TARTALOM

A jövő békésebb lesz. Legalább is Amerikában, ahol egy különleges rendőri egység három telepatikus képességekkel rendelkező lény segítségével minden gyilkosságot még elkövetése előtt leleplez. A rendőrök a médiumok segítségével a jövőbe látnak, előre gyűjtik össze a bizonyítékokat, tárják őket a bíróság elé, és a helyszínen, még az elkövetés előtt tartóztatják le a bűnöst.

A rendszer tökéletes. Ám egyszer a cég parancsnoka, John Anderton (Tom Cruise) mégis kételkedni kezd. Nem csoda: a jelentés szerint ugyanis ő maga fog 36 órán belül gyilkosságot elkövetni. Áldozatát nem ismeri, nem tudja, hol és miért gyilkolná meg az idegent. Társai természetesen a nyomába erednek, hogy megakadályozzák a gyilkosságot. Ő pedig menekül, hogy még időben kideríthesse, tévedtek-e a jósok, vagy igazuk van, és ő rendőrből valóban bűnözővé válik-e nemsokára.

ADATLAP

Megjelenés éve: 2002
Játékidő: 145 perc
Műfaj: sci-fi

Rendező: Steven Spielberg
Főszereplők:
Tom Cruise (John Anderton)
Max von Sydow (Lamar Burgess)
Colin Farrell (Danny Witwer)

BESZÉLGETÉSINDÍTÓ KÉRDÉSEK A FILMHEZ

1. A filmben a bűnözőket a cselekedetük megtétele előtt lekapcsolják, ezzel megakadályozzák, hogy elkövessék azt, amit egyébként megtettek volna – viszont úgy bánnak velük, mintha megtették volna. Igazságos ez?

Gondoljátok végig, például a film elején lévő szituációban, amikor a férj rajtakapja a feleségét a házasságtörésen, hogy igazságos-e, hogy csak a gyilkosságot büntetik, a házasságtörést, ami előidézte, azt nem, és igazságos-e, hogy gyilkosságért elítélik azt az embert, aki egyébként nem gyilkos, csak a körülmények hatására ölt volna – amit viszont megakadályoztak?

2. Ha most valaki megmondaná, hogy valami szörnyűséges dolog fog veled történni, ha így folytatod az életed ezután is, megváltoztatnád?

Kinek kellene ezt mondania, hogy higgy neki?

Mit kellene mondania, amitől életmódot is váltanál, ha szükséges?

3. Ha rendelkeznél olyan hatalommal, amellyel beleláthatsz a jövőbe, esetleg a saját sorsod jövőjébe, akkor használnád? Miért – vagy miért nem?

Isten a Bibliában bepillantást enged a jövőbe is, hogy ezzel befolyásolja a jelenlegi életünket és motivációinkat. Mit gondolsz erről?

4. Ki tudod-e kerülni a jelenben azt, hogy a jövőben ne kerülj olyan helyzetbe, amilyenbe nem szeretnél? Vagyis formálhatjuk-e a jövőt már itt a jelenben?

Hogyan és miben? Mondj példákat rá!

UGYANEZ A KÉRDÉS MÁSKÉPPEN:

Mik azok a lehetőségeid a jelenben, hogy fel tudj készülni egy olyan jövőre, amelyben nem kell félned attól, hogy rossz döntéseket fogsz majd hozni?

5. Van-e szerepe a kegyelemnek és az irgalomnak az igazságszolgáltatásban?

Volt-e a filmben? És van-e az életben?

6. A film arra mutat be egy víziót, hogyan lehetne létrehozni egy „tökéletes” társadalmat, amelyben nincsenek gyilkosságok.

Tényleg jobbá lett így a társadalom?

Azzal, hogy a gyilkosságokat megakadályozták, javítottak valamit az emberen magán?

Milyen más módon kellene vagy lehetne befolyásolni az emberiség társadalmának jövőjét – ha nem ezen?


Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük