Tíz családmentő parancsolat elfoglalt édesapák részére

A legtöbb apa, nem szándékos választás miatt hiányzik, hanem inkább azért, mert az életében a választások és a prioritások összekeveredtek. A sok távol töltött idő pedig komoly hiányt, és hosszú távon súlyos érzelmi, kapcsolatbeli problémát és konfliktust eredményez mind a gyermekei, mind a házastársa életében. Ha te egy „láthatatlan” apa vagy, akit a családja általában nem lát, tanulmányozd át az alábbi tanácsokat, és változtasd meg életed prioritásait addig, amíg a hiányod okozta torzulások a családodban nem lesznek visszafordíthatatlanok!

1. Minden nap beszélj a gyerekeiddel!

Legalább egy mobil hívásnyit, hogy megkérdezd a srácokat, hogy telt a napjuk. Ezt megteheted útközben is, autóból az irodából, bárhonnan, akármilyen kicsi szünetben vagy holt időben. Ezzel a pár perces hívással gondoskodásodat és a törődésedet kommunikálod a gyermekeiddel.

2. Hallgasd meg a gyerekeidet minden nap!

Gyakran könnyebb beszélgetni a gyermekekkel, mint meghallgatni őket. A meghallgatás a kommunikáció egyik fontos oldala és kulcsa – olyan amit nem lehet figyelmen kívül hagyni! A meghallgatás a szeretet nyelve. A gyermekeidre való figyelés kapcsolatban tart téged azzal, hogy mi történik velük az életükben. A meghallgatással egy nagyon lényeges, tudatalatti üzenetet adsz át a gyermekeidnek: hogy fontosak számodra, mert érdekel téged, hogy mi történik velük. Az emberek – és főképp a gyermekek – egyik legnagyobb igénye az, hogy figyeljenek rájuk.

3. Erősítsd a gyerekeidet minden nap!

A gyermekek növekednek, amikor biztatást és megerősítést kapnak a szüleiktől. Ha figyelmet szentelsz a gyermekeidnek, az megragadja őket abban, hogy valami jót csináljanak vagy bemutat nekik egy pozitív karaktert, jellegzetességet, ez munkát igényel, de megéri a befektetést. A bátorítás és a megerősítés az egyik legjobban megtérülő jellem- és közösségépítő része az egymás közötti kapcsolatainknak!

4. Fejezd ki a szereteted a gyermekeid felé minden nap!

Édesapák, ha elhatároztátok, hogy erősebb kapcsolatot fogtok kiépíteni a gyermekeitekkel, a ragaszkodásotok és a szeretetetek kimutatása elkerülhetetlenül szükséges. Nem vagy egy ragaszkodó, szeretetkimutató típus? Akkor is meg kell tanulnod! Ez nagyon fontos. Légy eltökélt abban, hogy minden nap adsz a gyermekeidnek őszinte, szerető szavakat, bíztatást, bátorítást, kisebb ajándékokat vagy bármi mást, ami kézzelfoghatóvá vagy kifejezhetővé teszi azt, hogy szereted őket.

5. Következetesen dolgozz a kapcsolatépítésen!

Vannak olyan dolgok, amikről nem tudsz, mivel eddig nemigen vettél részt gyermekeid életében. Például nem tudod a fiad vagy lányod legjobb barátjának a nevét, a kedvenc együttesét, azt, hogy hova jár suli után. Nos, akkor eljött az ideje, hogy megkérdezd. Beszélgess velük mindarról, amit nem tudsz róluk! A kapcsolat a gyermekeiddel, mint minden egészséges kapcsolat, időt és befektetést igényel. Tölts időt a gyerekekkel – hidd el, enélkül nem fog menni! Fedezd fel az életüket, hogy mit szeretnek és mit utálnak, kik a barátaik, milyen az ő világuk, mi érdekli őket.

6. Havonta egyszer vonulj el kettesben valamennyi gyermekeddel!

Legalább havonta hozz össze egy olyan alkalmat, amikor minden gyerekeddel kettesben elmész valahova, cukrászdába, kávéházba, kirándulni, vidámparkba, akárhová. Vezesd fel a noteszodba az üzleti megbeszélések közé a családoddal töltött időt is – hiszen ők nem kevésbé fontosak, mint amazok!

7. oszd meg te is az életedet a gyerekeiddel!

Ahogyan te részt veszel az életükben, gondoskodj arról, hogy nyitva van a te életed ajtaja is őelőttük. Engedd meg nekik, hogy ők is megismerhessenek téged. Az egészséges kapcsolatok mindig kétirányúak. Oszd meg a rokonszenveidet és ellenszenveidet, a reményeidet és az álmaidat, a céljaidat és a terveidet, ha elég nagyok már, akkor a problémáidról is beszélhetsz nekik. Ha nem látják, mivel és hogyan telnek a napjaid, ismeretlen maradsz előttük, és kimaradsz az életükből. Ha csak egyirányú a kommunikáció, vagyis mindig csak te kérdezel, akkor pedig soha nem fognak egyenrangú partnernek tekinteni, ez pedig zárva tartja a bizalmat a kapcsolatban.

8. Kezeld a konfliktusokat!

A láthatatlan apák egyik nagy kísértése, hogy mivel túl elfoglaltak a konfliktusok kezelésére, inkább a felségre hagyják, és kivonják magukat a megoldásukból.

A konfliktusok kezelése hosszútávon igazából út a gyerekeiddel való kapcsolat megerősítésére. Ez a törődés felsőfoka, amely a legnagyobb érzelmi részvételt kíván, a legnagyobb felelősséggel jár, a hiánya pedig a sokszor a legsúlyosabb következményekkel. Ne feledd azt a régi igazságot sem, amely szerint ha nem vagy részese egy probléma megoldásának, akkor részese vagy magának a problémának!

9. Beszélgess a gyermekeiddel az élet nagy dolgairól!

Akármit is mondanak manapság a médiáról, a kortárs-csoportokról, az az igazság, hogy még mindig a szülőknek van legnagyobb befolyásuk a gyermekeik döntéseire, értékrendjére, erkölcsiségére. (Ne felejtsd: a közöny irántuk is befolyás, nagyon is negatív!) A szülő kötelessége, hogy felkészítse a gyermekeit az élet nagy dolgaira, mert ha nem teszi meg, megteszi más, viszont az nem biztos, hogy ugyanabba az irányba fog mutatni, amibe a szülő tart (főleg, ha keresztény családról van szó!) Beszélgess a gyermekeiddel arról, hogy mit hiszel és hogy miért, hadd ismerjék meg a világszemléleted, az értékrendedet, az erkölcsi gondolkodásodat!

10. Lépj ki a láthatatlanságból, és válj láthatóvá!

Édesapák! A legértékesebb ajándék és a legjobban megtérülő befektetés, amit adhattok a gyermekeiteknek, hogy „ott vagytok” az életükben, hogy részt vesztek a mindennapjaikban. A jelenlét a legerősebb jele annak, hogy gondoskodtok gyerekeitekről. A jelenlétetek adja a gyermekeknek a legnagyobb biztonságérzetet. Néha ez azt jelenti, hogy nagyon nehéz döntés elé kerülsz majd: inkább a lányod röplabda meccsét választod, mint egy következő üzleti találkozót. De hidd el, a gyermekeid életében részt venni értékesebb, mint egy újabb jó üzlet!

Eredeti cikk: 10 Commandments to Help the Absent-Father Syndrome


Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük