani: itt boldog lehetsz, mindened meglehet – csak maradj itt velem!

A Biblia beszél olyan rabságról, amely vonzó: ez a bűn rabsága. Egyikünk sem tapasztalt még mást, mert mindannyian ebbe születtünk bele. Nem tudjuk, milyen a „stúdión” kívül – hogy milyen lehet az élet szabadon a bűntől!

3. Valaki mindig figyel

Sőt, nem is egyvalaki.

Azt mondják, az ember sosincs egyedül. Ketten mindig vannak. A Sátán ott van, hisz ez a dolga: széjjeljár a földön, mint ordító oroszlán, keresve, hogy kit nyeljen el. Figyel, és mindent megtesz azért, hogy rab maradj.

De figyel Isten is. Ő azonban akkor jön, ha hívjuk – „Hívj engem segítségül a nyomorúság idején, és én megszabadítalak!” – mondja a zsoltáros.

4. Vannak szabad emberek, akik próbálják az értésedre adni, hogy rab vagy.

Vannak olyanok, akiknek az élete részben ott játszódik a burokban, de ők nem tartoznak hozzá: kívülről jöttek be, szabadok, van életük a stúdión kívül is.

A mi világunkban is vannak olyanok, akik már szabadokká lettek, és az a felelősségük, hogy elmondják mindenkinek: ébresztő, az életed nem más, mint egy hatalmas színjáték, amelyben te csak egy  rabszolga vagy. Mások akaratának vagy kiszolgáltatva. – Ezek azok, akik segítségül hívták az Úr nevét, és megszabadultak – a Biblia úgy mondja: újonnan születtek.

5. A börtönből való kiszabaduláshoz mindent fel kell áldozni

Persze ez a „minden” egyelőre csak filmes kellék, amelynek értelme és haszna csak a stúdióban van, azon kívül, „adáson kívül” nem sok. Truman az életét is kockára tette a viharos tengeren, csakhogy megszabadulhasson (lám-lám, legalább ekkora viharokat fog kavarni a Sátán akkor, ha te is megpróbálsz kijutni az ő fennhatósága alól!). A Biblia azt mondja: a régi éltünknek, a rabszolgának meg kell halnia, hogy egy teljesen új, egy szabad születhessen meg! Csak az jut célba, aki minden „filmes kelléket” kárnak és szemétnek ítél, csak hogy az igazságot elérhesse.

6. Jézus Krisztus mondja: „ÉN VAGYOK AZ AJTÓ!”

A gigászi stúdióból, ami a rabságot jelenti, Trumannak egy ajtón kell kilépnie. Jézus ez az ajtó, az igazság rajta keresztül ismerhető meg, és a valódi szabadság rajta keresztül nyerhető el.


Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük