TARTALOM

A karácsony nemcsak nagy vacsorákat, kis gyertyafényt és néhány teljesen felesleges ajándékot jelent. Az ünnep elsősorban rohanást, tervezést, autózást és a meg nem látogatott rokonok élethosszig (de legalább a következő ünnepig) tartó sértődését jelenti. Kate és Brad (Reese Witherspoon és Vince Vaughn) viszont szeretnek az élet derűsebb oldalán maradni. Ezért keresnek sokat, ezért nem házasodnak össze, és ezért utaznak el minden évben valami távoli, napsugaras szigetre. De idén a köd miatt nem száll fel a gépük, ők otthon ragadnak, és életükben először kénytelenek az összes családi szokás, kívánság és hóbort előtt fejet hajtani. És mert mindketten elvált és újraházasodott szülők gyermekei, összesen négy családi ünnep vár rájuk. Míg Brad számolja a másodperceket, míg megszabadulhat az összes édestől és mostohától, unokaöcsitől és nagybácsitól, Kate-ben egy egészen másfajta óra kezd ketyegni: mire véget ér a nap, talán azt is belátja, hogy az őrült családokban is bőven van mit szeretni.

ADATLAP

Megjelenés éve: 2008
Játékidő: 89 perc
Műfaj: vígjáték
Rendező: Seth Gordon

Főszereplők:
Reese Witherspoon (Kate)
Vince Vaughn (Brad)
Robert Duvall (Howard)
Mary Steenburgen (Kate anyja)

BESZÉLGETÉSINDÍTÓ KÉRDÉSEK A FILMHEZ

Nálatok mennyire meghitt a családi ünneplés karácsonykor? Előfordulnak veszekedések, sértődések, irigykedés, idegeskedés, kiakadás? Szerinted mi az oka ezeknek, és mi változtathatna ezen?

Te inkább túlélni akarod a karácsonyt vagy élvezni? (Miért van az, hogy inkább a nők szoktak többet készülni a karácsonyra, ők akarják élvezni és tökéletessé tenni, míg a férfiak inkább szeretnék túlélni? Természetesen ez nem mindenhol van így, csak a felmérések szerint.)

Brad és Kate mi miatt menekültek a családi karácsonyozás elől? Mi a véleményed a család majdnem egyenlő a csalás megjegyzésről?

Titeket mennyire kötnek családi vagy vallási hagyományok az ünnepek alatt? Ezeket tudod élvezni vagy inkább a terhedre vannak?

A filmben nagy szerepet kap, hogy ki mennyire ismeri a másikat: Bred és Kate mennyire ismerik egymást, vagy mennyire ismerik a szüleiket, vagy éppen a sógorukat, vagy szüleik barátját… Te mennyire ismered a rokonaidat? Valóban mély kapcsolatot ápolsz velük, vagy csak ünnepekkor találkoztok inkább? És mennyire ismered a párodat? (Egy olyan tabujátékban, ha a feladvány szerint „attól félek a legjobban”, akkor tudnád, hogy mi a megfejtés?)

Mennyire szégyelled a múltadat? Vannak olyan dolgok, amikről nem szeretnéd, ha bárki tudomást szeretne? Sikerült ezeket feldolgoznod vagy még félsz, hogy előjönnek? A társadnak el mered mondani ezeket?

Milyennek találtad a karácsonyi istentiszteletet?

Mi a véleményed Bred és Kate életstílusáról a film elején? (Hogy nem akarnak összeházasodni, sem gyereket, sok mindent csinálnak együtt, szerepeket játszanak el, így szórakoznak…)

Szerinted Kate mitől gondolta meg magát a szabályokkal kapcsolatban? És Bred?


Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük