TARTALOM

Van, aki irányítja az életét, és van, akit az élet irányít – tartja a mondás. Az egyetlen kivétel Michael Newman. Egy titokzatos feltaláló ugyanis megajándékozza az univerzális távkapcsolóval, melynek tulajdonosa előre-hátra járkálhat az időben, lelassíthatja a szembejövő nőket, és ha túlságosan zajosnak tűnnek, átmenetileg kikapcsolhatja a gyerekeit. Elbizakodottságra azonban semmi oka: nem volt még távkapcsoló a világon, mely egy idő után át ne vette volna az irányítást. És attól kezdve Michael kiszolgáltatottabb, mint valaha. A tét a családja, feleségével és a gyerekeivel való viszonya.

ADATLAP

Megjelenés éve: 2006
Játékidő: 107 perc
Műfaj: vígjáték
Rendező: Frank Coraci

Főszereplők:
Adam Sandler (Michael Newman)
Kate Beckinsale (Donna Newman)
Christopher Walken (Morty)
Henry Winkler (Ted Newman)

BESZÉLGETÉSINDÍTÓ KÉRDÉSEK A FILMHEZ

Hogyha neked lehetne ilyen távirányítód, akkor mire használnád, és mire nem?

(pl. szomszéd kutyája miatt nem tudsz aludni, koleszban túl hangosak a szobatársak, bármilyen nyelven szót értesz végre valakivel, visszanézheted, hogy mit is olvastál valamiről, mi mikor volt…)

Életed melyik eseményét néznéd meg többször, ha tehetnéd?

És melyik részét törölnéd ki véglegesen?

Milyen tevékenységek vannak az életedben, amiket szívesen áttekernél? Ezek mindig olyan szörnyűek? Vagy néha van bennük valami jó is? Lehet-e találni bennük (pl. betegség, házimunka, suli)

A távirányító minden helyzetben, amikor tudta, hogy Michael áttekerné legszívesebben az életét, már nem is kért engedélyt, csak tekert. Szerinted mennyire határoznak meg minket az ösztönösen jövő, vagy megszokott cselekedeteink? Mennyire döntünk aszerint, hogy átgondoljuk a dolgokat, és mennyire döntünk viselkedésminták alapján?

Milyen hibákat követett el Michael, még mielőtt megkapta volna a távirányítót? Hogyan bánt az emberekkel? Mit tartott fontosnak?

Miben változott meg a film végére?

Michael rájött arra a film végére, hogy „a család az első”. Neked mi az első az életedben? És mi a második? Írjon mindenki egy kis listát arról, hogy mik a legfontosabb értékek az életében, sorrendet is felállítva. És ez valóban érvényes ez a sorrend, amikor döntéseket hozunk?

Milyen szerepet játszott Murdál (Morty) a filmben?

Volt már olyan álmod, ami hatással volt arra, hogy mit hogyan fogsz tenni?

Te milyennek szeretnéd látni magad egy év múlva? És öt év múlva? Tíz év múlva? Esetleg mi az, amit semmiképpen nem szeretnél? Vannak álmaid, terveid, karrier iránti vágyad vagy szeretnél boldog családban élni? Mindegyikért meg kell dolgozni, és el kell dönteni melyik a fontos(abb) és miért!


Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük