TARTALOM

Különös események zajlanak egy álmos amerikai kisváros közelében egy farmon. Valaki hatalmas, kör alakú tisztást vág a kukoricásba. A farm tulajdonosa (Mel Gibson), a város egykori lelkipásztora szeretne nem törődni a tréfacsinálókkal, de azok visszatérnek, és a földeken újabb és újabb gabonakörök jelennek meg. A ház lakói egyre jobban félnek; a titokzatos, kísérteties jelek pedig szaporodnak.

Talán tényleg nekik van igazuk, nem Graham tiszteletesnek. Talán mégsem emberkéz műve ez az egész. A kutyák megvesznek, a friss víz megposhad, a városka lakói menekülnek, és az egyetlen férfi, aki eddig képes volt megőrizni a józan eszét, maga is kénytelen egyre komolyabban venni a körülötte zajló eseményeket. Hiszen lehet, hogy nemsokára a gyerekei életéért kell küzdenie. Csak azt nem tudja, kivel…

ADATLAP

Megjelenés éve: 2002
Játékidő: 111 perc
Műfaj: sci-fi

Rendező: M. Night Shyamalan
Főszereplők:
Mel Gibson (Graham Hess)
Joaquin Phoenix (Merrill Hess)
Rory Culkin (Morgan Hess)

BESZÉLGETÉSINDÍTÓ KÉRDÉSEK A FILMHEZ

A filmnek két szintje van: az egyik, a külső felszín az a sci-fi történet, amelyben idegenek szállják meg a földet, és el akarnak pusztítani bennünket. Azonban ez csak a csomagolás, a film mondanivalóját nem a kukoricásban vagy a marslakók elleni küzdelemben kell keresni, hanem a Mel Gibson alakította hitét veszített lelkész (Graham) belső vívódásában, akinek a hitrejutásáról szól ez a film – mégha a körítés nem éppen a Biblia képi világát idézi is.

1. Mit gondoltok a film címéről?

JELEK – kétféleképpen is értelmezhető: egyrészt ott vannak a gabonakörök, ez a film történetének a külső felszíne. Azonban a hitét veszített lelkész számára fiának asztmája is jellé lett Isten gondviseléséről.

2. Graham két részre osztja az embereket: vannak azok, akik csodákat látnak – és vannak, akik ki vannak szolgáltatva a véletlennek, a szerencsének, a sorsnak. – TE MELYIK VAGY? Hogyan éled az életedet? Ahogyan Graham a film végén mondja: „El kell döntened, melyik csoportba akarsz tartozni!”

3. Mi volt a legnagyobb csoda (a legnagyobb JEL) a filmben?

( Az, hogy Graham asztmás fia éppen akkor fullad be, amikor az idegen mérget akar fecskendezni a tüdejébe.)

Íme, egy példa arra, hogyan menthet életet az, amiről azt gondolnánk, baj, nyomosúság, amolyan „ezt meg Isten miért engedte meg, ha már annyira szeret?”-kategóriába tartozó nemkívánatos része az élet(ünk)nek.

Veled történt-e már olyan, hogy valami alapvetően rosszból vagy kellemetlenből nagyon jó, sőt életmentő dolog sült ki? – Mit gondolsz, ez véletlen volt, vagy JEL az élő és gondviselő Isten létezéséről?

4. „Én nem vagyok túlságosan vallásos. De ha én volnék a Sátán, akkor biztos a vallást találnám fel, mivel ez lenne az a mód, amely által az embert meg tudnám ölni minden más számára… Én inkább hiszek Isten jelenlétében, mint a róla szóló vallásban.” (A rendező nyilatkozata, Empire Magazine, 2002 Október)

Miben látod megnyilvánulni ezt a szemléletet a JELEK-ben?

5. Miért lényeges a filmben, hogy Graham éppen lelkész? Változott volna-e a film atmoszférája, esetleg üzenete akkor, ha mondjuk farmer lett volna? – Miért pont ezt a karaktert választotta Shyamalan ehhez a történethez?

6. Graham meglátogatja Ray Reddy-t (akit egyébként maga a rendező, Shyamalan alakít :-), aki a felelős volt annak idején Graham feleségen a haláláért, és ezzel előidézte azt, hogy Graham elveszítse a hitét és otthagyja lelkészi hivatását.

Amikor a halálos balesetről beszél, ezt mondja: „Soha nem aludtam el a volánnál azelőtt, és azóta sem. hazafelé szinte egyetlen kocsival sem találkoztam. Ha akkor alszom el, akkor csak az árokban kötök ki egy kis fejfájással. De pont ott kellett megtörténnie. Abban a pár másodpercben, amikor a felesége mellett mentem el. Mintha így lett volna megírva.”

– Érezted-e már azt, hogy valami – elméletileg – történhetett volna egészen másképpen, mégis úgy kellett megtörténnie, mert „így volt megírva”. A film végé, amikor a feleségének a halálát visszaidézi Graham, a felesége ugyanezt mondja: „Ez így volt megírva!” Hiszel ebben?

7. Mi volt a jelentősége Graham felesége halálának?

A film végén egymás után idéződnek fel Graham emlékei. A felesége a halálakor azt mondja: „Ennek így kellett lennie.” – És hogy azt üzeni Merillnek: „Sózzon oda!” Amikor Merillt kellett bátorítania, akkor ő maga mondta: „Lehet, hogy egyáltalán nincs véletlen”.

8. Mit gondolsz a gabona-körökről a valós életben? Léteznek? Létezik-e földönkívüli élet?

9. Mit tennél hasonló „világvége-helyzetben”? Mi az, amibe kapaszkodhatnál, ami segítene?

– Mi fog megtartani akkor, amikor eljön a világnak a Bibliában is megprófétált vége? Hiszel ebben egyáltalán? Számítasz rá? Készülsz rá? Ha igen, hogyan? Hogyan lehet egyáltalán felkészülni a világvégére?

10. Még elkeseredett állapotában mond olyat Graham, hogy „Ezentúl soha egyetlen pillanatot sem hagyok kárbaveszni az életemből amiatt, hogy imádkozok.” – Éreztél-e már te is ilyet? Mit mondanál annak, aki ugyanezt mondja? Igaza van?

11. A film legvégén a kisfiú Graham ölében, mikor magához tér, azt kérdezi legelőször: „Apa, megmentett valaki?” Graham sírva mondja: „Igen, azt hiszem megmentett valaki”. – Kire gondolt?

(A következő jelentből nagyon egyértelmű: Graham veszi a lelkészi gallérját.)

12. Nem hasonlít-e Graham és a fia közötti kapcsolat az Isten és Graham közötti kapcsolatra? Miben igen és miben nem? – Ha ezt a kapcsolatot vizsgáljuk a film egyik meghatározó alapjaként, akkor hogyan foglalnátok össze, mi volt Shyamalan üzenete, célja ezzel a filmmel?


Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük