Indiana Jones és a kristálykoponya királysága

TARTALOM

A legújabb Indiana Jones-kaland az USA délnyugati részén kezdődik a sivatagban, 1957-ben – a hidegháború csúcsán. Indy és társa, Mac alig tudnak elmenekülni az aljas szovjet ügynökök karmaiból egy elhagyatott repülőtéren. Jones professzor hazatér a Marshall egyetemre és azt látja, hogy a dolgok csak még rosszabbra fordultak. Közeli barátja, a dékán elmondja neki, hogy Indy tevékenysége a közelmúltban gyanússá vált a hatóságok szemében, és hogy a kormány nyomást gyakorolt az egyetemre, hogy kirúgják Jonest. Indy már épp készül elhagyni a várost, amikor találkozik egy Mutt nevű ifjú lázadóval, aki ajánlatot hozott a kalandos kedvű régésznek: ha segít neki egy nagyon személyes küldetésben, akkor lehet, hogy megszerezheti a történelem leglátványosabb régészeti leletét: Akator Kristálykoponyáját, a legendás kincset, melyet oly sok monda, babona és félelem övez. Ám amint Indy és Mutt elindulnak Peru legtávolabbi zugai felé, az ősi sírok, elfeledett felfedezők és a legendás aranyváros vidékére, hamarosan ráébrednek, hogy nem csak ők kutatnak a kincs után. A szovjet ügynökök szintén a Kristálykoponya nyomában járnak. Főnökük a jéghideg, lehengerlően gyönyörű Irina Spalko, akinek elit katonai osztaga világszerte kutatja a titokzatos Kristálykoponyát, amelyről azt hiszik, hogy segíteni fog a szovjeteknek a világ leigázásában. Már amennyiben meg tudják fejteni a titkát. Indynek és Muttnak ki kell játszaniuk a könyörtelen szovjeteket, követniük kell a rejtély kifürkészhetetlen nyomait, meg kell vívniuk az ellenségekkel és a kétes szándékú barátokkal, és mindenek felett meg kell akadályozniuk, hogy a varázslatos erejű Kristálykoponya a legveszélyesebb kezekbe kerüljön.

ADATLAP

Megjelenés éve: 2008
Játékidő: 123 perc
Műfaj: kalandfilm
Rendező: Steven Spielberg

Főszereplők:
Harison Ford (Indiana Jones)
Shia LaBeouf (Mutt Williams)
Cate Blanchett (Irina Spalko)

BESZÉLGETÉSINDÍTÓ KÉRDÉSEK

Kalandvágyónak tartod magad? Van olyan „kincs”, amiért kockáztatnád az életedet? Ha igen, mi?

Szerinted miért szeretik az emberek annyira a kincskereső történeteket? Te milyen kalandban vennél részt szívesen?

Indynek azt mondja a barátja, miután kirúgták:„…elértük azt a kort, mely nem nyújt sokat, de annál többet vesz el” Szerinted ez természetes velejárója az öregedésnek? Miért? /Miért nem?

A professzor azt mondta a diákoknak a könyvtárban, hogyha jó archeológusok szeretnének lenni, akkor ki kell mozdulniuk a könyvtárból. Szerinted mennyire fontos megélni, megtapasztalni, látni, alkalmazni amit tanulunk?

Szerinted is azzal kell foglakoznunk, amit szeretünk, ahogy Indy mondta Mutt-nak? Miért gondolta meg magát később?

Mit gondolsz az Irina Spalko szerinti új hadviselésről, hogy a gondolatokat manipulálják. Szerinted ez mennyire lehetséges? Milyen hétköznapi példát tudsz mondani az „agymosásra”?

Szerinted a tudás kincs? Miért szereti a legtöbb ember a pénzt jobban, mint a tudást? Melyik a nagyobb hatalom szerinted, a pénz vagy a tudás?

Szerinted honnan lehet manapság természetfeletti tudást, vagy hatalmat szerezni?

Mi történt, mikor Irina Spalko megkapta tudást, amire áhítozott?

A természeti népek istenei miben különböznek a mi Istenünktől? Miben hasonlítanak?

Ha vannak/ lennének földönkívüliek, szerinted mennyire hasonlítanának a filmbeliekre? És vajon miért tüntették el az ittlétük minden nyomát?


Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük