TARTALOM

Katherine Watson (Julia Roberts) 1953 végén Kaliforniából New Englandbe utazik, hogy művészettörténetet tanítson a Wellesley College leányiskolában. Abban a hiszemben lát neki a feladatnak, hogy tanítványai, akik az állam legjobb és legtehetségesebb diákjai, élni fognak az előttük felvillanó lehetőségekkel. Ám hamarosan rá kell jönnie, hogy a tekintélyes intézményben nagyon is konzervatív légkör uralkodik. A lányok stílus- és etikett tanára, Nancy Abbey (Marcia Gay Harden) széles körben osztott nézetei szerint egy fiatal lány számára sokkal értékesebb egy eljegyzési gyűrű, mint tudományos műveltség.

Amikor Katherine önálló gondolkodásra bátorítja a tanítványait, összeütközésbe kerül a tanári kar és a diákok konzervatívabb tagjaival, akik közül legelszántabb ellenfele egyik saját tanítványa lesz, az arisztokrata származású Betty Warren (Kirsten Dunst). Betty nemrég ment férjhez, így amikor Katherine rábeszéli legjobb barátnőjét, Joant (Julia Stiles), hogy ahelyett, hogy elfogadná küszöbön álló eljegyzését, menjen a Yale-re továbbtanulni, a legelszántabb ellenfelévé válik. Katherine érkezése felbolygatja az iskola és a diákok életét, tanítványainak előbb-utóbb dönteniük kell, merre akarnak tovább menni. Egy világban, ami megmondja nekik, hogyan éljenek, Katherine arra tanítja őket, hogyan gondolkozzanak. A döntés hatással lesz egész további életükre, és a választás nagyon nehéz. Még Katherine-nek is.

ADATLAP

Megjelenés éve: 2003
Játékidő: 117 perc
Műfaj: romantikus vígjáték

Rendező: Mike Newell
Főszereplők:
Julia Roberts (Katherine Watson)
Marcia Gay Harden (Nancy Abbey)
Kirsten Dunst (Betty Warren)
Julia Stiles (Joan Brandwyn)

BESZÉLGETÉSINDÍTÓ KÉRDÉSEK A FILMHEZ

1. Mire gondolsz, amikor a feminizmus szót meghallod? Hol van a nő helye a társadalomban?

Mit gondolsz a nemek egyenlőségéről? Valóban nincs különbség a nemek között – vagy ha van, milyen területeken és milyen minőségben?

2. Hogyan próbálta Katherine tanítani a lányokat másfajta gondolkozásra?

Mennyire jellemző manapság, hogy az iskola, média, egyház gondolkodásra tanít? Ha bajok vannak ezen a területen, vajon miért?

3. Hogyan alkalmazkodtak a lányok a filmben? Mindenfajta alkalmazkodás rossz? Miért vagy miért nem? Ha ige, akkor milyen fajta beilleszkedés jó?

4. Felnőhetünk úgy, hogy nem változunk? Miért vagy miért nem? Miért félnek az emberek a változástól? Miért olyan nehéz változtatni?

5. Hogyan kapcsolódik a művészettörténet a tanárnő és lányok mindennapi életéhez? Te tanultál valamit a saját életedre nézve Katherine „óráin”?

6. Melyik jelenetekben látszik legjobban a modern és a konzervatív gondolkodásmód összeütközése?

Az életben milyen területeken áll harcban ez a kettő ma is?

7. Mi a fontosabb – ez a film egyik kérdése is: a házasság és egzisztencia, vagy a műveltség? Mennyire mutatja be objektíven ezt a film, milyen választ ad rá – és mennyire elfogadható ez a válasz a te számodra?

8. Miért lett a film címe „Mona Lisa mosolya”?


Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük