TARTALOM

A San Fernando völgyben egy napon egy haldokló apa, egy fiatal feleség, egy gondozó, egy híres elveszett fiú, egy szerelmes rendőrtiszt, egy csodagyerek, egy volt csodagyerek, egy show-műsorvezető és egy elidegenedett lány, mindannyian egy szerteágazó, ám egy szálra felfűzhető történet részesei lesznek. A véletlenek egybeesése, a lehetőségek, az emberi reakciók, az elmúlt események, és némi isteni beavatkozás hatására, keresztül söpörnek egymás életén egy napon, amely egy felejthetetlen és drámai befejezésbe torkollik. Néhányan a megbocsátást keresik, mások a menekülést. Néhányan az elvesztett kötelékeket próbálják megtalálni, megint mások pedig láthatóvá válnak?A film apró komikus és csípős darabokból rakja össze az amerikai élet mozaikját. Egy magányos város portréja, amelyben néha túl kevés a szeretet. Történet arról, hogy hogyan is lehet mindent helyrehozni.

ADATLAP

Megjelenés éve: 1999
Játékidő: 188 perc
Műfaj: dráma
Rendező: Paul Thomas Anderson

Főszereplők:
Tom Cruise (Frank Mackey)
Julianne Moore (Linda Partridge)
William H. Macy (Donnie Smith)

BESZÉLGETÉSINDÍTÓ KÉRDÉSEK A FILMHEZ

Szerinted mennyire játszanak szerepet a véletlenek az életünkben?

Melyik szereplő volt a kedvenced és miért? Melyikkel tudtál leginkább azonosulni? Ki az, akivel egyáltalán nem?

Hogyan mutatja be a film a férfiasságot? Mennyire jellemző ez a mai társadalomra? Szerinted ki volt igazán férfias a filmben?

Mi a véleményed Frank könyvéről és tanfolyamáról, amit a férfiaknak tartott?

Szerinted miért hazudott a múltjáról? Mi a véleményed arról, hogy a „Lerázhatjuk a múltat, de a múlt nem ráz le minket”?

A rendőr és Klaudia kapcsolatában szerették volna, ha az őszinteség fontos szerepet játsszon. Szerinted mennyire fontos ez?

Hogyan mutatja be a film a médiát, a kvíz show-k világát?

Kinek miben jelentett fordulópontot a békaeső?

A film elején Jim, a rendőr ezt mondja: „Vészeljük át az életet, és igyekezzünk jók lenni. És ha sikerrel járunk, és nem bántunk meg senkit, hát… akkor…” Hogyan élt eszerint Jim a film alapján? Volt más is a filmben, aki hasonlóan gondolkozott? Elég ez a hozzáállás? Szerinted miért nem fejezte be a mondatot?

Miben hasonlítanak és miben különböznek a következő szereplők?

Earl (a haldokló apa) és Jimmy Gator (a kvíz show házigazdája)

Linda (Earl felesége) Rose Gator (a kvíz show házigazdájának felesége)

Frank és Claudia

Stanley és Donnie Smith

Van valami, ami mindegyikükben közös?

A filmben szereplő összes családban volt valami kapcsolati probléma. Miért olyan fontos téma ez? Szerinted mit próbált mondani ezzel a rendező? Te hogyan válaszolnál ezekre a felmerülő családi problémákra?

Hasonlítsd össze Earl és Jimmy Gator halálát. Mit éreztél irántuk? Hogyan jellemzi őket a film? Sugall valamit a film a halál utáni életről?

„Mind a kilenc szereplő életében (Jim, Claudia, Phil, Jimmy Gator, Earl, Linda, Frank) úgy tűnik, van egy közös elem, a növekvő kétségbeesés.” Egyetértesz ezzel az állítással? Beszéljétek meg, hogy hogyan próbáltak meg az egyes szereplők megküzdeni a kétségbeeséssel! Szerinted sikerült nekik? Miért?

Szerinted miért Magnólia a film címe?

A film végén Donnie azt mondja: „Tényleg tele vagyok szeretettel. Csak nem tudom kinek adjak belőle”
Szerinted ki értett még egyet ezzel az állítással a filmben? Szerinted volt valaki a Magnóliában, aki tudta, hogy hogyan kell szeretni? Ki és hogyan?

Mi a véleményed arról, ahogy a rendőr gondolkodott a saját hivatásáról? Azt mondta, nem ítéli el az embereket, segíteni szeretne nekik, és hogy ez egy 24 órás munka. Szerinted kinek van joga eldönteni, hogy mit bocsájt meg és mit nem, hogy kinek van szüksége megbocsájtásra, és kit kell börtönbe zárni? Szerinted miért hitt Jim a megbocsájtásban?


Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük