Tedd ellenállóvá a családot, és ezáltal a gyülekezetedet a kultúrával szemben

Nem kellenek különleges képességek ahhoz, hogy felismerjük: fiataljainkat elfogták egy csatában. Csak nézzük végig az újságok főcímeit az utóbbi néhány hónapból. Látható, hogy olyan súlyos helyzetben vagyunk, amelyre még nem volt precedens Amerika történelmében:

• [i] Egy 12 éves gyerek agyonvert egy kisgyermeket egy ütővel
• [ii] Letartóztattak egy tanárt, aki jó jegyeket ajánlott orális szexért cserébe
• [iii] Az államügyészt azzal vádolják, hogy szexuális kapcsolatot akart létesíteni egy ötéves kislánnyal
• [iv] Texasban egy hatéves kislányt találtak felakasztva egy garázsban; a gyermek szexuális bántalmazás áldozata
• [v] A michigani anya 12 és 22 év közötti börtönbüntetést kap kiskorú lánya szexuális kiárusításáért
• [vi] Négy főiskolás diák vérfürdője Newark-ban
• [vii] Vádat emeltek a fiatal anya ellen, aki videóra vette, amint 10 hónapos kisfia gint és gyümölcslevet iszik

Hogyan feleljünk mindezekre lelkészként, gyülekezeti vezetőként és szülőként? A gyermekeinket elfogták a kultúra háborújának kereszttüzében. Ők soha nem kértek ebből a szemétből, mi szolgáltuk fel nekik. Becslések szerint a népesség 98%-a a kultúra követője, míg csupán 2% alakítja azt. Az emberek látják egy film bemutatóját, és úgy érzik, mindenképpen meg kell nézniük. Hallanak egy új dalt, és muszáj letölteniük. A kedvenc hétfő esti programjukat meg kell nézniük, vagy legalább fel kell venniük.

Ez a kihívás, amellyel szembe kell néznünk: a pop-kultúra mérgező cukorkával akarja megnyerni a gyerekeinket. Ez a méreg pedig óriási károkat okoz az egyházban. Annyira jónak látszik és annyira csábító, hogy a gyerekek szinte észre sem veszik, hogy mérgező, csak amikor már túl késő. A „kultúra-cukorka” zúdul rájuk a filmeken, videókon, a zenén, a videójátékokon és még sok mindenen keresztül. A romlott értékek, amelyeket a média áraszt magából, és a gyerekeinkre önt, jelentik a mérget. Mindez eltávolítja őket Krisztustól és azoktól az értékektől, amelyekre vezetőként vágyunk és törekszünk.

Ez a méreg hihetetlen károkat okoz az egyházban. Láthatjuk a hatásait, amikor a statisztikák szerint a keresztény családokban felnevelt gyerekek 88%-a középiskolás kora után nem jár templomba, és nem követi Istent. 88%! Gondolkodjunk el ezen! Ezek a kevesek valójában ott vannak gyülekezeteink ifjúsági csoportjaiban és a vasárnapi iskoláinkban. Mégsem folytatják a hit követését. Ha nem ragadjuk meg azoknak a szívét, akik ott vannak a családunkban, a gyülekezetünkben, mit reményünk van arra, hogy mások gyerekeit elérjük? David Olson nemrég megjelent könyvének (The American Church in Crisis) adatai alapján a legtöbb felekezet létszáma csökken. Ez azért van, mert nem tudják, hogy hogyan érjék el a gyerekeket. A fiatalok hittől való eltávolodásának problémájával foglalkozni kell.

A korábban említett jelenségre utalva, a 98% „kultúr-zombi” lehet részben az oka annak, hogy ez történik? Gondoljuk csak el: még ha el is viszed a gyerekeidet vasárnap és szerdán a templomba, ha jobban kötődnek a kultúrához, jobban elkötelezik magukat a kultúra, mint Isten mellett, akkor az előbbinek lesz erősebb befolyása rájuk, amikor befejezik az iskolát.

Szülőként ki kell gondolnunk, hogyan beszéljünk erről hatásosan. Nem elég elhozni a gyerekeket a templomba, vagy azt tenni, amit a szüleik tettek.  Más korban élünk. A kultúra, amelyben élünk rossz irányba változott, és nem túl kegyes a fiataljainkkal.

A jó hír az, hogy van remény. Olyan kultúrát hozunk létre az otthonunkban, amely erősebb a világénál. Ez nem könnyű, nem máról holnapra történik, de sikerülhet.

1.

Először is meg kell tanítanunk a szülőket, hogy legyenek közvetítők a gyermekeik és azok között a bemeneti pontok között, amelyeken keresztül a kultúra fogást talál az életükön. Elsőre nehéz lesz körülhatárolni ezeket a pontokat, mert most normálisnak tekintjük őket. Túl hosszú ideig engedtük a kultúrának, hogy megragadja a gyerekeink szívét, mert az „új millenniumban” élünk, természetesnek vesszük, hogy az iPod-ok mindig be vannak kapcsolva, minden szobában van tv, és az internet mindenhol hozzáférhető. Hogyan lehetséges a gyerekek vagy a szülők számára távol kerülni ettől?  Részben ez az oka annak a jelenségnek, hogy a fiatalok a középiskola után eltávolodnak a hittől.

A gyerekeink és a média minden formája közé kell állnunk; szűrővé kell válnunk, pontosan tudnunk kell, mivel tömik a gyerekeink fejét. Azt javaslom, hogy tegyetek együtt egy sárhányót az otthonotokba, hogy jelképezze a kultúra ottani hatását. Ha valaki azt gondolná, hogy attól, hogy a gyerek templomba járó családban nőtt fel, nem érinti a probléma, az téved: sajnos nem ez a helyzet. A kutatások szerint a legtöbb iskolai lövöldöző templomba járó gyerek volt, aki ifjúsági alkalmakat is látogatott. Valójában Katy Perry, aki mostanában az egyik legnépszerűbb dalt énekli (I kissed a girl), lelkészcsaládban nőtt fel.

Nem elég azt mondogatni, hogy „ez velem nem történhet meg”. Meg kell ismernünk a kultúra minden formáját, amely megpróbál elérni a gyerekünkhöz, azáltal, hogy felszerelünk egy sárhányót. A következőkhöz hasonló kérdéseket kell feltenned:

  • Mennyi iPod van a házatokban?
  • Mennyi tv?
  • Mik a tévézés szabályai?
  • Mik az internetezés szabályai?
  • A gyerekek csak meghatározott, korlátozott helyekről férnek hozzá az internethez?
  • Van valamilyen védő szoftver a számítógépen?
  • Mi a helyzet a mobiltelefonokkal? Mikkel vannak felszerelve? Tudnak fogadni videót? Lehet internetezni, sms-ezni velük?
  • Mi a helyzet a videójátékokkal? Mit és mennyit engedsz meg?

2.

Szükséges, hogy a szülők tevőlegesen tudassák a gyerekeikkel, hogy mi érték számukra. Sokan azt mondják: „Mivel egy családban élünk, természetes, hogy átveszik az értékrendemet”. Ez nem feltétlenül igaz. Egész nap és egész éjszaka ijesztő értékekkel bombázzák őket. Meg kell győződnünk arról, hogy eredményesek a szavaink és az erőfeszítéseink annak érdekében, hogy értékeinket átadjuk nekik.

Szülőként feltetted már magadnak a következő kérdéseket: Mi az értékrendem? Milyen értékeket képviselek? Milyen követendő életelveket szánok a gyermekeimnek? Mit akarok arra nézve, hogy a gyermekeim hogyan éljék az életüket kísértés idején? Hogyan akarom, hogy válaszoljanak az etikai dilemmákra? Sokunk még nem definiálta valóban ezeket a kérdéseket.

Micsoda vészjelet kapunk, amikor a gyerekeink azt mondják: „Anya, fogamzásgátlót szeretnék szedni”, vagv „Tulajdonképpen mi rossz van a homoszexualitásban?” Hirtelen rádöbbenünk, hogy a gyermekeink értékrendje nem egyezik meg a miénkkel. A gyerekek nem ozmózissal veszik fel az értékeket, tanítanunk kell őket. A Biblia azt mondja: Neveld a gyermeket a neki megfelelő módon, még ha megöregszik, akkor sem tér el attól” (Példabeszédek 22,6). Ez azt jelenti, hogy tanítanunk kell őket, beléjük kell csepegtetnünk az értékeket, útba kell őket igazítanunk és példát kell mutatnunk.

Ahogy a gyermekeink nőttek, folyamatosan hangsúlyoztuk a jelentőségét a családi értékeink szerint való életnek. Létrehoztunk egy családi szerződést, amelyben megegyeztünk, hogy négy specifikus bibliai érték szerint éljük az életünket. Aztán a feleségem, Katie és én szülőként újra és újra hivatkoztunk ezekre. Amikor úgy láttuk, hogy valami veszélyezteti azokat az értékeket, vagy elvonja őket a mi értékeinktől, például egy film, TV-show, tinédzser trend, átbeszéltük a témát visszautalva a családi értékrendünkre.

3.

A kultúránk üzleti világa arra ösztönöz minket, hogy keressünk több pénzt és hajhásszuk a sikert. Tudatosnak kell lennünk, amikor ez a gyermekünk értékrendjének részévé akar válni. Tudnunk kell, hogyan építsünk ki kapcsolatot velük. Ha a köztünk lévő kapcsolat nem elég erős, azt fogjuk látni, hogy a gyerekeink ellenünk fordulnak. Amikor 6, 7, 8 évesek, a barátok hatására könnyelműbbek lesznek a gyerekek, a kortársak elkezdenek egyre nagyobb szerepet betölteni az életükben. Azt mondják: „Ha Johnny megteheti, én miért nem?” 11, 12 és 13 éves korukban hirtelen a kultúra átveszi az irányítást az életükben. Azt mondják: „Hé, ezt láttam a tv-ben. Miért nem kaphatom meg?”

Sok szülő azt mondja: „Mit fogunk csinálni? A kortársak befolyása természetes dolog. ” „Hogyan vehetjük fel a harcot a rock and roll, az MTV és Hollywood ellen?” Karba tett kézzel ülünk és reménykedünk, ahelyett hogy felfognánk, hogy sok mindent tehetünk a gyermekeink befolyásolása érdekében. Győződjünk meg arról, hogy nem áldozzuk fel őket a pop-kultúra oltárán. Micsoda gyalázat lenne, ha keresztény szülőként engednénk, hogy a kultúra betörjön, elrabolja a gyerekeinket és átmossa az agyukat, amíg velünk élnek.

Annak van a legnagyobb hatalma az életükben, akié a szívük. Jézus után mi kell hogy legyünk az egyetlenek, akik birtokolják a szívüket. Ez azt jelenti, hogy hallgatni akarnak ránk. Aztán, amikor nem vagyunk mellettük, akkor is a mi értékeink alapján hoznak döntéseket, és nem csak azért, mert erre vannak kényszerítve. Nem ez az, amit minden szülő akar? Annak érdekében hogy egy kapcsolat minőségi legyen, időt kell szánnunk rá. De ez az, amiről azt gondoljuk, hogy nem áll rendelkezésünkre elegendő belőle.

Habár szinte minden hétvégén utaztam, amikor a gyerekeim kicsik voltak, Katie és én elhatároztuk, hogy mindig szánunk rájuk időt, és nem hagyjuk, hogy tipikus lelkészgyerekek legyenek belőlük. A lányaink most 19 és 18 évesek, főiskolások, nagyok okosak, és úgy szeretnek minket, ahogy mi őket. Büszkék vagyunk a döntéseikre, amelyek tükrözik a bibliai értékrendet, amelyben neveltük őket. Mindketten teljes szívükből követik Istent. Olyan kultúrát próbáltunk építeni az otthonunkban, ahova mindig szívesen jöttek haza. Mindig felhívnak vagy skype-olunk, úgyhogy kapcsolatban tudunk maradni bárhol is vannak.
Anyák, apák, vezetők, a feladatunk az, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy ha mást nem is, saját gyermekeinket elérjük. Meg kell bizonyosodnunk arról, hogy nem lesznek a pop-kultúra áldozatai.

Új könyvemben (Re-Create: Building a Culture in Your Homes Stronger than the Culture Deceiving Your Kids) nagyobb részletességgel próbálom eloszlatni azt a félreértést, mely szerint szülőként csak annyit tehetünk, hogy reméljük a legjobbakat. Ez teljességgel távol áll az igazságtól, és pontosan ez a hozzáállás okozza azt, hogy engedjük, hogy a gyerekeink áldozatul essenek a kultúrának.  Ahogy végiggondolod ezt az üzenetet, nem tudom eléggé hangsúlyozni, milyen fontos akkor elkezdeni ezt, amikor még kicsik. A könyvhöz tartozik egy munkafüzet és egy kiscsoportos DVD, amelyet végigvehetnek a szülők párban vagy másokkal együtt.

Nem mondhatjuk többé, hogy nem tudunk mit tenni. Igenis vannak olyan szülők, akik sikeresen nevelik a gyermekeiket a kulturális háború közepette. Nincs más hátra, mint tanulni, akcióba lépni, és ellenállóvá tenni az otthonainkat a kultúrával szemben.

Eredeti cikk: Culture-Proof Your Church by Culture-Proofing the Family

This article was adapted from Ron’s book, Re-Create: Building a Culture in Our Homes That Is Stronger Than the Culture Deceiving Our Kids. Look for it at your nearest bookstore, or visit www.battlecry.com for more information.

Ron Luce is the president and founder of Teen Mania Ministries, a Christian organization reaching millions of young people worldwide. He passionately declares the Gospel through Acquire the Fire TV broadcasts, youth events, camps and media resources, challenging teens to take a stand for Christ. www.teenmania.org.

Please fill out this short survey to provide us with feedback on the content of this email.


[i] The Associated Press. 2008. 12-year-old beats toddler to death with bat, police say.  CNN.com, January 6. http://www.cnn.com/2008/CRIME/01/06/infant.killed.ap/http://www.cnn.com/2008/CRIME/01/06/infant.killed.ap/

[ii] The Associated Press. 2007. Teacher arrested after offering good grades for oral sex. FoxNews.com, December 21. http://www.foxnews.com/story/0,2933,317611,00.html.

[iii] 2007. U.S. prosecutor accused of seeking sex with girl, 5.  Fox News, September 18. http://www.foxnews.com/story/0,2933,297152,00.html.

[iv] 2007. Cops: Texas girl, 6, found hanging in garage was sexually abused.  Fox News, September 12. http://www.foxnews.com/story/0,2933,296585,00.html.

[v] The Associated Press. 2007.  Michigan mom gets 12 to 22 years for sex ‘contract’ on underage daughter. FoxNews.com, June 19.  http://www.foxnews.com/story/0,2933,284255,00.html.

[vi] The Associated Press. 2007.  Four college students shot execution-style in Newark, N.J. FoxNews.com, August 6.   http://www.foxnews.com/story/0,2933,292200,00.html.

[vii] The Associated Press. 2007.  Young mother charged after her 10-month-old boy recorded sipping gin and juice. FoxNews.com, June 23.  http://www.foxnews.com/story/0,2933,286193,00.html.


Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük