TARTALOM

Alex, az oroszlán a nagyvárosi dzsungel királya, mivel ő a New York-i Central Park állatkertjének fő attrakciója. Ő és legjobb barátai, Marty, a zebra, Melman, a zsiráf és Gloria, a víziló egész eddigi életüket kellemes fogságban töltötték, pazar étkek közt, zöldövezeti környezetben. Ám Martynak az elég jó sem elég jó, hagyja, hogy úrrá legyen rajta a kíváncsiság, és néhány rendkívüli pingvin segítségével megszökik, hogy felfedezze a külvilágot, ami annyira hiányzik neki. Barátai döbbenten állnak másnap reggel Marty hűlt helyénél, és kitörnek az állatkertből, hogy visszahozzák a zebrát, mielőtt még bárki rájönne, hogy eltűnt. Ám egy metróban bóklászó oroszlán, zsiráf és víziló még New Yorkban is kelt némi feltűnést. Alex, Melman és Gloria a Központi Pályaudvaron akadnak rá Martyra, de mielőtt felszállhatnának a hazafelé tartó metróra, elkábítják, elfogják, bedobozolják és egy Afrika felé tartó hajóra pakolják őket a jó szándékú emberek, akik úgy gondolják, hogy megmentik az állatokat a nagyvárosi élet stresszétől. Amikor a cselszövő pingvinek megrongálják a hajót, hőseink Madagaszkár egzotikus szigetének partján találják magukat. A New York-i aszfaltbetyároknak most rá kell jönniük, miképpen maradhatnak életben a vadonban, és fel kell fogniuk, mit is jelent valójában az a mondás, hogy „nagy az Isten állatkertje.”

ADATLAP

Gyártó: DreamWorks
Bemutatás éve: 2005

Játékidő: 80 perc

GYEREKSZÁJ

„Nagyszerű film. Kicsit más volt, mint amilyenre számítottam, az egy-két rossz kommentáron kívül, amelyiket szerintem csak kb. 10 ember ért, szerintem jó film volt és igazán élveztem és biztos, hogy megnézem még.
Liz Wells, 15 éves

Nekem tetszett a Madagaszkár, bár voltak benne részek, amikre szerintem nem feltétlenül volt szükség (feleslegesek voltak) ( pl. a HELP jel elrontása HELL-re [segítség – pokol], utalás a mókus-bogyókra, és az „all right, fun’s over”, stb.) Másrészt viszont (amellett, hogy a történet néha nagyon vontatott volt) vicces volt és és elég jó, még ha nem is annyira jó, mint gondoltam. Egy tizes skálán 7 ½-et adnék rá.
Kate, 11 éves

Ez a film nagyon vicces volt, onnantól, hogy megérkeztek Madagaszkárra, egészen a végéig majdnem egyfolytában nevettem. Melman (a zsiráf) szerintem a legviccesebb szereplő és a lemur király is elég vicces. A srácok szeretni fogják ezt a filmet és néhányan még énekelni is fogják.
Kurt, 14 éves

Az előzetesek nagyon viccesek voltak, ezért nagyon meg akartam nézni, de igazából csalódtam! Egy darabig még jó volt, de aztán kezdett unalmas lenni! Azt hiszem jó film kisgyerekeknek, de tiniknek nem. A 10 éves öcsémnek tetszett, de a nagymamám elaludt. Szerintem próbálj valami mást nézni, de ha mindenképpen muszáj, ezt is nézheted. Nincs benne durvaság (csak egy kevés).
Lauren Matthews, 16 éves

Nagyszerű film volt!! Ma láttam először és majdnem végig nevettem!! A pingvinek, a lemurok és a többi állat mind nagyon mulatságos volt!! Nagyon elégedett vagyok a filmkészítőkkel, hogy tiszta szavakat használtak, sok filmkészítő csúnya szavakat használt volna!! Ajánlom mindenkinek ezt a filmet 5 és 100 éves kor között!!
Bree, 13 éves

KÉRDÉSEK A FILM UTÁNI BESZÉLGETÉSHEZ

1. Mit gondolsz igaza volt Alexnak, amikor rosszul érezte magát az ő húsevő természete miatt?

2. Volt valaha, hogy – úgy, mint Marty – azon tűnődtél, hogy „az élet több ennél”? Mit tettél ezért? Mit tanultál meg közben?

3. Mi az előnye annak, ha megkíséreljük, hogy elmenjünk otthonról és felfedezzünk embereket és helyeket, amelyek különböznek attól, amit megszoktunk? Csináltál valaha ilyet? Mit tanultál belőle?

4. Hogyan változtatta meg az állatok jellemét a szabadság?

5. Amikor jön a péntek, az állatkertben ünnep kezdődik. Erre az időre mindenki elfeledi a maga baját: Melman, a zsiráf a depresszióját, Marty, a zebra élete nagy kérdését, hogy vajon fehér alapon fekete vagy fordítva… A te életedben mi tudja elfeledtetni a bajokat, és mi az, ami ki tud zökkenteni a megszokottságból?

Unalmasnak vagy egyhangúnak találod az életed? Miért? Hogyan lehetne izgalmasabb?

6. Vajon az a film végső tanulsága, hogy az állatoknak az állatkertben van a helyük?

Mit adhat az állatkert az állatoknak a szabadsággal szemben?

Mit gondolsz, miért ragaszkodnak az emberek sokszor a börtöneikhez a szabadság helyett? Lehet félni a szabadságtól?

Hogyan lehet legyőzni ezt a félelmet?

7. Alexnek meg kell harcolnia a maga nagy harcát, hogy megegye-e a legjobb barátját, vagy sem. Te voltál már hasonló helyzetben? Amikor valamilyen külső körülmény szinte rákényszerített arra, hogy kárt okozz a szeretteidnek vagy barátaidnak? Hogyan végződött az eset?

8. Hogy tetszettek a pingvinek? Ők vajon boldogok voltak?

Miért / miért nem?


Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük