TARTALOM

A 12. század a keresztes hadjáratok fénykorát jelöli. Az egyházi köntösbe bújtatott kizsákmányoló és hódító csaták céljukat érték, Jeruzsálem 1099 óta az európai lovagok irányítása alatt áll.

Balian (Orlando Bloom), a fiatal kovács tisztességesen húzza az igát a forró lángok mellett, ám nem bírja tovább tétlenül nézni a keresztesek önkényuralmát. Egyszerű származása ellenére, múltját maga mögött hagyva áll élére annak a felkelésnek, melynek egyetlen célja az idegen betolakodók kiűzése a szent városból. Az események középpontjába került Balian a felszabadítás mellett hódítani is készül: a város gyönyörű hercegnőjéhez fűzik romantikus szálak.

Népét jobb sors felé igyekszik terelni a lobogó lelkű ifjú, miközben egy pillanatra nem adja fel saját boldogsága beteljesítését sem.

ADATLAP

Megjelenés éve: 2005
Játékidő: 145 perc
Műfaj: történelmi dráma

Rendező: Ridley Scott
Főszereplők:
Orlando Bloom (Balian)
Liam Neeson (Godfrey)
Jeremy Irons (Tiberias)

BESZÉLGETÉSINDÍTÓ KÉRDÉSEK A FILMHEZ

1. Mit gondolsz a keresztes háborúkról? Jogos volt, vagy inkább visszaélés a kereszténység nevében?

Megéri-e vért ontani szent helyekért vagy vallásos ideológiákért?

Te miért áldoznád fel az életedet?

2. Mit gondolsz Balian hitéről? Mennyire volt szilárd, és egyáltalán mire irányult? Jézusra, az egyházra, a keresztény vallásra, Istenre, mint eszményre?

Miben hisznek manapság az emberek? Miért könnyebb egyházban, vallásban, eszményben hinni, mint Jézus Krisztusban, az Ő váltsághalálában és megváltó munkájában?

3. Hogyan tudnád elmondani az evangéliumot egy muszlim embernek? Vagy annak, aki ellen az életed valamelyik területen harcolnod kell, aki az „ellenséged”?

4. Van-e a filmnek mondanivalója a Biblia mennyei királyságáról? Mennyire és miben földi ez a „mennyei” királyság?

5. Emlékszel mi volt Balian műhelyének keresztgerendájára írva?
„Férfi-e az, aki nem teszi jobbá a világot?”

Mit jelent számodra ez az üzenet?


Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük