Szombat este

Összegzés:

Te is keresztre feszíted Jézust?

Szereplők:

Joe, Jézus, és egy hang

Színpad:

Joe hálószobája, két szék a színpad közepén. A többi berendezés csak képzeletbeli.

Megjegyzések:

Jézus karaktere szimbolizálja a mi Urunkat. Modern ruhába öltözzön, semmiképpen sem a tradicionális, korabeli „Jézus-cuccba”. A színdarabot olyan hosszúra kell nyújtani, amennyire csak lehetséges és minél több „kínos csend” jelenet legyen Jézus és Joe között. Jézus karaktere nagyon csendes, nyugodt, és érzelmes. Amikor Joe mondd valamit, ami fáj neki, a közönségnek ezt látnia kell az arcán.

A jelenet elkezdődik, Joe buliba készül, telefonon beszél éppen.

Joe: … ja szuper lesz! Ember… azok a lányok, akik ott lesznek! Hallottam Candy is ott lesz, haver… tudom! Ember, ha én lennék ő, tudod mit csinálnék? … igen, pontosan… tudom. Igen, vigyázok magamra, bízz bennem.

Oh, már ennyi idő. A fiúk mindjárt itt lesznek értem. Mennem kell. Haver, kívánj szerencsét. (Joe leteszi a telefont.) Jobb ha leellenőrzöm a szerkómat! (Belenéz a tükörbe.) Tökéletes… (mosolyog) mint mindig.

Kopognak az ajtón.

Joe: Óh, már itt is vannak. Itt a változások ideje! (Miközben kiabál, még egy utolsó pillantást vet a tükörre.) Jövök!

Joe megy és kinyitja az ajtót. Jézus Krisztus áll az ajtóban.

Joe: Jézus Krisztus?! Ó, Jézus. (Meglepődik a feltűnésén.) Hááát… hmmm. Izé… szeretnék beszélgetni veled, Jézus, tudom, hogy szükséged van rá, hogy beszélgessünk, de a fiúk már úton vannak. (Jézus megpróbál bemenni a szobába, de Joe visszatartja.) Figyelj, Jézus, most tényleg nincs időm. Gyere vissza később. (Finoman kitolja Jézust az ajtón, és bezárja az ajtót. Joe visszatér a szobába, és leül a székre. Megint kopognak. Joe megkérdezi ki az, és megint Jézus áll az ajtóban.) Figyelj Jézus, mondtam, hogy ma este nincs időm rád. (Jézus nagyon szomorúnak látszik, lehajtja a fejét, és elsétál.) Oké, rendben, azt hiszem, bejöhetsz egy kis időre.

Jézus nagyon boldog lesz, és berohan a szobába. Csendes, de nagyon boldog. Joe hellyel kínálja. Mind a ketten leülnek. Jézus mosolyog, nézi Joe-t, aki vele szemben ül.

Joe: Szóval Jézus. Mi újság a mennyben? (Joe idegesnek tűnik, állandóan nézeget körbe a szobában, az óráját lesi, a körmeit… Egyre idegesebb lesz, és elkezd keresni valamit, amivel kitölthetnék az időt.) Jézus, nincs kedved újságot olvasni? Nézzük csak, Autósélet, Sportmagazin, Playb… (összezavarodik) Haha, csak vicceltem.

Jézus a szemébe néz, és megfogja kezét. Joe elhúzza, és zavartan kérdezi.

Joe: Mi lenne, ha néznénk egy kicsit a tv-t? Ja, kapcsoljuk be. Az szuper lesz, nem? (Jézus, boldog, hogy együtt lehet Joe-val, bólogat, és a képernyő vagy a nézők felé néz. Joe kezébe veszi a távirányítót, és bekapcsolja a tv-t. Joe élvezi a műsort, s így is viselkedik. Jézus azonban, eléggé undorodik, és ez látszik az arcán. Joe egyszer csak észreveszi, hogy Jézus eltakarja a szemét, és elfordítja a fejét a tv-től, és gyorsan kikapcsolja) Sajnálom Jézus. Azt hiszem, ez a show mégsem volt olyan jó, mint hittem.

Kintről autódudálás hallatszik. Joe kikiabál az ablakon.

Joe: Oké fiúk, jövök! Mindjárt ott vagyok! (Jézushoz fordul) OK, Jézus. Te maradj itt, oké? (Joe el akar menni, de Jézus állva marad.) Figyelj Jézus. Nincs még egy hely a kocsiban, érted? Maradj itt! (Joe megint megpróbál elmenni, de Jézus követi. Joe visszavezeti Jézust a szobába, és leülteti a székre.)

Joe: Vettem. Mi lenne, ha olvasnál valamit? (Joe odamegy a könyvespolchoz, levesz egy Bibliát, és Jézus kezébe nyomja.) Tessék. Olvasd ezt! Biztos vagyok benne, hogy ez tetszeni fog. (Jézus zavartnak tűnik és megint követi Joe-t, amikor az el akar menni.) Ó, ember! (Jézus odaadja a Bibliát Joe-nak.) Mi? Ó… persze… minek is olvasnád ezt… hiszen te írtad.

Hang: Gyere Joe. Mi lesz? Menjünk már!

Joe: Mindjárt ott vagyok, csak egy percet adjatok! (Jézusnak) Jézus, mondtam neked, hogy nem jöhetsz. Nem is akarsz jönni. Maradj itt, kérlek. Most szépen kisétálok az ajtón. És azt szeretném, ha itt maradnál. Neked nem tetszene, ami az ilyen bulikon folyik. Nem értenéd. Csak MARADJ ITT, rendben? MARADJ! Elmegyek, ne kövess! (Joe megint menne, de Jézus megint követi. Joe mérges lesz.) Jézus, miért nem hallgatsz rám sosem? Most nincs rád időm! Majd ha ráérek, akkor beveszlek az életembe. Miért csinálod ezt velem mindig? Mondtam neked!

Joe erőszakosan megragadja Jézust és a színpad közepére hurcolja. Jézus szomorúan néz Joe-ra. Elkezdi „megfeszíteni” Jézust a nappaliban. Amikor Joe „szögeket” üt a kezébe és a lábába, akkor Jézus üvölt a fájdalomtól. Ez az egyetlen hang, amit Jézus kiad az egész jelenetben.

Joe: Jézus, én most elmegyek. A buli után visszajövök. Akkor majd beszélhetünk.

Joe az ajtóhoz megy, kilép, mosolyog és integet a barátainak, akik rá várnak a kocsiban. Ahogy megfordul, hogy becsukja az ajtót, látja, hogy Jézus szomorúan őt nézi. Jézus és Joe pár pillanatig még szemkontaktusban maradnak, aztán Joe bezárja az ajtót, és elmegy. Jézus lassan a nézők felé fordítja a fejét. Néhány pillanat múlva a feje előrehanyatlik.

Eredeti jelenet: Saturday Night


Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük