TARTALOM

Frank W. Abagnale dolgozott orvosként, ügyvédként, és egy nagy légitársaság másodpilótájaként – és mindezt a huszonegyedik születésnapja előtt. A szélhámosság nagymestere emellett briliáns csekkhamisító is volt, szakértelme több millió dollárt hozott neki a konyhára. Carl Hanratty FBI ügynök legfontosabb küldetésének tartotta, hogy elkapja Franket, és a törvény színe elé vigye, de Frank mindig egy lépéssel előtte járt, és a hajsza folytatására kényszerítette.

ADATLAP

Megjelenés éve: 2002
Játékidő: 135 perc
Műfaj: krimi
Rendező: Steven Spielberg

Főszereplők:
Leonardo DiCaprio (Frank Abagnale ifj.)
Tom Hanks (Carl Hanratty)
Christopher Walken (Frank Abagnale id.)
Martin Sheen (Roger Strong)
Amy Adams (Brenda Strong)
Frank John Hughes (Tom Fox)

BESZÉLGETÉSINDÍTÓ KÉRDÉSEK A FILMHEZ

Frank édesapja elmesélte a történetet a két kisegérről. Te melyik vagy inkább, aki könnyen feladja, vagy amelyik addig pedálozik, amíg ki nem jut? Ez a kis történet mennyiben befolyásolta Frank életét?

Az első nap a suliban miért hitte el mindenki, hogy Frank a tanár?

Volt a családodban válás? Vagy a közeli ismerőseidnél? Hogyan hatott ez rád, illetve a többi érintettre, az ismerőseidre? Milyen indokaik vannak az embereknek a válásra? A te véleményed szerint mi hatalmaz fel valakit arra, hogy elváljon?

A válás fájdalmasabb a gyerekeknek, mint a felnőtteknek? Miért/ miért nem?

Fel tud épülni valaki teljesen egy válás után? Ha igen, hogyan? Ha nem, hogyan birkózik meg vele? Milyen hatása volt Frank életére a szüleinek a válása?

Hogyha bármilyen foglalkozást eljátszhatnál, mi lenne az, és miért? Frank miért tudta eljátszani ezeket a szerepeket?

Eljátszanád-e Jézust? Ha igen miért? Ha nem, miért? Hogyan tudnál javítani ezen a szerepen?

Loptál már valaha? Ha igen, mit, és miért tetted? Tud az ember úgy lopni, hogy ne bántson vele senkit? Miért? Miért nem?

Milyen apró, jelentéktelen dolgokat szoktak az emberek rendszeresen ellopni? Ez a lopás más, mintha nagy, értékes dolgokat lopnánk? Miért/Miért nem?

Egyetértesz azzal, hogy az emberek bűncselekményei visszaütnek rájuk? Magyarázd meg!

Melyik következmény miatt nem teszel rossz dolgokat: mert elkapnak érte itt a földön, vagy mert halálod után Isten elé kell állnod ezzel?

Mikor Frank meg akart nősülni, felhívta a nyomozót, hogy szeretné abbahagyni, ne üldözze tovább. Miért nem volt lehetősége új életet kezdeni? Mikor indulhatunk tiszta lappal az életben?

Miért hozta ki a nyomozó Frank-et a börtönből? Miért bízott benne, hogy nem fog megszökni? Mit jelentett az a mondata, hogy „már senki sem üldözi”?

A film igaz történet alapján készült. Frank később megházasodott, gyerekei lettek, és segített az FBI-nak rengeteg ügy megoldásában, és a bankoknak egy biztonságosabb rendszer kidolgozásában, amiből aztán tényleg rengeteg pénzhez jutott. Te mennyire találod ezt igazságosnak? Meg tudnál bocsájtani egy ekkora kaliberű bűnözőnek? Kinek van joga ítélkezni mások felett? És ki az, aki megbocsájthatja a vétkeinket?


Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük