TARTALOM

A tudós Robert Neville az egyetlen, akit nem fertőzött meg az a szörnyű és pusztító vírus, melyet az emberek hoztak létre. Mivel immunis a kórokozóra, ő az egyetlen túlélő, aki New York és talán a világ romjai közt tengeti életét. Az egyetlen emberi túlélő. A pusztító járvány következtében ugyanis mutánsok jöttek létre, akik figyelik minden mozdulatát. Neville ugyanis a saját vérének felhasználásával próbál ellenszert előállítani. E törekvése talán az emberiség egyetlen és utolsó reménye. Ám lassan kifut az időből.

ADATLAP

Megjelenés éve: 2007
Játékidő: 100 perc
Műfaj: akciófilm
Rendező: Francis Lawrence

Főszereplők:
Will Smith (Neville)
Charlie Tahan (Ethan)
Alice Braga (Anna)
Salli Richardson (Ginny)
Willow Smith (Marley)

BESZÉLGETÉSINDÍTÓ KÉRDÉSEK A FILMHEZ

A film legelején megtudjuk az előzményeket. Eszerint megtalálták a rák ellenszerét, és sok embert meggyógyítottak. A hasonlat szerint a gyógymód (egy vírus) úgy működik, mint egy autó, ami száguld az autópályán, de rossz ember vezeti, és a teendő, hogy kicseréljük a sofőrt egy rendőrre. Tudsz olyan példát mondani, ahol ez az elmélet működik? Ahol csak le kell cserélni valamit, és máris jól működik? Szerinted az emberek, az orvostudomány, vagy a többi tudományág milyen dolgokat fejlesztett ki, amivel egyszerre segített és hatalmas károkat is okozott?

Hogyan hatott rád a tejesen üres város látványa? Mit csinálnál, ha lenne egy egész város, ahol csak te laksz egyedül? Hova mennél, mit csinálnál?

Ha annyira magányos lennél, mint Neville, hogyan birkóznál meg vele? Mi mindennel vette körül magát, hogy ne legyen magányos?

A magány hogyan hatna az Istennel való kapcsolatodra?

A filmben elején látható volt a városban egy „Isten még mindig szeret minket” plakát? Mi a véleményed erről? Tudnád te is ezt mondani azoknak, akik nagy nyomorúságban, egyedül vannak?

Mi mindent tett meg Neville a túlélésért?

Neville rádióadással próbálta megtalálni a többi túlélőt. Mit tudott nekik biztosítani? (Búvóhely, étel, biztonság) Mi az, ami ezek közül neked is fontos, és ki tudja ezt megadni? Miért van szüksége mindenkinek a reményre is, hogy mások is vannak?

Miért próbálta meg Neville annyira elszántan meggyógyítani a mutánsokat? Te is ezt tetted volna? Miért / Miért nem?

Bob Marley: „Az emberek gyűlölködése meggyógyítható, azzal, hogy zenét és szeretetet fecskendez az emberek életébe.” „Míg az emberek rosszabbá akarják tenni a világot, nem pihenek egy napot sem. Hogy is tehetném?” „Vigyél fényt a sötétségbe!” Mennyire értesz egyet ezzel a filozófiával? Mennyire hasonlít a keresztény elvekre?

Neville miért nem hitte el, hogy Isten azt mondta Anna-nak, hogy menjen New York-ba? Te elhitted volna? Miért/ Miért nem?

Hiszel abban, hogy minden, ami történik, Isten tervének a része? Miért / Miért nem?

Mit jelent „világosságot gyújtani a sötétben”? Hogyan tudjuk ezt megtenni a saját életünkben?

Miben viselkedett úgy Neville, mint egy keresztény?

Te szeretnél legenda lenni? És miben?


Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük