Tíz apró ötlet a házasságod megvédésére

Talán hallottak arról a chicagói ügyvédi irodáról, amelyik kitett egy ilyen hirdetést: „Az élet rövid. Intézze el a válópert.” Aztán itt volt nemrégiben az a 3000 nőt megkérdező közvélemény-kutatás, amit a Woman’s Day Magazine és az AOL.com szervezett. Eszerint a megkérdezettek 44 százaléka azt mondta, újra hozzámenne a férjéhez, míg 36 százalékuk azt mondta, hogy „Nem”, 20 százalék pedig nem tudta biztosan.

Nézzünk szembe a tényekkel: az elégedetlenség korát éljük. Olyan reklámokkal és interjúkkal bombáznak minket, amik azt üzenik, hogy megérdemlünk egy új autót, egy jobb vakációt, egy tökéletes testet vagy egy hibátlan házastársat.

Amikor az esküvői képeinket nézegetem, olyan barátaimat és rokonaimat is látom rajtuk, akiknek az életét kettétörte a válás. Olyan házaspárokról is hallottam történeteket, akik 30 vagy 40 éve voltak összeházasodva, vagy még több ideje, de az életük végére már nem voltak együtt.

Jim és én olyan házasságot akarunk, amilyen a szüleinké, egész életen át tartót. Ezért szoktunk tudatos lépéseket tenni a kapcsolatunk ápolására.

Itt olvasható tíz módszer, amivel a házasságunkat védjük. Remélem, találsz egy-két ötletet, ami gazdagítani fogja kapcsolatotokat a pároddal, és amik segítenek, hogy a házasságotok végigfussa a távot:

1. Rendszeresen tölts időt azzal, hogy együtt élvezzétek az életet a pároddal!

A férjem nagyon szeret régi autókat barkácsolni. Most éppen egy 1941-es Chevrolet-t turbóz fel és alakít át „hotrod”-dá. Ha ugyanúgy nem értesz a kocsikhoz, mint ahogyan én, akkor elmondom, hogy ez annyit jelent, hogy a régi autót új alkatrészekkel szerelik fel. Szeretem nézegetni a szép hotrodokat, de őszintén szólva, nem tudnak lekötni a motorok, a szelepek és a sebességváltók. De mivel szeretem Jimet, eljárok vele az autósklub találkozóira és a régi autók bemutatóira. És nagyon sok csodálatos emberrel ismerkedhettem meg így.

Ami engem illet, az én szórakozásom az írói konferencia – egy nagy teremben ülve tanulni, milyen új módszerei vannak a gondolatok megragadásának. Jimet nem kötik le az írói konferenciák, de már sok konferencia bankettjén vett részt velem, és fogadta író barátaimat az otthonunkban. Általában ő olvassa először az írásaimat – és elmondja az őszinte véleményét.

Az évek során sokszor megléptünk Jimmel együtt, hogy szórakozzunk egyet. Végigkocsikáztunk a csodálatos Smoky Mountains-on, a környékbeli tavakon vitorláztunk, és megnéztük a nagy léggömböket, ahogy hajnalban betöltötték az eget. Nemrég az Ozark Mountains-ban levő magaslati nemzeti parkba látogattunk el – messze a számítógépektől, mobiltelefonoktól, de még a fűszerboltoktól is.

(Ha szeretnél néhány ilyen kreatív ötletet, lehet hogy érdekelni fog Bill és Carolyn Wellon könyve a Getting Away to Get it Together [Meglépünk, hogy együtt legyünk])

2. Tedd szórakoztatóbbá a kapcsolatotokat!

Akármennyi ideje is vagytok házasok, mindig jólesik egy kis üzenet az uzsonnás dobozban, a csomagok között, vagy a visszapillantó tükörnél. Ebben a technológiai korszakban pedig oly könnyű egy emailt vagy egy SMS-t küldeni a párodnak, hogy megüzend, hogy szereted.

Ha ebédet készítek Jimnek a munkahelyére, gyakran behajtogatok egy kis cetlit a szalvétába, vagy akár a sültkrumplihoz. Sokszor pedig ő hagy üzenetet a munkahelyi üzenetrögzítőmön – csak hogy elmondja, mennyire szeret.

Vagy elküldheted a párodat egy keresőjátékra, ami esetleg egy romantikus étteremben ér véget, ahol te várod.

3. Naponta adj hálát Istennek a párodért – a hibákért és mindenért!

Amikor Jim kimutatja a szeretetét felém, minden nyűgösségem és önzőségem ellenére is, akkor ezzel Krisztus szívét mutatja be. Ha egy kicsit ingerlékeny lesz egy hosszú nap végén, akkor lehetőségem nyílik megértést tanúsítani felé, az ítélkezés helyett.

A Róma 5:8 ezt mondja: „Az Isten pedig a mi hozzánk való szerelmét abban mutatta meg, hogy mikor még bűnösök voltunk, Krisztus érettünk meghalt.” A tökéletes Megváltó meghalt értem, bűnösért, és a bűnös házastársamért is. A házasság két tökéletlen emberből áll, akik minden nap formálódnak Krisztus képmására, az élet nehézségei által.

4. Kérdezd meg a párodat, miért imádkozz érte napközben!

Jimmel mindig imával kezdjük és fejezzük be a napot. Mielőtt reggel elindul a munkahelyre, megfogja a kezem, hogy Isten vezetését és áldását kérjük arra a napra, magunkért és az egész családunkért. Gyakran e-mailezünk egymásnak vagy felhívjuk egymást napközben, hogy megkérjük egymást egy imára egy konkrét helyzettel kapcsolatban.

Emlékszem, hogy kislány koromban, amikor bementem a szüleim hálószobájába, ők ott imádkoztak egymás mellett térdepelve. Valahogy bevésődött az emlékezetembe ez a kép, és még most is élénken magam elé tudom képzelni. Jimmel együtt az ő példájukat követjük, és a térdeinken fejezzük be a napjainkat.

(A FamilyLife gyakorlatias imakártyákat készített, amelyek segítségével könnyen tudod az Úrhoz emelni a férjedet vagy a feleségedet. Ez magyarul nem elérhető.)

5. Mondd el a házastársadnak, milyen kísértéseid vannak!

A Példabeszédek 16:18 erre az igazságra emlékeztet miket: „Az összeomlást gőg előzi meg, a bukást pedig felfuvalkodottság.” Jim és én azt tapasztaltuk, hogy ha őszintén beszélünk a minket érő kísértésekről, az segít megőrizni minket az elbukástól.

Évekkel ezelőtt Jimnek a városon kívülre kellett munkába járnia. Mindig elmondta nekem milyen flörtölő nőkkel találkozott, vagy ha valaki meg akarta hívni egy italra a bárban. Elmondta milyen sokszor volt magányos, ha a hotelszobájában töltötte az estét, és nem a kollégáival. Büszke vagyok Jimre az őszintesége miatt, és hogy ő is tudja, hogy nem immunis a kísértésekre.

Emlékszem két olyan esetre, amikor elmondtam Jimnek, hogy nem akarok barátkozni bizonyos házaspárokkal. Elmondtam neki, hogy a férjeket nagyon vonzónak találom, és nem szeretném közelebbről megismerni őket. Jim megértett engem. Én is tudom, hogy nem vagyok immunis a kísértésekre.

6. Rendszeresen emlékezz meg arról, hogy miért házasodtál össze a pároddal!

Milyen jellembeli tulajdonságai voltak vonzóak számodra? Írj egy szerelmes levelet a házastársadnak, amiben emlékezteted, miért vetted el vagy mentél hozzá, és fejezd ki az egész életedre szóló elkötelezettségedet. Odaadhatod ezt a levelet például egy gyertyafényes vacsora közben.

Nekem az volt vonzó a férjemben, hogy nagyon szórakoztató volt. Azért is szeretem Jimet, mert szereti az Urat és a családját. Ő egy olyan férfi, aki másokért áldozatot hoz, és őszintén törődik az emberekkel. És mindig megnevettet engem!

7. Számíts az élet kihívásaira, és ne felejtsd el, hogy még nem vagyunk a mennyben!

Amikor több mint három évtizeddel ezelőtt férjhez mentem, tudtam, hogy az élet soha nem lesz tökéletes. De valahol a szívemben azt gondoltam, hogy olyan lesz az élet, mint amikor Hamupipőke a bálba ment. Tévedés!

Nem számítottam koraszülött gyermekekre, vetélésre, rákra, engedetlen gyermekekre, öregedő szülőkre, anyagi nehézségekre, autóval kapcsolatos problémákra és a fürdőszobai vízszivárgásokra. de több mint 30 év házasság után már jól tudom, hogy az életnek megvannak a napfényes és a sötétebb oldalai is.

Isten azt akarja, hogy a házasságunk a Benne való bizalom mintaképe legyen – az élet körülményeitől függetlenül.

8. Ne úgy vedd a házasságot, mint egy 50-50 százalékos szereposztást!

Ha tegnap éjszaka te keltél fel a gyerekhez, az még nem jelenti azt, hogy ma éjjel a társadnak kell majd felkelnie hozzá. Egy Krisztus-központú házasságban te és a házastársad egyek vagytok, miközben egymásnak szolgáltok. A házasság 100-100 százalékos, és nem 50-50.

Tisztában vagyok vele, hogy vannak olyan alkalmak, amikor Jimnek arra van szüksége, hogy pihenjen, megnézzen egy baseball vagy focimeccset, miközben én takarítok. Néha pedig ő csinál vacsorát, amíg én a számítógép előtt ülök. Nem számoljuk, hogy ki mit, hányszor szokott elvégezni. Olyan partnerek vagyunk a házasságban és az életben, akiknek folyamatosan tanulniuk kell, hogyan törődjünk jobban egymással, mint önmagunkkal.

9. Ne mondj ki mindent, amit gondolsz!

Ezt még most is tanulom.

Múlt hét szombaton Jim szeretett volna pihenni egyet délután 2-kor. Erre azt akartam mondani, hogy „Most nem feküdhetsz le! Itt vannak az unokák [4 éves, 2 éves és 6 hónapos], és segítened kell!” De valahogy megállítottam magam, és ahelyett, hogy nyersen és követelőzve odaszóltam volna neki, csak azt kérdeztem: „Jól vagy?” Kiderült, hogy fájt a háta a reggeli kerti munkától, és csak egy kis pihenésre volt szüksége.

10. Írjatok alá egy házassági szövetséget!

A házasság több mint egy szerződés. Szövetség. Egy fogadalom egy férfi és egy nő között Isten előtt, egész életre szólóan (Máté 19:6).

Készítsetek egy emlékeztetőt a társatoknak való életreszóló elkötelezettségetekről. Ez lehet egy egyszerű mondat, dátummal és aláírással, mint például egy ilyen: „Én, ____________________ (név), ígérem, hogy _____________________ (házastársad neve) férje/felesége leszek életem végéig.” Hogy családi ereklye legyen belőle, keretezzétek be az aláírt szöveget, egy esküvői képpel együtt.

Egy ilyen aláírt házassági szövetség akár olyan kidolgozott is lehet, mint egy egyedi tervezésű oklevél, amin rajta szerepel a házassági fogadalmatok, és a tanúk aláírása. Akár még egy különleges aláírási ceremóniát is rendezhettek a közeli barátokkal és a családotokkal, akár otthon, akár a gyülekezetben.

A lényeg az, hogy kézzelfogható emléket készítsetek a rendíthetetlen elkötelezettségetek szent ígéretéről. Nekünk a férjemmel van ilyen aláírt házassági szövetségünk, aminél a gyermekeink voltak a tanúk. Az ágyunk fölött van a falon, és ez az egyik legbecsesebb dolog az életünkben.

Copyright © 2007 FamilyLife. All Rights Reserved.

Used By Permission. www.FamilyLife.com

Eredeti cikk: 10 Ideas: Protecting Your Marriage


Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük