Repülő tőrök klánja

TARTALOM

859-ben járunk, Kínában: a hajdan virágzó Tang dinasztiára sanyarú idők járnak. Egymást követik a lázadások, miközben a korrupt kormányt teljesen lefoglalják az engedetlen hadsereg soraiból szerveződő szabadcsapatok elleni harcok. Ezek közül a legjelentősebb a Repülő Tőrök Háza nevet viseli, és napról napra erősebbé válik egy rejtélyes harcos vezetése alatt. Két ifjú parancsnok, Jin és Leo azt a feladatot kapja, hogy ejtsék foglyul az ismeretlen vezért, amelynek végrehajtásához rafinált tervet eszelnek ki. Jin magányos harcosnak adja ki magát, Szél álnéven, és megmenti a börtönből Meit, a vak forradalmárlányt, majd elnyerve bizalmát, elkíséri a titkos szervezet főhadiszállására. A terv beválik, Jin és Mei azonban a hosszú és veszélyekkel teli út során egymásba szeret…

ADATLAP

Megjelenés éve: 2004
Játékidő: 111 perc
Műfaj: akciófilm
Rendező: Yimou Zhang

Főszereplők:

Takeshi Kaneshiro (Jin)
Ziyi Zhang (Mei)
Andy Lau (Leo)
Dandan Song (Yee)

BESZÉLGETÉSINDÍTÓ KÉRDÉSEK A FILMHEZ

Mi volt az első benyomásod Jinről és Leoról? Miben hasonlítanak, miben különböznek? Szimpatikus szereplők? Miért/ miért nem?

Mi a filmnek a kulcskérdése?

Hogyan hat Mei vaksága a mások vele kapcsolatos véleményére? Mi volt az első benyomásod róla?

Mi az a jellegzetesség, ami miatt Jin a Szél nevet vette fel? Hogyan vonatkozik ez a karakterére és a Meivel való későbbi kapcsolatára?

Hogyan hatnak a táj vibráló színei a film hangulatára? (a zöld, a Repülő Tőrök Házánál, a tagok uniformisán, vagy a Peony Palace ragyogó színei például). Szerinted miért választották a színeket?

Meglepődtél mikor kiderült, hogy Mei nem is vak? Szerinted miért színlelete, hogy az? –

Lehet hasznos és erkölcsös, ha valaki színlel, és magát másmilyennek állítja be, mint amilyen valójában? Avagy: létezik „hasznos hazugság”?

Mit mond el a film a szeretet/szerelem erejéről? Hogyan hasonlítanád össze a filmben látható szeretetet, Isten szeretetével, amiről a Bibliában olvasunk?

Meglepődtél, mikor kiderült, hogy Leo is tagja a Repülő Tőrök Házának? Miért/ miért nem?

Mei Jin iránti vonzalma, hogyan változtatta meg Leo jellemét/személyiségét, és a te Leóról alkotott véleményedet?

Mi a különbség Jin Mei iránti szerelme és aközött, amit Leo mutat Mei iránt?

Szerinted miért nem látható soha a Repülő Tőrök új vezetője, Nia?

Milyen hatást ad az, hogy az izgalmas kardjelenet épp egy hóviharban játszódik?

Megváltoztatja ez a jelenettel kapcsolatos érzéseket? Ha igen, hogyan? Milyen más befejezés lehetett volna, ha nincs a hó?

Milyen pozitív értékeket támogat a film? Milyen negatív dolgok/tulajdonságok láthatók?

Hogyan hasonlítanád össze ezeket a keresztény látásmód szerinti értékekkel? Ezek a pozitív értékek hogyan vannak jelen a mi mai életünkben?


Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük