TARTALOM

Vannak, akik vesztésre születtek. Peter LaFleurt (Vince Vaughn) az különbözteti meg a többiektől, hogy ő szeret is veszíteni. Egy ócska kis edzőterem tulajdonosa. Kuncsaftjai pocakosak, nyápicok és erősen rövidlátók, a sportos életmódból pedig a sörivást, a csajozást vagy legalább a nők körüli ügyetlenkedést szeretik a legjobban. Peter sem jobb náluk: odáig fejlesztette a lustaságot, hogy vagy fél éve tagdíjat sem szed azoktól, akik hozzá járnak. A boldog semmittevés azonban nem tarthat örökké, két kellemetlen közjáték is megzavarja az idillikus mindennapokat. A bank a részleteket követeli, a szomszédos szuperelegáns, menő edzőterem tulajdonosa (Ben Stiller) pedig saját badiszalonja részévé szeretné tenni a helyet. Márpedig nála minden másképp megy: a vendégek testhezálló csillogó dreszt hordanak, alig esznek, sokat mozognak, lehetetlen szokásaikat pedig másokra is rákényszerítenék.

A gyengébb és az erősebb végül összeméri az erejét. A Las Vegas-i kidobós-bajnokságon eldől, melyikük méltó a túlélésre: a csapott vállú kétballábasok vagy a napbarnított egészségesek.

ADATLAP

Megjelenés éve: 2004
Játékidő: 97 perc
Műfaj: vígjáték

Rendező: Rawson Marshall Thurber
Főszereplők:
Ben Stiller (White Goodman)
Vince Vaughn (Peter La Fleur)
Christine Taylor (Kate Veatch)

BESZÉLGETÉSINDÍTÓ KÉRDÉSEK A FILMHEZ

1. Mit gondolsz arról, hogy „a szép emberek jobbak is”? Mit mond erről a média – és mennyire van igaza?

2. Miért szerették a kidobóst azok az emberek, akiknek a korabeli oktatófilm szólt? Mit fejezett ki akkor ez a játék? Milyen játékok fejezik ki ugyanazt manapság?

Van-e olyan játék vagy sportág, amely kifejezetten pozitív dolgokat fejez ki vagy gyakorlotat be?

3. Vajon miért jellemző kevésbé a mai emberekre a rendszeres sportolás? Mit tehet hozzá a sport a személyiségünkhöz és az életünkhöz?

4. Mennyire jellemző-e a világra és a mai emberekre az önfegyelem? Miért (lenne) szükséges és hasznos ez?

5. Milyennek látod a kispályásokat? Gondold végig a személyiségüket, és próbálj mindegyikükben értéket és erősséget találni?

6. Mit gondolsz White felelősségtudatáról? Elfogadható, ha valaki nem szed belépőt vagy nem fizeti az adóit csak azért, mert jószívű?

7. Miért viselkedett Jack kalózként a filmben?

Mennyire jellemző, hogy emberek választanak maguknak egy személyiséget vagy szerepet, és abban jobban érzik magukat, mint a sajátjukban? Mi az oka ennek?

8. Amikor White fel akarja adni és kia akar szállni, akkor találkozik a világhírű biciklistával a repülőtéren, aki elmondja, hogy a sokféle halálos betegsége ellenére ő mégsem adta fel. Mi az oka annak, hogy egyesek feladják az álmaikat, a céljaikat, míg mások akkor is folytatják, ha épp kiderül, hogy halálos betegek?

Te melyik csoportba tartozol: akik feladják, vagy akik küzdenek a célig?

Hogyan lehet az elsőből átkerülni a másodikba?


Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük