Miért jó háziközösségbe tartozni?

Az Apcselben a Biblia elmondja, hogy szükségünk van a kapcsolatokra személyes és szellemi növekedésünkhöz. Pál és a korai keresztények így tanítottak és tanultak – „ …és házanként nem szűntek meg tanítani…” – tehát Krisztussal való járásunk során nekünk is be kell fogadnunk egymást otthonainkba (Apcsel 5:42; 20:20). Ezt tették akkor a templom árnyékában, ezt kell tennünk ma gyülekezeteink árnyékában nekünk is. Miért tették ezt? Mert szükségük volt arra, hogy kapcsolatban legyenek egymással abban az üldöztetéssel teljes és töredezett világban, amelyben élniük kellett. Nekünk is szükségünk van erre! Szükségük volt egy olyan életmódra és helyre, ahol alkalmazni tudták mindazt, amit Krisztus tanított és bemutatott nekik. Ennek lényege pedig nem más, mint a tanítványok, a vezetők és a gyülekezetek megsokszorozása, hogy Isten országa felépüljön, és ezáltal megdicsőüljön az Ő neve.

Talán arra gondolsz, hogy ez mind szép és jó, de nem neked találták ki. Lehet olyan vagy, mint én: elfoglalt és agyonzsúfolt életeddel próbálsz boldogulni. Olyan az életed, mint egy tányér, amelyen hatalmas kupacokba szerveződnek az elvégzésre váró feladatok, minden, amiért az életedben felelős vagy. Már-már minden kicsordul az edényből. Valójában mindannyian küszködünk a karrierünkkel járó elvárásokkal, a ránk nehezedő frusztrációkkal és stresszel – célokkal, határidőkkel, munkaütemmel, felettesünk baljós jelenlétével. Aztán ott vannak a családi kötelezettségek, elvinni a gyerekeket az iskolába, hazahozni őket innen-onnan, eleget tenni az elvárásaiknak és ellenőrizni a kötelezettségeiket is. Talán már jelentkeztél valamilyen önkéntes feladatra a gyülekezetben vagy a helyi közösségben. Meglehet, hogy munkahely, iskola és család között már olyan szinten zsonglőrködsz az időddel, hogy egy percnyi szabadidőd sem marad a hétből. S ezen a ponton érkezik a kérdés: „Te, nem szeretnél a háziközösségünkhöz csatlakozni?” Micsoda??? Nincs időm erre! Lehetetlen, hogy még erre is elkötelezzem magam. Már így is agyonterhelt vagyok, és teljesen elborítanak a feladatok!  Nos, hogy őszinte legyek, ha ez így van, akkor neked van a legnagyobb szükséged arra, hogy egy háziközösségbe kerülj!

Hogy miért? Mert Isten terve számodra, hogy minőségi kapcsolatban légy Vele és azután másokkal, egy szeretetteljes közösség határain belül, s ez voltaképpen a „gyülekezet” meghatározása is. Mert mindenkinek szüksége van egy helyre, ahova tartozhat, hogy átverekedhesse magát az élet dolgain. Mert szükségünk van arra, hogy szeretetet kapjunk, és szeretetet adjunk. Keresztény létünk elsődleges célja, értelme, harca: megismerni Krisztust és növekedni benne. Tehát célunk érdekében fel kell adnunk magunkat, ki kell ontatnunk áldozatként a Krisztus dicsőségére (Gal 2:20-21; Fil 3:10). Hogyan lehet ezt megvalósítani, mikor az életünk minden területe kusza rejtvény, s ez folyamatos feszültségben tart? Úgy, hogy képezzük magunkat a szellemi dolgokban, elfogadjuk a tanítványozást, a bátorítást és a kapcsolatokat, amelyekre egy háziközösség nyújt lehetőséget. Szükségünk van egy olyan helyre, ahol növekedni tudunk, és emberi mivoltunkból adódóan legjobban az olyan emberekkel való közösségben növekszünk, akik szeretnek és törődnek velünk!

Álljon itt még néhány érv, amin érdemes elgondolkodni:

A háziközösség a legjobb hely, ahol megértheted és gyakorolhatod a hiteles kapcsolatápolást, ahol Isten családja részének érezheted magad.

A háziközösség a legjobb hely, ahol gyakorolhatod az elhívásodat, azaz tanítvány lehetsz és tanítvánnyá tehetsz másokat.

A háziközösség a legjobb hely a szellemi növekedésre, az Ő igazságainak életre keltésére a mi életünkben (Mt 28:18-20).

A háziközösség a legjobb hely, ahol megértheted a Biblia tanítását, a szívből jövő imát és gyakorolhatod is ezeket.

A háziközösség a legjobb hely, ahol kiadhatod magadból a feszültségeket, ahol újra letisztázhatod, melyek az igazán fontos dolgok az életben.

A háziközösség a legjobb hely, ahol szükségeinkkel szembesülhetünk, és ahol ezek betöltést is nyernek. Így jobban tudjuk kezelni a stresszt, a kríziseket, a változásokat és az élet nehézségeit.

A háziközösség a legjobb hely, az Ige tanulmányozására, az imádkozásra, mert nemcsak egyénileg kell ezt tennünk, hanem közösségben is.

A háziközösség a legjobb hely, ahova a gyülekezettel barátkozókat be lehet fogadni, és ahol bemutathatjuk nekik Krisztust.

A háziközösség a legjobb hely, ahol képességeinket fejleszthetjük, akár a vezetésben, akár más szolgálatban, azért, hogy alkalmasabb szolgái lehessünk Istenünknek.

A háziközösség a legjobb hely, ahol megtanulhatjuk, hogyan mutassuk be Krisztust szeretteinknek és munkatársainknak.

A háziközösség a legjobb hely, ahol elmélyülhetsz a dicsőítésben és ennek értelmezésben is.

A háziközösség a legjobb hely, ahol gyakorolhatod mindazt, amit a gyülekezetedben halhattál, vagy rádióból, az internetet böngészve, illetve személyes áhítatod során tanultál. Ne felejtsd el, hogy az Újszövetség kulcsszava az „egymás” [amely az angol nyelvű Bibliában, az Újszövetségben, több mint ötvenszer fordul elő], s ez jól szemlélteti a hívők közti kapcsolat lényegét. Tehát a háziközösség a legjobb hely, ahol „egymással” lehetünk!

Nagyon izgalmasnak tartom, hogy gyülekezetem egyik háziközösségének tagja lehetek immár 15 éve, és azt is, hogy a háziközösségek gyülekezetem látásának szerves részét képezik. Elsősorban azért maradtam az „otthoni” gyülekezetem tagja, pásztorként is, azokban a gyülekezetekben, ahol szolgáltam, mert kapcsolatokban élhettem, és kapcsolatokat építhettem a csoportos bibliatanulmányozás és a háziközösségek révén! Nem fogunk sokat kapni a gyülekezettől, ha csak az istentiszteletekre látogatunk el. Lehetnek azok akármilyen színvonalasak, ha nem kapcsolódunk be, és erre a legjobb lehetőséget a háziközösségek ⁄a kiscsoportok nyújtják! A gyülekezetednek szüksége van rád, és azt hiszem, neked is a gyülekezetre. Tehát, ha szeretnél egy csoport házigazdája lenni, egy csoport vezetője lenni, vagy csak egyszerűen a tagja lenni, kérlek, kezdeményezz, kapcsolódj be! Ha a házigazda szerep, vagy a vezetői szerep megijeszt, emlékezz erre: az Into Thy Word-nál kiváló képzéseket, segédanyagokat nyújthatunk neked. Tulajdonképpen semmi tapasztalatra nincs szükség, mert olyan tananyaggal rendelkezünk, amely önmagát tanítja, csak éppen jelentkezned kell.

Richard Joseph Krejcir az Into Thy Word Ministries vezetője, melynek fő célja a tanítványozás. Az Into Thy Word (A Te igédben mélyebbre merülni) című könyv szerzője, lelkipásztor, tanító, szónok. A Fuller Theological Seminary végzőse (Pasadena, California). Több mint 20 éves lelkipásztori tapasztalattal rendelkezik, melynek legnagyobb részét ifjúsági munkában szerezte, illetve ezen felül még a gyülekezet növekedési kérdéseinek szakértője.

Eredeti cikk: Why should I be in a small group?


Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük