Szépség és a szörnyeteg

TARTALOM

A történet régi, mégis időtlen: egy kis francia falucskában él egy káprázatosan szép, megejtően bájos és okos fiatal leányzó, Belle, akit szabályosan üldöz szerelmével a jóképű, de durvalelkű, törtető Gaston. Egy napon Belle apját elrabolja a környéken magasodó kastélyban lakó, rettegett szörnyeteg, és „váltságdíjként” a leányt kéri. Belle gondolkodás nélkül feláldozza magát, és önként besétál a szörny csapdájába.

Ahogy telnek a napok, úgy ismeri és szereti meg egyre jobban a taszító külső mögött jólelkűnek és nemesnek bizonyuló herceget. A különös romantikus kapcsolat kialakulásában a szörnyeteg kastélyának életre kelt tárgyai is segítenek – Belle a teáskanna (Kanna mama), a kis Csészike, a gyertyatartó és a falióra elbeszélései alapján ismeri meg fogvatartójának valódi, jó oldalát. Lassan kibontakozó szerelmük azonban nincs biztonságban: a csalódott, dühös Gaston hadjáratot indít a „szörnyeteg” ellen…

ADATLAP

Gyártó: Walt Disney
Bemutatás éve: 1991

Játékidő: 81 perc

GYEREKSZÁJ

„Réges-régen élt egy önző herceg, akinek mindene megvolt, amit csak megkívánt. Egy nap egy csúf öregasszony jött az ajtaja elé és menedéket kért. Viszonzásul egy rózsát ígért neki. A herceg elutasította. Az asszony újra visszatért és újra kérte. Minden alkalommal elutasították. A csúf asszony ekkor felfedte valódi személyét. Ő volt a leggyönyörűbb nő, aki a herceg valaha látott. A hölgy szépségétől elkábulva, a herceg bocsánatért esedezett. Ehelyett a hölgy megátkozta a kastélyt és minden lakóját, azért mert a herceg olyan önző volt. A herceget egy borzalmas kinézetű szörnyeteggé változtatta, és azt mondta neki, hogy hacsak meg nem tanul szeretni és meg nem szereti valaki, mielőtt még 21 éves lesz, örökre ilyen szánalmas/nyomorult szörnyeteg marad.

Egy nap egy Bell nevű gyönyörű/csodaszép lány apja elindult a vásárba, hogy bemutassa a találmányát. Eltévedt az erdőben és egyszer csak az elátkozott kastélynál találta magát, ahol a Szörnyeteg lakott. A Szörnyeteg bezáratta őt a várbörtönbe birtokháborítás miatt. Belle megtalálta az édesapját és megígérte a Szörnyetegnek, hogy örökre ottmarad a kastélyban, ha szabadon engedi az apját.

Belle félt a Szörnyetegtől, aki nagyon ijesztően nézett ki, borzasztó természete volt és mindig ordított. A Szörnyeteg azt akarta, hogy Belle szeresse őt, hogy ezáltal megszabadulhasson az átok alól, de igazából nem is tudta, hogy hogyan kell szeretni. A történet megmutatja, hogy mindegyik szereplő megtanulja, mit jelent az igaz szeretet.”

EVANGÉLIUMI ÜZENET

Az önfeláldozás és a szeretet újjá tudja tenni az embert. Mert mi is szörnyetegek vagyunk, de amikor Isten nekünk mondja, hogy „szeretlek”, akkor a szörnyeteg, a régi elátkozott énünk újjá lesz.

KÉRDÉSEK A FILM UTÁNI BESZÉLGETÉSHEZ

1. Miért válnak a jó emberek rosszakká?

2. Mit jelent önzőnek lenni? Te szoktál önző lenni?

3. Ismersz olyan embert, aki ijesztően néz ki vagy viselkedik, pedig belül jó ember? Szerinted miért ilyen? Hogyan lehetne segíteni neki?

4. Lehet-e „akarni”, hogy valaki szeressen? Lehet-e a szeretetet erőltetni vagy kényszeríteni?

5. Mi az igazi szeretet lényege?

6. Te tudnál szeretni valakit, aki mindig ordít veled és bánt? Belle hogyan tudott megszeretni mégis egy ilyen szörnyeteget?

TEVÉKENYSÉG

Beszélgessetek arról, hogy mi jellemzi azt az embert, aki igazán szeret valakit. Írjatok egy listát olyan szavakról, amik az igazi szeretetet jellemzik.

Ezután nézzétek meg, hogy a film melyik szereplőjére illenek a legjobban az általatok összeírtak: Belle-re, Gastonra, Bell apjára, vagy a Szörnyetegre?

Hogyan mutatja meg ez a film annak a szólásnak a jelentését, hogy „a szépség belülről fakad”?


Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük