Jó tanácsok a látás kialakítására és továbbadására

A látás a vezetés előfeltétele. Nem lehet vezetni a jövőre vonatkozó látás nélkül. A látás megosztása másokkal az első kritikus jelentőségű vezetői döntés. A látás alapvető fontosságú a vezető gondolkodásában, akár személyes, akár szervezeti szinten.

Nem lehet vezetni a jövőre vonatkozó látás nélkül. Mutassatok nekem egy olyan embert, akinek látása van, és én máris mutatok nektek egy jövőbeli vezetőt. (Azért nevezem jövőbeli vezetőnek, mert a látást ki kell munkálni, pontosan meg kell határozni és meg is kell osztani másokkal.) Ahogy Paul Thornton emlékeztet minket: „A látás egy kívánt jövőbeli állapotot fejez ki, ami valamilyen fontos szempontból jobb, mint a jelenlegi állapot. Arról szól, hogy hol leszel a jövőben, és az milyen lesz.” Erről többet olvashatsz Thornton könyvében: Be the Leader: Make the Difference (Legyél a vezető: változtasd meg a dolgokat) (Griffin Publishing Group, 2001).

A vezetőség pozíciójának mítosza

Mivel a látás alapkövetelmény a vezetéshez, ezért ha csak pozíciód van, de látásod nincs, nem fogsz tudni vezetni senkit sehová. Nemrég újságolta valaki: „Épp most kaptam meg a vezetői pozíciómat!” Lehet, hogy ez papíron igaz, de ez a pozíció mindaddig nem lesz valódi vezetői pozíció, amíg ki nem alakítja, ki nem munkálja, vagy létre nem hozza a látását. A látás tesz valakit igazán vezetővé. A nagyobb és komolyabb szervezeteknél csak azokat léptetik elő vezetőnek, akiknek már van látásuk.

A látás kimunkálása

A látás több forrásból is eredhet:

  • Tapasztalatból: Abból, amit a múltban tanultam, látásom a van a jövőre.
  • Inspirációból: A képzelőerőmből fakadó vagy spirituális sziporkáimból látásom van a jövőre.
  • Elemzésből: Elemző tanulmányozásomból adódóan látásom van a jövőre.

A látásnál az a leglényegesebb, hogy minden vezetőnél egyedi. A látásomat a tapasztalataimból, az inspirációimból vagy az elemzésekből kell kimunkálnom. Ha mástól veszel át egy látást, akkor egyszerűen valaki másnak a látását kezeled, és nem vezetsz, hanem követsz! Látást átvenni azt jelenti, hogy nem sikerült vezetővé válnod – de ettől még nagyszerű követő lehet belőled!

Gyakran történik úgy, hogy a látás pont jókor jön. Vagyis vannak környezeti tényezők is, a látáshoz kapcsolódóan. Ilyen környezeti tényező lehet egy konfliktus, egy adódó lehetőség, egy krízishelyzet vagy valamilyen szükséglet. Ha valamelyik helyzet bekövetkezik, akkor a vezető előáll egy megoldással – és ez tulajdonképpen a látás. A kiút és a jövő felé való továbbhaladás megoldása. A vezető jól tudja, hogy az ilyen körülmények megértek a látásra, mert az embereknek sürgetőbb szükségük van a világos útmutatásra, vezetésre és célkitűzésre az ilyen megpróbáltatások idején. A menedzser nem tűri el a megpróbáltatásokat, mert számára ezek megzavarják „a dolgok menetét”. A vezetők viszont értékesnek tartják a megpróbáltatások idejét, mert ezek a megzavarások lehetőséget jelentenek arra, hogy a dolgok meneténél mélyebbre nézzünk, és egy új, jobb útvonalat vázoljunk fel.

A látás meghatározása: jövőkép és értékek

A látásodat az értékeid határozzák meg. Az értékeid azok az ideáljaid, amelyekhez ösztönösen ragaszkodsz – a szíved mélye. A legjobb látás a becsületes szívből származik, amely során a látás által fejeződnek ki a belső értékek. A látás értékek nélkül kaotikus. Az értékek látás nélkül kolostorba zárnak. Amikor az értékek és a látás összetalálkoznak, akkor a vezető mozgásba lendül. Óvatosan határozd meg az értékeidet! Ne téveszd össze a felszínen látható problémákat a tényleges értékekkel!

A látás rád vár!

Ha valaki egyszer eljut arra, hogy kimunkálta a látását, akkor csak két választási lehetősége van: visszatartja vagy megosztja. Aki a látás kimunkálása után visszatartja azt, az elmulasztotta a vezetőség arénájába való belépést. Mivel a látása csak saját magára lesz hatással, ezzel a középszerűséget választotta (és nagyon valószínű, hogy soha többé nem lesz képes látást kimunkálni). Aki megosztja másokkal is, miután kimunkálta a látását, az belevágott a vezetőség nagy utazásába, bele az ismeretlenbe! A vezetőség kalandos útja nem csak növekedést és beteljesedést ígér, hanem nagyon is valóságos lehetőségként, magát a látás megvalósítását.

A látás megosztása

Ha elhatározod, hogy megosztod másokkal a látásodat, az lesz az első kritikus jelentőségű vezetői döntésed! A látás megosztása egy munka! Ahhoz, hogy megoszthasd a látásodat, a következőket kell tenned:

Fogalmazz érthetően: Ha nem tudod világosan érthetően elmondani, akkor még te magad sem tudod a látásodat teljes mértékben. Lehet, hogy úgy gondolod, hogy a látás érthető, de az elméd hajlamos betömni a lyukakat anélkül, hogy észrevennéd. Amikor megfogalmazod a látást, akkor ezzel azt a fontos lépést tetted meg, hogy megvizsgálod a lyukakat, és kezeled azokat – magad számára és mások számára.

Hagyd kiforrni: Ha megtanultad, hogyan mondd el, akkor hagyd leülepedni. Hagyd kiforrni. Hagyd kikelni a tojásból. A kiforrás vagy a kikelés akkor történik, amikor melengeted a látást. Azzal tudod melengetni, hogy közel tartod a hőhöz, amit az értékeid, az ideáid, más olvasmányok, kutatások stb. hordoznak.

Tárd fel megvizsgálhatóan: Beszélgess a bizalmas barátaiddal. A magunkban hordozott gondolatok nem engedik, hogy önmagunknál távolabb lássunk. Hasznát kell vennünk annak, hogy mások mit vesznek észre. Ez a fajta feltárás más, mint a látás továbbadása, amikor már mások is a magukénak vallják.

Óvatosan alkalmazd: Nézz szét, mielőtt megteszed a nagy lépést, de legyél biztos benne, hogy megteszed! A látás továbbadásával kockázatot vállal az ember, de ne pazarold el a látásodat azzal, hogy a véletlenre hagyatkozol!

Végezz gondos megfigyelést: Kik és mik vannak körülöttem, akik vagy amik segíteni fognak a látás megvalósításában? Valamint, ki fog a szervezeten belül szembeszállni a látással és miért? A megfigyelés segít átgondolni az alkalmazási stratégiákat.

Soha ne add fel! Ha kimunkáltad a látást, soha, soha, soha, soha ne add fel! A látás átadásában az első számú stratégia az, hogy állhatatos legyél. A legtöbb látás érdemes arra, hogy előálljanak vele, mégis sok marad megvalósítatlanul, mivel a vezetők túl hamar feladják. Ne felejtsd el, hogy a második kilométernél már nem zsúfolt az úttest.

Dolgozz a látásod megvalósításán!

A látás a vezető gondolkodásának létfontosságú része, önmaga és az általa vezetett szervezet számára is. Ahogy James Kouzes és Barry Posner fogalmazta a The Leadership Challenge (A vezetőség kihívása) című írásban: „A látások olyanok, mint a nagyítólencsék. A meg nem tört fénysugarakat gyűjtik fókuszba. Mindazoknak, akik egy bizonyos vállalkozás sikerében érdekeltek, lehetővé teszik, hogy tisztában lássák azt, ami előttük van.” Sok potenciális vezető elvéti a vezetővé válás jutalmát, mert nincs látása. Az életük nincs fókuszálva, nincs összpontosítva. De a fókuszáltság hiánya nem csak nekik káros, hanem a körülöttük lévőknek is. Ezt is jól fogalmazta meg Kouzes és Posner: „Egy szervezet látása a saját mágneses északi pólusaként működik.” Az okos vezetők nem pazarolják el az életüket céltalan tevékenységekkel. Ehelyett céltudatosan befektetnek egy látásba – azzal a céllal, hogy gondoskodjanak a családjukról, a csapatról, a csoportjaikról és vállalatukról.

Eredeti cikk: Tips on developing and communicating vision


Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük