Next – A holnap a múlté

TARTALOM

Cris „Frank Cadillac” Johnson (Nicolas Cage) ismer egy trükköt, amit senki sem tud utánacsinálni: Cris képes megmondani, mi fog következni a közeljövőben, pontosabban az elkövetkezendő két percben. Eme tulajdonságára építi azt a showműsort, amivel Las Vegasban lép fel nap mint nap, ugyanakkor a jövőbelátás jól jön a kártyaasztalnál is, ha épp egy kis pénzre van szüksége. Különleges képességére azonban hamarosan fény derül, s Cris a figyelem központjába kerül: a kaszinók biztonsági őrei mindent megtesznek azért, hogy lebuktassák különös játékmódszerei miatt, ugyanakkor az FBI antiterrorista osztályának ügynöke, Callie Ferris (Julianne Moore) egyre csak győzködi, hogy állítsa adottságát a globális terrorizmus ellen folytatott küzdelem szolgálatába. Kitartása érthető, hisz Cris jelenthetné a leghatásosabb fegyvert a terror ellen. Nem csoda hát, hogy egy terrorszervezet szívesen kiiktatná Crist az élők sorából, mielőtt még meghiúsíthatná nagyszabású terveiket. A helyzetet bonyolítja Liz Cooper (Jessica Biel), az ártatlan szépség, akiről Cris azonnal tudja, hogy bele fog szeretni, s alig várja, hogy találkozzanak. Mikor ez bekövetkezik, hihetetlen dolog történik: Cris most már nem csak a közvetlen jövőbe lát, hanem messzebb. Sokkal-sokkal messzebb. Cris tudja, hogy hamarosan eljön az a kritikus pillanat, amikor az idő, a terror és a szenvedély találkozik, és ekkor döntenie kell, hogy kit ment meg: akit szeret, vagy mindenkit a világon… A választ csak a jövő és ő tudja.

ADATLAP

Megjelenés éve: 2007
Játékidő: 96 perc
Műfaj: sci-fi akciófilm
Rendező: Lee Tamahori

Főszereplők:
Nicolas Cage (Cris Johnson)
Julianne Moore (Callie Ferris)
Jessica Biel (Liz)

BESZÉLGETÉSINDÍTÓ KÉRDÉSEK A FILMHEZ

Te szeretnéd tudni a jövődet előre? Ha igen, mennyivel korábban? Szerinted lehet változtatni rajta, vagy meg van írva a sorsunk?

Szerinted léteznek ilyen különleges képességű emberek?

Mit gondolsz, miben hasonlít ez a próféták jóslataihoz, és miben különbözik? És a jósnőkéhez?

Szerinted van jelentősége annak, hogy csak azokat az eseményeket látta, amikben személyesen érintett volt?

Mit gondolsz, onnan kezdve, hogy a lánnyal megismerkedett, miért látott messzebb a jövőbe?

Christ megkérték, hogy segítsen megmenteni 8 millió embert. Ő mégsem akarta. Szerinted miért? Te mit tettél volna helyében? Miért döntött végül úgy, hogy mégis segít? (Hasonlít-e ez valamelyik bibliai történetre?)

Te mire használnád a jövőbelátás képességét? Kipróbálnád a szerencsejátékot?

Szerinted segítene az udvarlásban, ha látnád, hogyan reagál a másik a tetteidre, szavaidra?

Ha nem látjuk a jövőt, akkor hogyan tudjuk kiválasztani a legjobb utat?

Az elején azt mondta Chris, hogy „Nem vagyok Isten”. Miért mondta ezt? Miben hasonlított mégis rá és miben különbözött?

A rendőrnő azt mondta, „a szabadság felelősséggel jár”. Mit jelent ez számodra?

„A szépség olyan részletek egysége, amik oly módon tudnak együtt működni, hogy semmi mást nem kell hozzáadni, elvenni belőle, vagy egymással összemosni.” (Ezt mondta Chris Liznek, hogy ő ilyen szépség) Te mire, kire tudnád ugyanezt mondani?


Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük