Mit jelent a családközpontú ifjúsági szolgálat?

Ha valaki tud egy egyszerű definíciót a családközpontú ifjúsági szolgálatra, küldje el azonnal! A legtöbb témához kapcsolódó könyvet elolvastam, s nagyon tetszettek. Még mindig emlékszem, hogy Mark DeVries Family-Based Youth Ministry című könyvét még azon a héten elolvastam, mikor megjelent. Akkor azt mondtam – és ma is tartom -, hogy ez a könyv bemutatja az ifjúsági szolgálat egyik legfontosabb új mintáját. De még mindig nem találtam egy egyszerű definíciót a családközpontú ifjúsági szolgálatra.

Ray Whitson, az Illinois államban lévő Batavia ifjúsági munkása valószínűleg nem tudja, de családközpontú ifjúsági szolgálatot végez. A múlt hónapban egy szörnyű telefonhívást kapott: az egyik diákja öngyilkos lett. Ray rögtön a kétségbeesett anyához, apához és két tizenéves testvérhez sietett. Azon az éjszakán a családot kirabolták, s az apát, aki elöljáró volt a gyülekezetben, négyszer meglőtték. Amint ezt írom, az ő állapota kritikus. A két fiú most Ray családjánál lakik, míg az anyjuk az apjukról gondoskodik.

Hál’ Istennek legtöbbünknek ez nem számít mindennapos eseménynek. Azonban az ifjúsági szolgálatunk során leginkább a családok boldogulását segítjük elő – akár tudjuk, akár nem. Talán azért nem jutottunk még hozzá egy családközpontú ifjúsági szolgálatról szóló kézikönyvhöz, mert jobban belebonyolódtunk a gyakorlati oldalába, mint gondolnánk.

A család bevonása

Több évvel ezelőtt végeztem egy közvéleménykutatást Amerika és Kanada ismertebb ifjúsági munkásai között: „Mit teszel azért, hogy elősegítsd a családok boldogulását?” A válaszok szinte mindegyike egyedi volt. „Tudom, hogy nagyon fontos a szülőkkel és a családokkal együtt dolgozni, a következő évre ez a fő célom.” A legtöbb ifjúsági munkás, akit ismerek, nagy erőkkel dolgozik ezen a témán. Tudjuk, hogy a családoknak hihetetlen fontos szerepük van a diákjaink lelki növekedésében és jólétében, de nincs elég időnk arra, hogy a már így is túlzsúfolt napirendünk mellett elvállaljuk a családok és szülők felé végzett szolgálatot is.

Bár még mindig keresem azt az egyszerű definíciót, egy meghatározó pillanat a jeruzsálemi nyugati siratófalnál jött el számomra. Ott álltam a családommal és néhány barátommal, s néztük a sok Bar Mitzvah ünnepséget. A fiatal fiúkat körülvették a családtagjaik, s együtt örültek, ahogy a tizenéves fiúk sorban olvastak és idéztek a Tórából. Nagyon megindító élmény volt. Ezek az apák és anyák, nagynénik és nagybácsik, nagyszülők, testvérek, barátok mind aktív szerepet vállaltak ezeknek a fiatal fiúknak a lelki életében.

Arra emlékeztetett mindez, mikor a zsidó szomszédunk meghívta a családunkat a lányának a Bar Mitzvah ünnepségére. Igen bensőséges családi esemény volt, s egy fontos szertartás a fiatal lány életében.

A Shema

Hogy őszinte legyek, kicsit irigy vagyok, amiért a zsidó hitben van ilyen fontos közösségi ceremónia, míg mi, keresztények keveset foglalkozunk ilyesmivel. A teológiai időkből emlékszem egy esetre. A professzorom elmagyarázta, hogy mit jelent az a héber szó, hogy Shema. Ez az 5Móz 6:4-9-ben van, s ez a Biblia legtöbbet idézett része.

Az ortodox zsidók minden reggel és minden este elszavalják a Tóra ezen fontos szakaszát. Otthon fel van írva az ajtófélfákra. Nincs ma olyan hitét gyakorló zsidó, aki ne tudná fejből ezt az igerészt. Ez az Ótestamentum lényege pár mondatban összefoglalva.

Bár az Újtestamentumban nem sokat beszél erről a részről az Írás, úgy gondolom, azért, mert annyira beleivódott minden zsidó gondolataiba és szívébe, hogy nem volt rá különösképpen szükség.

„Halld meg, Izráel: Az ÚR a mi Istenünk, egyedül az ÚR! Szeresd azért az Urat, a te Istenedet teljes szívedből, teljes lelkedből és teljes erődből! Maradjanak a szívedben azok az igék, amelyeket ma parancsolok neked. Ismételgesd azokat fiaid előtt, és beszélj azokról, akár a házadban vagy, akár úton jársz, akár lefekszel, akár fölkelsz! Kösd azokat jelként a kezedre, és legyenek fejdíszként a homlokodon. Írd azokat házad ajtófélfáira és kapuidra!”

A nyugati siratófalnál eltöltött idő hatására másképp kezdtem el gondolkodni a Shemáról, s engem is meglepett, amit találtam. Ez az igerész a családközpontú ifjúsági szolgálat sarokköve. Ha el akarjuk érni a diákokat, ifjúsági munkásként a feladatkörünkbe tartozik a családok megerősítése azáltal, hogy Isten Szavát a fiatalok szívébe és az elméjébe véssük.

A gondolkodásmód megváltoztatása

Most először nem úgy tekintettem a szülők felé való szolgálatra, mint még egy programra a szolgálataim perifériáján, hanem mint az elhívásom középpontjára. A családközpontú ifjúsági szolgálat nem egy program hozzáadását jelenti. Ez egy gondolkodásmód, egyfajta hozzáállás.

A bibliai időkben az izraeliek jobban tudatában voltak a feladatuknak, mint szülők és mint családtagok. Tudták, hogy a legfontosabb feladatuk: „ismételgesd fiaid előtt” Isten szavát. Beszéltek róla, s naponta megélték a hitüket. Minden gyerek tudta a helyét a családban és a hitükben.

Manapság sok családból hiányzik ennek a megértése, s hiányoznak az eszközök is, hogy a gyermekeiket a hit örökségében tudják felnevelni. A felelősség egy részét nekünk, mint gyülekezeti vezetőség, fel kell vállalnunk, hiszen hagytuk, hogy a szülők ránk hárítsák a gyerekek szellemi nevelését. Nem láttam még szülőket visszakövetelni ezen felelősségüket.

Ennek ellenére tudjuk az ifjúsági munkában a programokat és a szolgálatot a szülőkkel együtt csinálni, s nem csak a gyerekekkel, mint fő célpont? Azt hiszem, tudjuk, s hiszem, hogy kell is.

A családok segítése

Nincsenek egyszerű válaszok – talán csak nehéz kérdések, amik még bonyolultabbá teszik az ifjúsági szolgálatot. De az elhívásunk egy családközpontú ifjúsági szolgálat. Segítenünk kell a családokat. Remélhetőleg az elkövetkezendő pár évben lesznek majd próféták, akik a családközpontú ifjúsági szolgálat gyakorlati szükségeiről beszélnek majd, s tüzet gyújtanak nekünk. Meg kell változtatnunk a gondolkodásmódunkat, s a bibliai alapelvet – a családok segítését – a mindennapi ifjúsági szolgálatunk részévé kell tennünk.

Négy módon tudjuk elősegíteni a sikeres családi életet: a szülők informálásával, támogatásával, bevonásával és bátorításával.

A szülők informálása: Nem olyan régen egy ifjúsági munkás összehívta a szülőket, s megkérdezte, hogy „Mit szeretnétek, hogy hatékonyabbá váljon a gyülekezet ifjúsági munkája során?” Az egyöntetű válasz ez volt: „Szeretnénk, ha tudomásunkra hoznátok az ifiórán átvett témákat, hogy milyen alkalmakat szerveztek, s egyéb általános infókat.” A szülők információkat szeretnének, s ne gondoljuk, hogy ezeket a gyermekeik biztosítják számukra. A szülőkkel való kommunikáció módjai: hírlevél, e-mail, tájékoztató alkalmak, esetleg a gyülekezeti összejövetelek után, szülői forródrót vagy hirdetőtábla.

A szülők támogatása: Ez a szolgálatunknak egy kritikus része. Sok lelkész azzal támogatja a szülőket, hogy teret ad olyan szemináriumoknak, mint például Wayne Rice „Understanding Your Teenager”. Vagy támogató csoportokat alakítanak ki, tanácsadói beszámolókat ajánlanak a családoknak, esetleg létrehoznak egy könyvtárat olyan könyvekkel, amiket tizenévesek szüleinek írtak.

A szülők bevonása: Nem mindegyik szülőből lenne jó ifjúsági munkás, de sokuk jó vezető vagy mentor lenne – különösen egy olyan világban, ahol sok ifire járó fiatalnak a szülei nem járnak gyülekezetbe. Az én elvem az, hogy ha egy szülő önkéntes akar lenni egy csoportban, kérje a gyerekei engedélyét. De számos más módja is van annak, ahogy a szülőket be lehet vonni: imacsoport, tanácsadás, autóvezetés, ételkészítés, tanítványság, pénzgyűjtés, vendéglátás – csak néhány ezek közül. Több lehetőséget kell biztosítanunk a szülőknek, hogy be tudjanak kapcsolódni a munkába.

A szülők bátorítása: Nem értettem, mennyire nehéz egy tizenévest nevelni, míg nem lett nekem is három. Minden bátorításra szükségem van! Jó módja a bátorításnak például, ha vasárnaponként a szülők összeülnek megismerni egymást, megbeszélni a gondjaikat. Vagy ha kis bátorító üzeneteket írunk a másiknak, vagy ha beszélgetünk a szülőkkel, míg a gyerekeiknek alkalom van. Légy kreatív! Minden egyes alkalommal, mikor egy szülőnek a bátorítás ajándékát adod, családközpontú ifjúsági szolgálatot végzel.

“Used with permission of Youth Specialties”

Eredeti cikk: What is Family-Based Youth Ministry?


Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük