TARTALOM

A Föld húszezer évvel ezelőtt. Történelme előtti időkben járunk, amikor a Föld meseszép és veszélyekkel teli hely. A bolygó fenséges teremtményei megindulnak dél felé, hogy elkerüljék a szörnyű fagyhalált. A kivételek közé tartozik egy Manfréd nevű mamut, egy magányos vándor, aki az szereti a legjobban, ha egyedül róhatja az utakat, valamint egy Sid nevű végtelenül lusta lajhár, aki azt szereti a legjobban, ha semmit nem kell csinálni. Manfréd kénytelen elfogadni Sid társaságát, amikor az ráveszi, hogy segítsenek egy Roshan nevű kisbabát visszajutattni a családjához. Egy félelmetes kardfogú tigris, Diego is csatlakozik a csapathoz – hogy az első adandó alkalommal elragadhassa a csecsemőt. Mialatt Sid, Manfréd és Diego a végtelen, jéggel borított pusztaságban menetelnek, egy Scrat nevű, patkány és mókus keverékének tűnő őskori lény csatlakozik a viharvert, de mégis vidám csapathoz…

ADATLAP

Gyártó: 20th Century Fox
Bemutatás éve: 2002

Játékidő: 78 perc

GYEREKSZÁJ

“A Jégkorszak megmutatja, hogyan legyünk jó barátok. Mindig kedvesnek kell lenned másokhoz, nem számít, hogy hogy néznek ki, vagy hogy mijük van.”

Josh, 11 éves

“Ez a film rendkívül mulatságos, egy kicsit furcsa és meglepő. Nem szerettem a szomorú részeket. Szerettem volna, ha a baba anyukája nem halt volna meg.”

Jarred, 11 éves

„A családok megtanulhatják, hogy nem számít ki vagy, ki kell jönni egymással.”

India, 11 éves

Szerettem ezt a rajzfilmet. Megtanultam, hogy ha találsz valamit, vissza kell juttatnod.”
Dustin, 12 éves

„Tetszett, hogy Diego meggondolta magát és segített Sidnek és Mannynak. Rájöttem, hogy néhány embernek két oldala/arca van.”
Taylor, 11 éves

EVANGÉLIUMI ÜZENET

A Jégkorszak sokkal több, mint kedves és aranyos film. Mély üzenet van benne, amely egyszerűen fogalmazva valahogy így szól: „egy icipici dolog is egy egészen új korszakot teremthet.” Az egyetlen makk által előidézett jégkorszak egy metafora, miszerint egy kisbaba hoz békét az ősi vadállatok közé és egyesíti őket, olyan kivételes „csordává”, amilyenről eddig még nem is hallottak.

A film a jégkorszak érkezésével kezdődik, ami miatt az állatok dél felé vándorolnak. Ez egy olyan kivonulás (exodus), amely látványosan emlékeztet az állatok bárkába szállására Noé idejében, hogy megmeneküljenek az egész földet elborító vízözöntől. Ebben az esetben eljutni délre ugyanaz, mint eljutni a bárkába. Egy állat azonban rossz irányba megy. Egy Manfréd nevű gyapjas mamut, aki mindig egyedül utazik. Manfréd az angolban azt jelenti „a béke embere”. Sid a kis lajhár, aki két rinocérosz elleni védelmet keresve belerohan Manfrédba, csatlakozik is hozzá. Manfréd kelletlenül felajánlja a védelmét, de csak azért, mert ő „nem szereti azokat az állatokat, akik kedvtelésből ölnek”.

Ezután a film bemutatja az emberek egyik törzsét, amelyet egy csapat kardfogú tigris figyel. A tigrisek bosszút akarnak állni – „szemet szemért” – mivel ezek az emberek, akik most már tigrisbőröket viselnek ruhaként, megölték a csapatuk felét. Soto a csapat vezére, különös érdeklődést táplál egy ember bébi felé, a bosszúja ezáltal egészen személyes természetű. Mindenáron a babát akarja, nem a felnőtteket.

Az egész film középpontja ez a csodálatos kisbaba. Miután egy vízesésen leugrik, hogy megmeneküljön a Diego nevű tigris elől, haldokló édesanyja Manfrédra és Sidre bízza a babát. Nagyon szép jelenete az áldozatos szeretetnek, amely felülmúlja a halál hatalmát is. Ezzel megkezdődik a nagy utazás, hogy visszavigyék a babát a saját „hordájához”.

Diego, a tigris (Diego a Jakab/Jákob spanyol formája, azt jelenti: „csaló” ) csatlakozik Manfrédhoz és Sidhez a küldetésben. Ez a kényszerből együtt utazó hármas cseppet sem bízik egymásban. Humoros összeütközésük támad a dodó madarakkal, veszélyekbe keverednek, amikor megpróbálják lerövidíteni az utat, de a kisbaba, a „béke gyermeke” utat talál a szívükhöz. Érdekes, hogy amikor a barlangban vannak a repülő csészealjnál, Pinky a béke jelét mutatja)

Az egyik legerőteljesebb jelenet, amikor a kis csapat felfedezi az emberek barlangrajzait. Ez egy régmúlt világ emléke, amikor az emberek és az állatok egymásra vadásztak. Rémületére Manfréd felismeri, hogy az egyik kép a falon őt ábrázolja. Ez emlékezetébe idézi az emberek támadását, ami a párja és a borja halálát okozta. Ahogy Manfréd megérinti a festményt, a bébi is megsimogatja. Ez az a pillanat, amikor Manfréd szíve átalakul. Felismeri, hogy, ami ezzel a kisgyermekkel történt, éppen az, ami az ő gyermekével is történt. Meghozza döntését, ami már nem a „szemet szemért”, hanem a szeretet törvénye.

Ezután Diego-n a sor, hogy megtanulja, mire képes a szeretet ereje. Saját életét kockáztatva Manfréd visszafordul, hogy megmentse Diego-t a lávafolyamtól. Ez egy hihetetlen jelenet az életnek másokért való feláldozásáról (Jn 15:13). Amikor Diego megkérdezi Manfrédot, hogy miért tette, Manny válasza ez: „most egy csorda vagyunk, vigyázunk egymásra”. Később a tábortűznél, amikor a baba megérinti a szívüket azzal, hogy megteszi az első lépéseit, Sid elmondja Diego-nak, hogy neki soha nem volt olyan barátja, aki kockáztatta volna az életét azért, hogy megmentse az övét.

A film vége nyilvánvaló, de rendkívül erőteljes. Diego szíve is megváltozik: segít Manfrédnak és Sidnek legyőzni a tigrisek csapatát. Súlyosan sérülten beismeri és megbánja mindazt, amit ellenük tett, és a többiek meg is bocsátanak neki. Manfréd és Sid sietnek, hogy elvigyék a babát az emberekhez, akik már elérték a Gleccser Hágót. A leggyengédebb jelenetben a Manfréd, a „béke embere” a vadásszal találkozik. Elveszi a vadász dárdáját és visszaadja neki a fiát. Ahogyan a mamut a gyereket tartja, miközben az emberek megrohanják őt, a béke gyermekének hihetetlen erejét mutatja. Ahol a béke gyermeke ott van, a szívek megváltoznak a gyűlöletből és bosszúból szeretet és béke lesz.

Ahogyan elbúcsúznak a gyerektől, Sid azt mondja: „Ne felejts el minket”, és ehhez Man fréd hozzáteszi: „Mi sem felejtünk el téged”. Ahol a béke gyermekre emlékeznek, egy egészen új csorda alakul. Ez a „legfurább csorda”, ahogy Sid mondja a vándorútjuk végén.

A film azzal kezdődik, hogy egy kis makk miatt az egész földet elborítja a víz (jég). És most azzal végződik, hogy egy másik kicsi dolog, egy kókuszdió kiengedi a tüzet (2Pt 3:5-7).

A „Béke gyermeke” a sawik története, egy kőkorszaki kultúrájú kannibál fejvadász népé Új-Guineában, akik megváltoztak a „béke gyermeke”, Jézus Krisztus miatt. Az ő saját megváltás-analógiájuk, amely egy gyermekről szól, akit az apja odaadott, hogy békét teremtsen a törzsek között volt a kulcs, hogy Jézus Krisztus evangéliumának igazságát elmondják nekik.

TEVÉKENYSÉG

Játsszatok kártyás memóriajátékot a szereplők képeivel. Minden szereplő 2 kártyán van, a kártyák lefordítva vannak. Mindig csak kettőt lehet megfordítani, aki megtalálja a párját, az felveheti. Aki a babát találja meg, az „megmentette” a gyereket. (Az ötlet a 12 éves Dustin B.-től származik.)


Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük