TARTALOM

A jégkorszak végén járunk, 10000 évvel ezelőtt, valahol a Csendes-óceán északnyugati partján. Megismerkedünk három fiútestvérrel, a törzs varázserejű bölcsével és persze néhány medvével. A lélegzetelállítóan izgalmas mesében egy Kenai nevű fiatalember hihetetlen kalandjait követhetjük nyomon, aki miután sikeresen megküzd egy számára gyűlöletes lénnyel, a medvével, maga is medvévé változik. Új helyzetében Kenai másnak kezdi el látni a világot. Elindul felkutatni elvesztett bátyját, Sitkát, és eközben próbára teszi a türelmét egy féleszű jávorszarvas pár, összebarátkozik Kodával, az eltévedt mackókölyökkel, és ki kell térnie másik bátyja, Denahi, tévedésen alapuló bosszúvágya elől.

ADATLAP

Gyártó: Walt Disney Pictures
Bemutatás éve: 2003

Játékidő: 85 perc

EVANGÉLIUMI ÜZENET

1. A film elején a sámánasszony azt mondja: mindenkinek követnie kell egy jelet, amely végigvezeti őt az életen, és amely érett férfivá teszi az embert. Kenai – és az ember – számára ez a jel a szeretet jele. Sőt, amikor Kenai ezt nem találja elég „menőnek”, akkor a sámánasszony még azt is hozzáteszi, hogy ez a legértékesebb az összes „totem” közül, amely a legváratlanabb formákban mutatkozik meg. És végül azt mondja: „engedd, hogy a szeretet irányítson!”

Sokan érzik ugyanazt a mai világban, amit Kenai érzett a „szeretet” kapcsán. Hogy az nem sokra jó. Azonban a film is, a Biblia is és az élet is azt bizonyítja, hogy a szeretet legyőzi az életet és a halált, összeköt embereket és leküzd minden akadályt. Sose szégyelld a „szeretet jelét”!

2. Sitka, aki a vezető jelét kapta, feláldozza önmagát, hogy megmentse Kenait. Így mentett meg bennünket is a mi vezetőnk, Jézus Krisztus. A Biblia azt mondja: „az igazi szeretet az, amikor valaki életét adja a barátaiért.”

3. Kenai medvévé vált. Meg kell tanulnia egy másfajta szemszögből nézni a világot. Ráadásul egészen furcsa módon mindez Sitka műve.

Ha maradunk az előbbi azonosításnál, akkor Jézus Krisztus műve az, hogy átformáljon minket a „szeretet medvéjévé”. Ettől kezdve már nem csak a „jelünk” a szeretet, hanem mi magunk válunk azzá, testestől-lelkestől. És ez valóban egy új szemléletmódot jelent.

4. Mivel a mesében azért nem természetes, hogy egy ember medvévé változik, Tanana a sámánasszony azt mondja, hogy ha Sitkával tárgyalni akar, akkor ahhoz a hegyhez kell mennie, ahol a földre ér a fény. – Számunkra ez a hegy a Golgota hegye. Ott találkozhatunk a mi életünk vezetőjével.

5. Kenai medve marad – mert így döntött. Marad a szeretet megtestesítője, hogy békességet hozzon az emberek és a medvék közé.

Jézus Krisztus ugyanígy hozta el a békességet az ember és az Isten között is. „Medvévé” vált – azaz emberré, olyanná, mint mi, ennyire szeretett bennünket.

KÉRDÉSEK A FILM UTÁNI BESZÉLGETÉSHEZ

1. Miért változott át medvévé Kenai?

2. Te milyen jellel azonosítanád az életedet? Mi lenne a te „totemed”, amely kifejezné a jellemedet, a céljaidat és a tetteidet?

3. Szerinted miért nevették ki Kenait a társai, amikor kiderült, hogy a szeretet lett a toteme?

4. Sitka feláldozta az életét, hogy megmentse a testvéreit. Te megtennéd ugyanezt? Feláldoztál már valami értékeset, hogy megments valakit valamitől?

5. Milyennek látta a világot Kenai, miután medvévé változott? Miben különbözött ez attól, ahogyan emberként látta a világot?

6. Mit gondolsz, mit érzett Kenai, amikor be kellett vallania Kodának, hogy ő ölte meg az édesanyját?

Te vallottál már be nagy bűnt valakinek? Hogy érezted magad előtte és hogy utána?

7. Hogyan tudta Koda megbocsátani Kenainak a tettét?

Mit gondolsz, minden bűnt meg lehet bocsátani? Vagy van, amit nem?

Mi volt a legnagyobb gonoszság, amit neked megbocsátottak, miután beismerted? És mi volt a legnagyobb gonoszság, amit te megbocsátottál valaki másnak?

8. Miért kell vagy miért jó megbocsátani egymásnak? Hogyan mutatja ezt be a mesefilm?

9. Mit gondolsz, a film végén, amikor Kenainak választania kellett, hogy ember lesz vagy medve a hátralévő életében, miért a medvét választotta?

Te mit választottál volna? Miért?


Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük