TARTALOM

1959-ben egy új általános iskola avatóünnepségén megkérik a diákokat, hogy rajzolják meg: szerintük milyen lesz a jövő? A képeket bezárják egy időkapszulába, és elraktározzák 50 évre. Egy titokzatos kislány rajz helyett véletlenszerűnek tűnő számokkal írja tele a papírját. Azt állítja, láthatatlan emberek suttogták a fülébe a számokat. Félévszázaddal később szintén diákok kapják a feladatot, hogy vizsgálják meg az ötven évvel ezelőtti gyermekrajzokat, a kislány rejtélyes üzenete pedig Caleb Koestlerhez kerül. Caleb apja, az asztrofizikus John Koestler fantasztikus és egyben félelmetes felfedezést tesz: a kislány által leírt számok dátumok. Az utóbbi ötven év minden egyes katasztrófájának időpontjai.

ADATLAP

Megjelenés éve: 2009
Játékidő: 121 perc
Műfaj: dráma
Rendező: Alex Proyas

Főszereplők:
Nicolas Cage (John Koestler)
Chandler Canterbury (Caleb Koestler)
Rose Byrne (Diana Wayland)
Lara Robinson (Lucinda Embry / Abby Wayland)
Nadia Townsend (Grace Koestler)
Alan Hopgood (Koestler atya)

BESZÉLGETÉSINDÍTÓ KÉRDÉSEK A FILMHEZ

Ha azt a feladatot kapnád, hogy rajzold le, vagy írd le, hogy milyen lesz a világ 50 év múlva, akkor mit írnál, mit rajzolnál?

Ha saját időkapszulát készítenél, amit 10-20 év múlva kiásol, akkor mit tennél bele? Mi az, ami szerinted akkor is ugyanolyan fontos lesz neked, mint most? Mit üzennél az akkor saját magadnak?

John az iskolában két elméletet osztott meg a diákokkal: az egyik a determinizmus (miszerint minden előre el van tervezve) a másik a véletlenszerűség elmélete. Te melyikben hiszel és miért?

Hiszel abban, hogy vannak, akik elsőre meg tudják mondani a jövőt? Ki az, akinek elhinnéd, ha „próféciát” mondana?

Amikor John rájött, hogy mit jelentenek a számok, akkor meg akarta akadályozni a katasztrófákat, mégsem sikerült neki. Szerinted miért nem? Ha tudnád, hogy valami rossz jön, a világvége, akkor figyelmeztetnéd az embereket? John-nak nem volt megoldása a világvégére. Ha neked lenne, akkor nem mondanád el mindenkinek?

John kisfia, Caleb szerette volna hinni, hogy az édesanyja él valahol. John azonban nem hitt a mennyországban. Te hiszel benne?

John nem állt szóba lelkész édesapjával. Szerinted miért?

Amikor szörnyűségek történnek, miért vádoljuk sokszor Istent először?

John a világégés előtt elment az édesapjához? Miért tudott neki megbocsájtani?

Az édesapja nem félt a világvégétől. Te hogyan várnád katasztrófát? Te is tudnál ilyen nyugodt lenni?

Amikor az űrhajó elmenni készült, kiderül, hogy a John nem mehet el a kisfiával (mert nem érti a lényeket), csak a gyerekek mehetnek. Te elengednéd a gyermeked? És ki az, akit nem tudnál otthagyni a földön?

Ki tudnád jelenteni bárkinek, hogy örökké együtt lesztek?

Mi volt a véleményed az idegenekről? Félelmetesnek vagy barátságosnak találtad őket?

Szerinted miért a gyerekeket választották ki az idegenek, hogy megmeneküljenek, és új életet kezdhessenek? Lehet ennek valamilyen szimbolikus jelentése? Vajon a többi űrhajóban is gyerekek voltak?

Miért ők hallották a „hívást”? Te hallottál már valamilyen természetfeletti hívást az életedben?

Milyen érzést váltott ki belőled, amikor láttad elégni a földet? És az „új föld” látványa?

Szerinted lesz világvége? Félsz tőle? Szerinted te hol lennél kettő közül?


Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük