Sikeres szolgálat az ApCsel 20:18-38 alapján

Az ifjúsági szolgálatban sokaknak probléma, hogy hogyan is definiálják a sikert. Ha idősebb lelkészekre vagy néhány népszerű könyvre hallgatsz, azt gondolhatod, hogy a sikerességed mércéje az, hogy mennyi fiatal jár az alkalmakra. Ha a fiatalok szüleinek felére hallgatsz, a siker talán azt jelenti, hogy a gyermekeik mennyire viselkednek jó farizeus módjára. Talán néhány rokonod szerint a siker a bankszámládon mérhető. De valójában mi az, amitől tényleg sikeresnek érzed magad? Honnan fogod tudni, hogy érett ifjúsági munkássá váltál?

Nézzük meg, hogy mi tette Pál apostol szolgálatát sikeressé:

„Milétoszból azután elküldött Efézusba, és magához hívatta a gyülekezet véneit. Mikor azok megérkeztek hozzá, így beszélt hozzájuk: „Ti tudjátok, hogy az első naptól fogva, amelyen Ázsia tartományába léptem, hogyan viselkedtem közöttetek az egész idő alatt: szolgáltam az Úrnak teljes alázatossággal, könnyek és megpróbáltatások között, amelyek a zsidók cselszövései miatt értek. Semmit sem hallgattam el abból, ami hasznos, hanem inkább hirdettem és tanítottam azt nektek nyilvánosan és házanként. Bizonyságot tettem zsidóknak is, meg görögöknek is az Istenhez való megtérésről és a mi Urunkban, Jézusban való hitről. És most, íme, én a Lélektől kényszerítve megyek Jeruzsálembe, és hogy mi ér ott engem, nem tudom; csak azt tudom, hogy a Szentlélek városról városra bizonyságot tesz, hogy fogság és nyomorúság vár rám. De én mindezekkel nem gondolok, sőt még az életem sem drága, csakhogy elvégezhessem futásomat és azt a szolgálatot, amelyet az Úr Jézustól azért kaptam, hogy bizonyságot tegyek az Isten kegyelmének evangéliumáról. És most tudom, hogy közületek, akik között jártam, az Isten országát hirdetve, többé nem látja arcomat senki. Ezért bizonyságot teszek előttetek a mai napon, hogy én mindenki vérétől tiszta vagyok. Mert nem vonakodtam attól, hogy hirdessem nektek az Isten teljes akaratát. Viseljetek gondot tehát magatokra és az egész nyájra, amelynek őrizőivé tett titeket a Szentlélek, hogy legeltessétek az Isten egyházát, amelyet tulajdon vérével szerzett. Tudom, hogy távozásom után dühös farkasok jönnek közétek, akik nem kímélik a nyájat, sőt közületek is támadnak majd férfiak, akik fonák dolgokat beszélnek, hogy magukhoz vonzzák a tanítványokat. Vigyázzatok azért, és emlékezzetek arra, hogy három évig éjjel és nappal szüntelenül könnyek között intettelek mindnyájatokat. Most pedig az Istennek és kegyelme igéjének ajánllak titeket, aki felépíthet benneteket, és örökséget adhat nektek a szentek között. Senkinek ezüstjét, aranyát vagy ruháját nem kívántam, sőt ti jól tudjátok, hogy a magam szükségleteiről, meg a velem levőkéről ezek a kezek gondoskodtak. Minden tekintetben megmutattam nektek, hogy milyen kemény munkával kell az erőtlenekről gondoskodni, megemlékezve az Úr Jézus szavairól. Mert ő mondta: Nagyobb boldogság adni, mint kapni.” Miután ezeket elmondta, mindnyájukkal együtt térdre borulva imádkozott. Ekkor valamennyien nagy sírásra fakadtak, Pál nyakába borultak, és csókolgatták őt. Különösen azon a szaván szomorodtak el, hogy többé nem fogják őt viszontlátni. Azután kikísérték a hajóhoz.” (Apcsel 20:17-38)

A sikeres ifjúsági szolgálat tizenegy ismertetőjele, ezen igeszakasz alapján:

1. Következetesség (18. vers)

Legyél következetes! Mindannyiunknak vannak napjai, mikor a csúcson érezzük magunkat, és vannak olyanok, amikor nem sok mindenre vagyunk használhatóak. Ez elkerülhetetlen. De mindig legyél tudatában az érzéseidnek és gondolataidnak, s kontrolláld őket! Pál példát mutatott az efézusiaknak: „Ti tudjátok, hogyan viselkedtem közöttetek az egész idő alatt.” Végig következetes maradt.


2. Alázatosság
(19. vers)

Maradj alázatos! Ha a munkaköri leírásodba beletartozna, hogy össze kell szedned a szemetet a gyülekezeti parkolóban, s ki kell takarítanod a vécéket, alázattal tudnád végezni ezeket a szolgálatokat is? Arra fókuszálsz, hogy ifjúsági konferenciákon előadásokat tarthass vagy arra, hogy alázatos legyél? Szolgálsz, vagy a ranglétrán igyekszel felfelé?

3. Állhatatosság (19. vers)

Mikor problémákkal és nehéz szituációkkal állsz szemben, maradj állhatatos! Nézd a fényt az alagút végén! Megtanulni kezelni a problémákat és végig kitartani – ez a különbség a győzelem és a vereség között.

Az ifjúsági szolgálatban előfordulhat, hogy a lelkésznek, szülőknek, gyülekezeti vezetőknek, látogatóknak más elképzeléseik vannak, mint neked. Ráadásul nincs elég embered, korlátozott (vagy teljes mértékben hiányzik) a költségvetés, szállítási problémáid és széthúzó fiataljaid vannak. De tarts ki, tegyél meg mindent, ami tőled telik, s az eredményt bízd Istenre!

4. Bátorság (20. vers)

Légy bátor és taníts bátran! Hirdesd Isten Szavát a világban, amelynek, úgy tűnik, egyre kevesebb köze van a jó hírhez. Olvass magyarázatokkal ellátott könyveket, kommentárokat elismert szerzőktől, áhítatokat és történeteket olyan emberekről, akik tanulmányozzák a Bibliát, majd alkalmazd, amit tanultál!

5. Józanság és céltudatosság (21. és 24. vers)

Gondolkodj józanul és logikusan, és koncentrálj arra, amit csinálsz! Vedd fel a keresztedet, fogadd el a szolgálatot, miszerint mások sorsára kell hatással lenned. Úgy tervezd meg az alkalmakat, hogy mindvégig tudatában vagy a fontosságuknak.

Gondolkodj el az alábbi fontos kérdéseken:

  • Miért veszek részt az ifjúsági szolgálatban?
  • Mit szeretnék véghezvinni?
  • Ez az a szolgálat, ami nekem való?

Írd össze a saját, személyes célkitűzéseidet, s ragaszd ki valami olyan helyre, ahol gyakran megakad rajta a szemed! Isten ezzel ajtót nyithat neked.

6. Hűség (22-23. vers)

A nehéz időkben is maradj hűséges! Ha van egy jó ötleted, azt akkor is vidd véghez, ha rengeteg munkával jár! Látogass meg olyan fiatalokat, akikkel nehéz jól kijönni! Pál hűségesen ment mindenhová, ahová Isten hívta, nem tekintve arra, hogy neki személyesen mibe is kerül mindez. A hűségen keresztül is tud Isten ajtókat megnyitni.

7. Készítsd fel a fiatalokat! (25-30. vers)

Győződj meg róla, hogy az alkalmak a fiatalokról és a lelki növekedésükről szólnak, s nem rólad. Az egész éjszakás játékok és pizza partik jó mulatságok, de ha nem elégíted ki a fiatalok lelki éhségét, fognak tudni (vagy akarni) tovább haladni nélküled a lelki növekedésben?

8. Kitartás (31. vers)

Az ifjúsági munkát hosszú távon csináld! Pál három évig maradt Efézusban, ami hosszú idő egy utazó evangélista számára. Az ifjúsági szolgálatban három év annyit jelent, hogy nemrég kezdődött el. Általában ez a munka nem fizet jól, s előfordulhat, hogy a gyülekezet, amelyik alkalmaz téged, talán liberálisabb vagy konzervatívabb, mint te, de ne add fel!

Mielőtt elfogadsz egy szolgálatot, tedd fel magadnak az alábbi kérdéseket:

  • Ez olyan közösség, amelyikben tudok növekedni a személyes hívő életemben?
  • Van itt egy mentor, akivel együtt tudok dolgozni, és akinek alárendelem magamat?

9. Elégedettség (32-33. vers)

Törekedj arra, hogy elégedett legyél azzal, amid van! Az anyagi jólét nem célja a szolgálatodnak! Előfordulhat, hogy néhány ifised drágább autókat fog vezetni, mint te, és divatosabb ruhákba fog öltözködni. Más gyülekezeti dolgozók esetleg többet fognak keresni. Talán ez lesz a legnagyobb kihívás számodra, hogy elégedett tudj lenni azzal, amid van.

10. Kemény munka (34-35. vers)

Egyes embereket Isten arra hív el, hogy orvosok, ügyvédek, ügynökök, stb. legyenek, másokat arra, hogy szolgáljanak. Téged egy nehéz, időigényes munkára hívott el. Tehát, hogyan töltöd a napod? Becsületesen ledolgozod a szerződésedben kikötött 40 vagy akármennyi órát? Vagy ezalatt az idő alatt „majdnem-a-munkádhoz-kapcsolódó” könyveket olvasol, mondván, hogy pihentetni kell az agyadat, hogy kreatívabb munkát tudj később végezni? Pedig teljesítményben felül kell múlni mindenkit. Olyan szülőket akarsz lenyűgözni, vagy legalábbis hatni rájuk, akik két helyen dolgoznak egyszerre. Ne legyen alkalmuk rajtakapni téged, amint a számítógépeden játszol!

11. Eredmények (36-38. vers)

Tudatosítsd magadban, hogy a cél, hogy eredményeket érj el! De tudd azt is, hogy ezek általában nem rögtön jönnek. Pál apostol tanúja volt életek megváltozásának és emberek megerősödésének. Az emberek, akiktől elbúcsúzott, szomorúak voltak és sírtak, amiért elmegy tőlük. Azért kellene dolgoznunk, hogy életeket változtassunk meg, hogy emberek életének részévé váljunk. Ilyen eredményekre törekszünk. Ez a siker!

Eredeti cikk: Eleven Signs of a Successful Youth Minister


Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük