Ifjúsági szolgálat egy többgenerációs világban

Ugye azt hitted, csak fiatalokkal dolgozol?

Mikor elkezdtem az ifjúsági szolgálatot, úgy képzeltem, hogy a fiatalok életére leszek hatással a munkámmal. Manapság azon kapom magam, mint a legtöbb ifjúsági munkás, hogy nem csak fiatalokkal dolgozom, hanem mindenféle korú emberekkel.

Nem kerülhetjük el a szülőkkel, nagyszülőkkel, nagynénikkel, nagybácsikkal, gondviselőkkel való kommunikációt. Mivel már néhány évet dolgoztam fiatalokkal, általában tudom, milyen viselkedésre számíthatok tőlük. De különböző korú és generációból származó családokkal foglalkozni nagyon is kiszámíthatatlan és zavarba ejtő tud lenni. Néha úgy tűnik, hogy egyszerűen nem értik, hogy is működik az ifjúsági munka. Így hát azért, hogy elkerüljük a látszólag elkerülhetetlen konfliktusokat a fiatalok és a gyülekezet többi tagja között, kialakítottunk a fiataloknak egy gyülekezettől különálló szolgálatot. Megvannak a saját szobáink, épületeink, alkalmaink, munkatársaink, zenénk, még naptárunk is. Ahelyett, hogy a generációk keveredéséből adódó konfliktusokkal foglalkoznánk, kialakítottuk a szolgálat egy „rétegzett” változatát. Ha teszünk egy kis erőfeszítést, hogy megpróbáljunk hozzáférni egy másik generációból származó ember gondolatvilágába, az segíthet közelebb hozni minket egymáshoz, s csökkentheti a félreértéseket.

A különböző generációkból származó emberek teljesen másképp látják a világot. Ha úgy érezzük, nem egy nyelvet beszélünk, az azért van, mert nem egy nyelvet beszélünk. És ma több generáció van kapcsolatban egymással, mint eddig bármikor. Ha megvizsgálod a diákjaid szüleinek az életkorát, valószínűleg nagy eltéréseket fogsz tapasztalni, talán 25-30 évet is. Talán lesz egy 35 éves apa, egy 55 éves anya, és egy 65 éves bíróság által kijelölt gyám – s az ő gyerekeik mind egy csoportba járnak. Ezek az emberek teljesen másképp látják azt a világot, amiben a tizenéves gyermekük él. A vegyes családok, a bíróság által kijelölt gyám, a fiatal önkéntes ifjúsági munkások olyan környezetet jelentenek a fiataloknak, ahol négy generáció szolgál feléjük egyszerre. Szóval nem csak két különböző nyelvet beszélünk, hanem a bábeli zűrzavar felé haladunk.

Mik is azok a generációk, s mitől lesznek különbözőek? Ha csak egy családról beszélünk, ez nagyon egyszerű. A különbség a szülők és az első gyermek életkora (vagy nagy családnál a gyerekek átlagos életkora) között van. Ha társadalmi összefüggésben akarjuk megérteni a generációkat, a dolog sokkal összetettebb. Néhányan csak az eltelt időre koncentrálnak. Minden 20-40 év, vagy akár minden évtized új generációt teremt. OK, de ebből nem tudtunk meg sokat.

Más elméletek szerint a demográfiai folyamatokban van a válasz. Ez demográfiai hullámhegyeket („Baby Boom” korszaka) és hullámvölgyeket („X generáció” vagy „Baby Bust” korszak) jelent. Egyesek társadalmi eseményeket és a technológiai fejlődés lépéseit használják arra, hogy megmagyarázzák a generációk közötti különbségeket. Mindegyik megközelítés fontos információkat szolgáltat a generációkról. Azonban ha tényleg meg akarunk érteni egy generációt, képzeljük el, milyen világ vette körül a fiatalokat a meghatározó éveikben (8-16 éves korukig). Milyen volt a világ egy diák számára az 1930-as években, s milyen volt ezzel szemben az 1990-es években? Mi minden történt akkoriban a hazájában és a világban? Honnan szerezte az információt? Tedd fel ezeket a kérdéseket egy több generáció képviselőiből álló csoportban, s meg fogod látni, hogy teljesen más bolygón nőttek fel.

Tehát mik ezek a különböző generációk, s miben különböznek egymástól? Mindegyik generációnak több neve van attól függően, kit kérdezel meg, s ki nevezte el őket.

(A magyar elnevezések hiányában az eredeti angol szakkifejezéseket használjuk – a SZERK.)

Traditionals

Az 1940 előtt születettek legelterjedtebb elnevezése a „Traditionals”, de ismertek ezeken a neveken is: „Greatest”, „Builders” és „Silent”. Ezt a generációt tovább bonthatjuk, s így az 1920 előtt születettek külön generációt alkotnak. Ez a korosztály akkor lett nagykorú, mikor összeomlott a tőzsde, a gazdaság hanyatlott, s a világ a háború felé tartott. A rádió csúcstechnológiának számított, s épphogy csak bekerült a háztartásokba. A források szűkösek voltak, s a munka privilégiumnak számított, ami nem adatott meg mindenkinek.

Baby Boomers

A második világháború után az amerikai katonák hazatérése az USA történelmének legnagyobb népességrobbanását hozta magával. A születések számának ez a radikális növekedése 1946-1963-ig tartott. Ennek a generációnak a kísérő jelensége a televízió. Az 1950-es évek elején kevesebb, mint 5 millió háztartásban volt TV. Az ’50-es évek végére 50 millió család ragadt a képernyők elé. Ez a korosztály a nappaliból figyelte a világot: az ’50-es évek kommunizmusát, a Szputnyikot és az űrkutatási versenyt, sőt még Vietnámot is. Tanúi voltak néhány karizmatikus vezető felemelkedésének és meggyilkolásának (John F. Kennedy, Martin Luther King és Robert Kennedy), s látták az első embert sétálni a holdon. A korosztály birtokában volt a tömeg ereje is, dollárokkal és szavazatokkal rendelkeztek. Az üzlet és a politika is effelé az erős, népes nemzedék felé fordította a figyelmét. Megszokták, hogy van beleszólásuk, s ki tudják maguknak járni az utat. Ekkora néptömeg mellett felismerték, hogy versenyezniük kell egymással a munkahelyekért, az előrejutásért és a javakért. Ennek a korosztálynak a siker utáni hajszája páratlan.

Az X-nemzedék (Generation X)

Az USA történelmében ez az első nemzedék, amelyiktől nem várták el, hogy majd jobban csinál mindent, mint a szüleik. Természetesen ez a szülők nézőpontja. Más elnevezéseik a „Slackers” vagy a „Baby Busters”, de mindenképp azt a nemzedéket értjük alatta, amelyik 1964 és 1980 között született. Egy teoretikus szerint azok tartoznak ide, akik az első fogamzásgátlók bevezetése (1963) és az első „Baby On Board” („Gyerek a fedélzeten” – autók ablakain) címke megjelenése között születtek. Nem csoda, ha azzal vádolják őket, hogy cinikusak. Watergate, Nixon leköszönése, gázvezetékek és a túszdráma befolyásolja a világnézetüket. Ez a generáció átélte, hogy a válások száma megduplázódott 1960 és 1990 között. A „kulcsos gyerek” kifejezés is rájuk vonatkozik. Képzeld el, milyen hatása van ennek a családról alkotott véleményükre! Lehet, hogy cinikusak, de miután oly sokáig gondoskodtak magukról, még mindig találékonyak.

Az ezredforduló gyermekei (Millennials)

Az 1980 után születettek alkotják ezt a generációt, akiknek nincs túl sok emlékük a bakelitlemezekről, vagy a távirányító, számítógép, Internet nélküli életről. Számukra a klónozás reális lehetőség, ugyanúgy, mint egy iskolai lövöldözés. Az elmúlt néhány év eseményei alakítják ezen korosztály világnézetét. Szeptember 11, a 2000-es választások, az iskolai erőszak drámai növekedése formálni fogják az országról és a világról kialakított véleményüket. Egy dolog bizonyos: ez a nemzedék mindent azonnal akar. Az Interneten keresztül az információk rögtön rendelkezésre állnak. Sokféle elvárást, feladatot támasztanak feléjük, s elvárják tőlük, hogy a figyelmüket és az energiájukat több különböző területre irányítsák. Övék az az oktatási rendszer, ami a nagy sebesség, a gyors technológia és az elszánt környezetvédelem paradoxonját foglalja magába. Már most lehet látni, hogy ezek a fiatalok hogyan fognak ezekre a hatásokra reagálni, de úgy néz ki, új biztonságtudatba és új hősökbe kapaszkodnak. Ma ezek a fiatalok alkotják a csoportjainkat. Ez az a kultúra, amit meg kell értenünk, s amit formálnunk kell.

Cuspers

Van még egy csoport, amit érdemes megemlíteni. Azok alkotják, akik az említett generációk közötti átmenetek időszakaiban születtek. Ha eddig nem tudtad magad besorolni egyik kategóriába sem, valószínűleg te is ide tartozol. 1943-1947, 1962-1967 és 1978-1982 mind átmeneti időszakoknak minősülnek. Akik ezen fordulópontok idején születtek, mindkét generáció tulajdonságait magukban hordozzák. Ők gyakran úgy érzik, hogy mindkettőhöz vagy egyikhez sem tartoznak. Ez a korosztály fontos szerepet tölthet be a szolgálatban. Általában két nyelven beszélnek. Tolmácsok és nagykövetek lehetnek a generációk között.

Mindannyian a Földön élünk, de ha megnézzük, hogy hogyan nőttek fel az egyes generációk, rájövünk, hogy mind más bolygón nőttünk fel. Nem csoda, ha annyi csalódottság és félreértés fordul elő, mikor diákokkal, munkatársakkal, szülőkkel vagy a vezetőséggel foglalkozunk. Különböző nyelveket beszélünk, s csodálkozunk, hogy miért nem érti senki. Hangosabban vagy lassabban beszélünk, s még mindig nem működik. Kezdetnek jó alap, ha megértjük, hogy eltérnek egymástól a generációk, de önmagában ez nem elég. Ha értékeled, hogy mindegyik generációnak megvannak a maga erősségei, amiket eltanulhatunk, s kihasználhatunk, az új megvilágítást és új erőt ad a szolgálatodnak. Ha tudomásul veszed a generációd hiányosságait, megláthatod az előnyét annak, hogy különböző korú emberek vesznek körül. Megértheted az egyes generációk nyelvét azáltal, hogy kikutatod, mi motiválja és mi bátorítja az egyes nemzedékeket.

Úgy gondoltam, hogy az ifjúsági szolgálat azt jelenti, hogy kizárólag tizenévesekkel dolgozom. Ma már értem, hogy ez lehetetlen. A fiatalokat körbeveszi a család és mindenféle különböző korösszetételű közösség. A gyerekek, a fiatalok és a szülők mind fontos szerepet töltenek be a keresztény közösségben. Minél inkább elszeparáljuk egymástól a generációkat, annál nagyobb szakadék lesz a megértésben és a kommunikációban. Mindig feszültség lesz ott, ahol a generációk összeütköznek, de ezt a feszültséget elhomályosítja az a gazdagság, ami a nemzedékek kommunikációjából fakad.

“Used with permission of Youth Specialties”

Eredeti cikk: And You Thought You Just Worked with Kids: Youth Ministry in a Multigenerational World


Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük