Kétség sem férhet hozzá… vagy igen?

TÉMA: kétségek, bizonytalanság, személyes konfliktusok

Szükséges anyagok:

Megfelelő példányszámban kinyomtatott „Kétlem” játék, mindenki kapjon belőle, és hozzá íróeszköz. (Esetleg nyeremény a győztesnek.)

AZ ALKALOM MENETE:

1.       A vezetők imádkozzanak az alkalom előtt

2.       A csoport köszöntése először egyenként, mikor megérkeznek, majd az alkalom elkezdése.

3.       Jégtörő

4.       Téma megbeszélése (Interaktív feladatok, Tanácsok, Bibliai példák, Alkalmazások, Kérdések, Bizonyságtételek…)

5.       Imádság

6.       És a végén ne felejtsd el meghívni őket a következő alakalomra!

7.       (Ha főleg keresztények vannak, akkor be lehet tenni az elejére, vagy a végére dicsőítő dalokat. A vázlat végén találtok pár ének-ajánlást, ami kapcsolódik a témához, és akár lehet utalni rá a beszélgetésekben, vagy jó lezárása lehet a beszélgetésnek.)

Javasolt jégtörő:

„Ha garantáltan megkaphatnál egyetlen dolgot a világon, mi lenne az?”

Interaktív feladatok:

A „Kétlem” játék. Legyen idő megbeszélni az eredményeket, ha szükséges.

A játékszabályok:

  • Oszd szét az embereket 4-es csoportokba.
  • Mindenkinek adj a következő táblázatból (lejjebb) és íróeszközt is.
  • Írják be a nevüket, meg a csapattársaik nevét a megfelelő helyre.
  • Aztán mondd el az állításokat, amik fel vannak sorolva. Először pipálják ki a nekik leginkább megfelelő reakciót erre, A, B vagy C(legyenek őszinték), majd írják be, hogy szerintük a többiek mit írtak a csapatukban.
  • Miután minden kérdésre megvan a válasz, mindegyik csapat fusson végig a listán, és mindenki mondja meg, mit válaszolt ő maga. A többiek ellenőrzik, hogy jól tippeltek-e, hogy a másik mit fog válaszolni, és nézzék meg a végén, hogy hányat találtak el. Egy pont jár minden találatért.
  • Hasonlítsátok össze, kinek van a legtöbb pontja.

Az állítások:

1.       Egy nap férjhez megyek majd.

2.       Egy nap majd elválok.

3.       Legalább három emberrel fogok randevúzni komolyan, mielőtt férjhez megyek.

4.       Ha nagyon szeretném, akár holnap elhívhatnám a legnépszerűbb egyedülálló fiút/lányt a suliban.

5.       Egy nap évente több mint 10 millió forintot fogok keresni.

6.       A középiskolát minimum 3,5-ös átlaggal fogom befejezni.

7.       Bejuthatnék a suli legfőbb sportcsapatába (amiben nem vagyok benne még), ha megpróbálnám.

8.       „Van valami” az asztrológiában.

9.       Egy nap képes leszek egy nagy céget vezetni.

10.   Legalább 100 évig fogok élni.

„A” válasz: biztos, hogy nem

„B” válasz: kétlem

„C” válasz: biztos, hogy igen

Táblázat:

Te 1. csapattárs 2. csapattárs 3. csapattárs
Név
A B C A B C A B C A B C
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.

Beszélgetés

A tinédzserkor a legtöbb kétség időszaka. Ilyenkor kezdenek a fiatalok gondolkozni az életről, saját magukról, és kérdeznek is, nem csak fogadnak el mindent rögtön. Miben kételkednek a diákok az iskoládban, ami eddig talán fel sem merül kérdésként?

Milyen kétségek merülhetnek fel a randizással kapcsolatban? (szabad-e randizni, kételkednek saját magukban, megtalálni a „megfelelő” párt, meddig szabad elmenni…)

Gyerekként még mindenki biztos benne, hogy majd megtalálja az ő hercegét és hercegnőjét, a tökéletes párját, ha felnő. Amikor a fiatalok randizni kezdenek, akkor rögtön jönnek a kétségek. Készítettek egy felmérést a házasulandóakkal az esküvő napján. Találjátok ki, hogy hány százalékuk kételkedett abban, hogy a megfelelő férfihoz megy hozzá, vagy a megfelelő lányt veszi el. ( A helyes válasz: 41 % kételkedett)

Ugyanez a felmérés megkérdezte azokat, akik hat hónapja voltak már házasok, hogy kételkednek-e benne, hogy a házasságuk halálukig fog tartani. Találd ki hányan kételkedtek! ( A helyes válasz: 51 % kételkedett)

Mi okozza ezeket a kétségeket? Te hozzámennél olyanhoz, akivel szemben egy kis kétséged is van? Miért?/ Miért nem?

Kétségek a saját képességeinkről. Sokan álmodunk gyerekként arról, hogy valami nagy dolgot fogunk véghezvinni, valamiben nagyot fogunk alkotni, vagy valamiben mi leszünk a legjobbak. Mégis hamar elkezdünk kételkedni magunkban. Milyen területen jelentkeznek ezek a tiniknél? És nálad? Történt-e valami, ami elvette az önbizalmad, és elkezdtél kételkedni magadban?

Kétségek más emberekben (akár azokban is, akikben eddig a legjobban bíztunk). A tinédzsereknél megjelenik az érzés, hogy magukon kívül senkiben sem bízhatnak többé – még a szülőkben sem, régi barátokban sem. Veled előfordult már ilyesmi? Adtak is rá okot, hogy ne bízz bennük? Mitől jelennek meg ezek a kétségek?

Bizonyságtételek:

Nyitókérdés: Sokszor a legnagyobb kétségeink pont a hit területén jelentkeznek, sokszor az alapdolgokat kezdjük megkérdőjelezni, amiket gyerekkorunktól kezdve tanítottak nekünk. Ezek gyakran olyan nehéz kérdések, hogy „Létezik-e Isten?”  „Van-e mennyország és pokol?” „Mi a rossz és mi a jó? Mit szabad és mit nem?” Most meg lehet kérdezni a fiatalokat, hogy nekik milyen hitbeli/erkölcsi kétségeik vannak – Mikkel küzdenek? Mondd el nekik, hogy ez természetes, és nem kell szégyellni, mindenkinek vannak kétségei, és tudod, hogy úgy érzik, nem szabadna lenni, de mégis ott motoszkál bennük. Mondd meg, hogy nem akarsz most senkinek semmit bizonyítani, meg győzködni, és eloszlatnia kétségeket. (Fontos, hogyha valaki olyasmiben kételkedik, amiben te már nem, vagy a többiek teljesen bizonyosak, akkor sem szabad lehurrogni az illetőt, sem lesajnálni! „Te ebben kételkedsz?” Éppen ezért nem kell a kétségekre válaszolni a többieknek, nem kell eloszlatni a kétségeket, mert akkor elterelődhet a téma, és lehet, hogy nagyon leragadtok valaminél. Viszont mindenképp érdemes megjegyezni, hogy akiket vezetsz, miben kételkednek, mert akkor ezekről tudsz velük később beszélgetni személyesen, vagy akár ha több embernél előfordul hasonló téma, akkor az egyik alkalom szólhat arról is.)

Személyes: Oszd meg a csoporttal, hogy te, mit vezető, milyen kétségekkel küzdesz. Legjobb, ha te kezded, mielőtt a többiek elmondják, az bátorítás lesz nekik. És jobb, ha nem olyan bizonyságot teszel, hogy miben kételkedtél régebben, hanem olyat mondasz, ami aktuális, mert ők is akkor mernek csak őszinték lenni. És persze elmesélheted egy régebbi kételkedést, és hogy azt hogyan sikerült legyőzni.

Bibliai példa:

Isten sosem vádol minket azért, mert kételkedünk Benne. Ez természetes dolog, az Ő létezését nem fenyegeti, hogy hiszünk-e benne, megérti, hogy vannak kétségeink.

Ő szerelmet és elfogadást fejez ki a kételkedők felé, a legjobb példa Hitetlen Tamás.

Hitetlen Tamás (Kételkedő Tamás)

Egy fiatalember, akit Jézus elhívott, aki tanítvány lett, követte Jézust, látta, amiket tett, hallotta a tanításait, hallotta, hogy Jézus kijelentette, hogy azért jött, hogy megmentse az embereket, de Tamás nem értette meg igazán (János 14:1-6)

Miután Jézust elfogták a tanítványok szétszóródtak.

Mikor Jézus feltámadt, megjelent nekik, de Tamás nem volt ott (János 20:19-23)

Mikor elmondták neki, Tamás nem hitte el. (24-25. vers) Olyan volt, mint a mai fiatalok, akik nem vesznek be mindent, csak azért, mert körülöttük mindenki azt mondja.

Amikor ismét megjelent, és Tamás is ott volt, akkor sem rótta fel neki a kételkedését. (26-27. vers)

Amit Jézus tett, hogy kérte Tamást, hogy higgyen benne, és ne a kétségeiben higgyen. Mi volt Tamás válasza erre? „Én Uram, én Istenem.”

Alkalmazás: Jézus nem ítél el minket, akár a létezésében, akár a kijelentéseiben kételkedünk. Ami tesz, hogy kér minket, hogy bízzuk Őrá magunkat hittel, még ha nem is látjuk, halljuk, vagy érezzük Őt, kövessük kétségek nélkül.

Jézus tudja, hogy nem könnyű rábízni magunkat valakire, akit nem látunk, nem hallunk, nem tapinthatunk meg, de azt mondja, lehetséges. És azt mondja, áldott, aki ezt teszi, aki rábízza magát.

Illusztráció:

Mary Stevenson: Lábnyomok a homokban

Egyik éjszaka egy férfinek volt egy különös álma. Azt álmodta, hogy a tengerparton együtt sétál Jézussal. A lábnyomok a férfi életútját ábrázolták. Az egyik pár lábnyom az övé, a másik Jézusé volt.

Mikor a férfi életének az utolsó szakaszához ért, visszatekintett az egész életére. Azt vette észre, hogy életének legnehezebb időszakainál, csak egy pár lábnyom van a homokban, nem pedig kettő.

A férfit nagyon nyugtalanította a dolog, így Jézushoz fordult és ezt kérdezte: „Uram! Te azt ígérted, hogyha melletted döntök, akkor egész életemen át velem leszel. De ahogy végignézem az életemet, a legnehezebb időszakoknál csak egy pár lábnyomot látok. Én ezt nem értem! Miért éppen akkor hagynál magamra, amikor a legnagyobb szükségem van rád!”

Jézus szelíd hangon így válaszolt:
„Drága gyermekem, Én szeretlek téged, és soha nem hagynálak magadra! A legnagyobb megpróbáltatások és szenvedések ideje alatt valóban csak egy pár lábnyomot láthatsz. De ez csak azért van, mert akkor a karjaimban hordoztalak.”

Ha versben szeretitek jobban:

Lábnyomok a homokban

Ismeretlen szerző nyomán,
Túrmezei Erzsébet fordította

Álmomban Mesteremmel
tengerparton jártam, s az életem
nyomai rajzolódtak ki mögöttünk:
két pár lábnyom, a parti homokon,
ahogy ő mondta, ott járt énvelem.
De ahogy az út végén visszanéztem,
itt-amott csak egy pár láb nyoma
látszott, éppen ahol az életem
próbás, nehéz volt, sorsom mostoha.
Riadt kérdéssel fordultam az Úrhoz:
„Amikor életem kezedbe tettem,
s követődnek szegődtem Mesterem,
azt ígérted, soha nem hagysz el engem,
minden nap ott leszel velem.
S, most visszanézve, a legnehezebb
úton, legkínosabb napokon át,
mégsem látom szent lábad nyomát!
Csak egy pár láb nyoma
látszik ott az ösvényen.
Elhagytál a legnagyobb ínységben?”

Az Úr kézen fogott, s szemembe nézett:
„Gyermekem, sose hagytalak el téged!
Azokon a nehéz napokon át
azért látod csak egy pár láb nyomát,
Mert a legsúlyosabb próbák alatt
Téged vállamon hordoztalak!”


Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük