Humor a házasságban

„Minden nap közül a legjobban elpazarolt nap az, amikor nincsen nevetés.” – E.E. Cummings

„Kérnek zsebkendőt?” – suttogta szelíden egy hang mögöttünk. Egy csendes színházban ültünk, és egy komor hangulatú darabot néztünk, amikor – a legszomorúbb pillanatban – valami nagyon mulatságos dolog tört ránk. Hisztérikusan mulatságos.

Les éppen abban a pillanatban talált egy régi rothadt banánt a kabátzsebében. Ki tudja mióta volt már ott. Ezt a meglepő felfedezését kirakta a térdemre. A banán és a színdarab összefüggéstelensége miatt teljesen elvesztettem a visszafogottságomat, és a lehető legbénább vihogás tört fel belőlem. Les gyorsan elkapta ugyanezt a fertőzést. Kétségbeesetten próbáltuk visszafojtani a nevetésünket, de ahogy előrehajoltunk eltakarni az arcunkat, nem tudtuk visszafogni a vállunkat a rázkódástól. Egy mögöttünk ülő idősebb hölgy, azt gondolva, hogy a színpadon történteken hatódtunk meg, zsebkendőt kínált nekünk, hogy letörölhessük a könnyeinket, ami csak még jobban nevetésre késztetett minket. Amikor Les elfogadta a hölgy kedves ajánlatát, én nem bírtam tovább: kitört belőlem a nevetés, és így inkább kijöttünk a színházból.

Ez vajon egy átlagos nap volt Les és Leslie házasságából? Nem igazán, de azért sokat nevetünk együtt. A legapróbb dolgok is megnevettetnek minket – egy kis nyelvbotlás, vagy egy titokzatos pillantás. Hetekig tudunk ismételgetni egy vicces mondatot egy filmből vagy vígjátéksorozatból. Még jobbak a be nem tervezett baklövések mások előtt, amitől zavarba jövünk. Ugyanaz a mókás természetünk van, és nem is tudjuk visszatartani. Nem csoda, hogy élvezzük a házasságunkat.

A nevetés összeköti az embereket. Bármelyik jó barát megmondhatja neked, hogy a nevetés a legrövidebb út két ember között – különösen a házasságban. De azt soha nem tudhatja az ember, hogy mi a vicces a másiknak. Több mint 14.000 olvasó között végzett felmérést a Psychology Today, akik harminc viccet értékeltek ki, és az eredmények egyértelműek voltak. A jelentésben ez állt: „Minden egyes viccnek volt egy jelentős rajongótábora, akik „nagyon viccesnek” értékelték, míg egy másik csoport „egyáltalán nem viccesnek” mondta.” Nyilvánvaló, hogy a mókás természet személyenként más és más. Egyesen harsányan kacagnak Larry, Moe és Curly-Joe humorán, míg mások Woody Allen intellektuálisabb humorát élvezik jobban.

Akárhol is helyezkedünk el a humor skáláján, egy dolog biztos: a naponkénti nevetés olyan, mintha vitamint szednél a házasságodra. Emellett egy olyan egészséges szokás, amit minden szerelmes pár élvez.

Miért hasznos a nevetés a házasságodnak?

A nevetés egy hasznos gyógyszer, aminek fontos fiziológiai hatása van rád is és a lelki társadra is.

A nevetés egy hasznos gyógyszer, szó szerint! Fontos fiziológiai hatása van rád is és a lelki társadra is. Voltaire, a francia filozófus ezt írta: „Az orvostudomány művészete abban áll, hogy mulattatjuk a beteget, miközben a természet elvégzi a gyógyítást”. A modern kutatások kimutatják, hogy a humorérzékkel rendelkező embereknél kevesebb tünete jelentkezik a fizikai betegségeknek, mint a kevésbé humorosaknál.

Ez persze nem új gondolat. Salamon király ideje óta tudnak az emberek a humor gyógyító erejéről, és alkalmazzák is. Ahogy a Példabeszédek könyve mondja: „A vidám elme jó orvosságul szolgál” (17:22).

De a fiziológiai előnyöknél többet hordoz magában a humor a házaspárok számára. Segít feldolgozni a problémákat.

Figyeld meg Janet-et, aki egy igen finom vacsorával akarta meglepni néhány házaspárból álló vendégeit. Egész nap sütött-főzött, és a férjét kérte meg, hogy segítsen felszolgálni az ételt. Minden jól ment egészen a főfogásig.  Ahogy a férje hozta be a sült csirkét, a konyhaajtó hátulról nekicsapódott, és a tálca végigrepült a szobán. Janet lefagyott, majd visszanyerte lélekjelenlétét, és kiosztotta a parancsot: „Drágám, ne csak állj ott! Szedd fel a sült csirkét, menj a konyhába, és hozd a másikat!”

Kétségtelen: a humor segít a feldolgozásban – nem csak a triviális dolgokban, hanem a tragikusokban is. Martin Grotjahn, egy pszichoanalitikus ezt az észrevételt rögzíti Beyond Laughter (A nevetésen túl) című könyvében: „Ha van humorérzékünk, az azt jelenti, hogy meg tudjuk érteni az emberi szenvedést.”

Charlie Chaplin ugyanezt elmondhatta volna. Chaplin London legszegényebb negyedében nőtt fel. Amikor öt éves volt, az anyja súlyos elmebetegségben szenvedett, az apja pedig belehalt az alkoholizmusba. A nevetés volt Chaplin eszköze arra, hogy megbirkózzon az életben kapott veszteségekkel. A klasszikus Aranyláz című filmében a megfőzött bőrcipő megevése több, mint valami humoros jelent. Ez az emberi diadal aktusa, a humor problémák feletti erejének az emlékműve.

Nem kell ahhoz profi komédiásnak lenni, hogy hasznot húzzon a vidám jelenetekből. Viktor Frankl egy másik példája annak, hogy hogyan tudja erőssé tenni az embert a humor az iszonyú körülmények között is. Frankl Man’s Search for Meaning (Az ember válaszkeresése) könyvében arról beszél, hogy ő a humor segítségével élte túl a bebörtönzést a második világháború alatt.  Frankl és fogolytársa naponta minimum egy szórakoztató történetet találtak ki, hogy ez segítsen megküzdeni az átélt szörnyűségekkel.

Egy náci fogolytábor drámai színezetet ad a humor értékének, de mégis segít emlékezni rá, mit tehet érted és a házasságodért egy jó nevetés a feszült napokon. Legyünk őszinték: minden házasságnak megvannak a nehézségei. Amikor a családi költségvetés hiányt mutat, amikor a gyerekek nem tudnak viselkedni, amikor a sok program egymást üti, amikor nem is emlékszel már az utolsó közösen eltöltött estétekre, nem beszélve az utolsó nyaralásotokra. Ezekben az időkben (és még egy tucat másikban) a humor értéke felbecsülhetetlen.

Nézzük meg, mit mondanak a profik!  Bob Hope, a legendás komédiás azt mondta, hogy a nevetés egy „gyors nyaralás”. Jay Leno szerint „Nem tudsz tovább haragudni arra, aki megnevettet.” Valamint a nagy Bill Cosby ezt mondta: „Ha bármiben humort találsz, akkor túléled.” A kutatók is egyetértenek ezzel. A tanulmányok kimutatják, hogy akiknek igazán jó a humorérzékük, azok kisebb valószínűséggel fognak kiégni és depresszióba esni, és nagyobb a valószínűsége, hogy általában is élvezni fogják az életet – beleértve a házasságot is.

Nevetést vinni a házasságodba

Minél többet nevettek együtt, annál jobban szereted a párodat.

Az esszéíró és életrajzíró Agnes Repplier, akit a józan gondolkodásáról és jó ítélőképességéről ismertek, ezt mondta: „Nem tudunk igazán szeretni senkit, akivel soha nem nevetünk együtt.”

Nem is tudjuk ennél jobban kifejezni egyetértésünket. És hisszük, hogy a gondolatának a továbbértelmezése is ugyanúgy igaz: Minél többet nevettek együtt, annál jobban szereted a párodat.

Ezeket szem előtt tartva az alábbi javaslataink vannak arra, hogy hogyan vigyetek naponta egy adag nevetést a házasságotokba.

Ne feledd a 6-os szabályt

Két miniszterelnök ül egy teremben, ahol állami ügyeket beszélnek meg. Hirtelen beront egy férfi kiabálva, a lábával dobbantva és az öklével az asztalt verve. A vendéglátó miniszterelnök figyelmezteti őt: „Peter”, mondja neki. „légy oly szíves, ne feledd a 6-os szabályt”, amire Peter azonnal lenyugszik, elnézést kér és visszavonul. A politikusok visszatérnek a megbeszélésük témájához, de húsz perc múlva ismét megszakítja őket egy hisztérikus nő, ahogy égnek álló hajjal hadonászik a kezével. A betolakodót ismét ezek a szavak fogadják: „Marie, kérlek jusson eszedbe a 6-os szabály.” Ismét teljes nyugalom száll le a teremben, és ő is visszavonul, miközben meghajolva elnézést kér.

Amikor harmadszor is megismétlődik a jelent, a vendég miniszterelnök megszólítja kollégáját: „Kedves barátom, sok mindent láttam már az életem során, de ilyen figyelemreméltó dolgot még soha. Volna oly kedves, és megosztaná velem a 6-os szabály titkát?”

„Nagyon egyszerű” válaszolja a vendéglátó miniszterelnök. „A 6-os szabály az, hogy ’Ne vedd annyira komolyan magadat!’”

„Ó!”, mondja a vendég. „Ez egy jó szabály!” Egy pillanatnyi habozás után megkérdezi: „És ha szabad kérdeznem, mi a többi szabály?”

„Nincs több.”

A 6-os szabály egy jó szabály minden házaspárnak, akik a nevetés naponkénti adagját szeretnék. Ha olyan vagy, mint a legtöbb ember, akkor te is hajlamos vagy kissé túl komolyan venni az életet és önmagadat, és ez mindig elnyomja a nevetést. Úgyhogy csillapodj le! Lazíts! Jusson eszedbe, hogy mi az, ami igazán számít! És jusson eszedbe a 6-os szabály.

Tréfáld meg a párodat – de csak óvatosan!

Amikor főiskolára jártam (Leslie), közös fürdőszobánk volt még néhány másik lánnyal a kollégiumban ugyanazon az emeleten. Abban az időszakban élveztem a kommunális életet. Jó barátok lettünk mindannyian és nagyon sokat megtudtunk egymásról – különösen egymás furcsa szokásairól. Az egyik lányt például idegesítették a kis fogkrém cseppek, amik a sok használó miatt elkerülhetetlenül megjelentek minden reggel a mosdókagylóban. Mindenki tudta, hogy Lisa panaszkodni fog. Már számítottunk rá, és gyakran viccelődtünk vele, hogy tisztaságmániás.

Amikor Lisa férjhez ment a tanév végén, mindannyian ott voltunk az esküvőjén. Egyikünk (akit most nem nevezek meg), figyelmeztette a leendő férjet, hogy Lisa nem szereti, ha fogkrémet lát a mosdókagylóban. A vőlegény láthatóan megjegyezte a hallottakat, és amikor a nászútjuk első reggelén Lisa kiment a fürdőszobába, a következő üzenetet találta a mosdókagylóban, vastag kék fogkrémmel kiírva: „Szeretlek Lisa!”

Ez a férj értette a házassági humor értékét, már kezdettől fogva. És noha visszafelé is elsülhetett volna első próbálkozása a felesége megtréfálására, mégsem ez történt. Évek múltán is, a mai napig mindketten szívesen mesélik ezt a történetet.

Szeretném kihangsúlyozni, hogy a házastársaddal óvatosan kell tréfálkozni. Például jobban teszed, ha nem mész bele érzékeny témákon való viccelődésbe, mint például a párod súlya, családja, munkája, és így tovább. Más szavakkal, ha nem biztos, hogy viccesnek fogja tartani, akkor jobban teszed, ha nem teszed.

Nevess, amikor nincs kedved nevetni!

Egy nő felfedezett egy helyi könyvesboltban egy egész polc leértékelt árut. Az ajándékok között volt egy kis figura, ami egy férfi és egy nő volt, ahogy a fejük szerelmesen egymás felé hajol. Ez állt a feliraton: „Boldog 10. házassági évfordulót”. Úgy tűnt, tökéletes állapotban van, noha a cédulán ez állt: „sérült”. Ahogy még közelebbről megnézte, még egy felirat volt a cédulán: „A feleség könnyen leválik”.

Nézzünk szembe a valósággal: egyetlen házastárs sem immunis a stresszre. Mindannyian szoktuk úgy érezni néha, hogy könnyen leválunk. A bölcs szakemberek viszont mind egyetértenek abban, hogy a problémával való megbirkózás legjobb módja egy jó nevetés. „A humor mindent elviselhetővé tesz.” mondta Henry Ward Beecher prédikátor. „Nevess hangosan!” mondja Chuck Swindoll. „Segít átöblíteni az idegrendszert.” Egy másik alkalommal Chuck azt mondta, hogy „A nevetés a legcsodálatosabb és leghasznosabb terápia, amit Isten valaha adott az emberiségnek”. Arnold Glasgow szerint „A nevetés egy olyan nyugtató, aminek nincsenek mellékhatásai.” A lényeg az, hogy még akkor is, ha nehéz napod volt, sőt különösen akkor, amikor nehéz napod volt, kell hogy nevess! Lemossa a stresszt és egyben tart kettőtöket, amikor kezdtek leválni egymásról. Úgyhogy segítsetek egymásnak valami vicceset találni, még akkor is, amikor nem könnyű.

Keresd a vicceset!

Nemrég egy Seattle és Oklahoma közötti repülőjáraton, én (Leslie) beletemetkeztem egy könyvbe, és megfeledkeztem róla, hogy a férjem unatkozik. Nem volt olvasnivalója, és kétségbeesésében a repülő magazinjait kezdte lapozgatni. Nem tudtam róla, hogy Les néhány képet kivágott a magazinokból a svájci katonai ollójával (ez még azelőtt volt, mielőtt az ilyeneket elkobozták a repülőtéri biztonsági őrök). Talált egy majom fejéről készült nagyobb fényképet, és odahelyezte az ülése melletti ablakra. Egy Rolex reklámról kivágta a karórát és odaragasztotta a csuklójára. Mindennek tetejébe, talált egy piros golyót is, amit az orrára ragasztott.

Mivel Les tudta, hogy a humorban az időzítés a legfontosabb, ezért várt. Ott ültünk egymás mellett a szoros kis üléseinket és ő várt. Arra várt, hogy felnézzek a könyvemből, és láthassa a reakciómat amikor meglátom a majmot, ahogy benéz az ablakon tizenhét kilométer magasságban. Arra várt, hogy megkérdezzem mennyi az idő, és láthassa mit reagálok a „Rolex” órájára. Arra várt, hogy lássa mit reagálok a férjem komor arcára ragasztott bohócorra. Les nagyon sokáig várt – és elaludt. De ez egyáltalán nem tette tönkre a viccet.

Amikor végül felnéztem a könyvemből, megláttam a művét. De visszafogtam a nevetésemet, hogy nyugodtan aludhasson. Sőt úgy döntöttem, hogy én is szundítok egy kicsit. Nem tudni, mennyit aludtunk, de ahhoz elég volt, hogy két utaskísérő piros orrokat vegyen fel, majd felébresztettek, hogy megmondják, hogy mindjárt megérkezünk.

Soha nem tudod előre, hol fogsz egy jó nevetést találni. Úgyhogy keresd a vicceset a környezetedben, és valósítsd meg, amikor arra van szükség!

Tanulmányozd a párod humorérzékét!

Annak az egyik oka, hogy miért nem érték el a nevetési potenciáljuk csúcsát a házaspárok, az, hogy soha nem vették komolyan a nevetést. Lehet hogy furcsán hangzik, de ha több nevetést akarsz vinni  a kapcsolatotokba, akkor meg kell tudnod, mi fogja megnevettetni a férjedet illetve feleségedet. Végtére is mindannyiuknak egyedi humorérzéke van.

Mivel szoktunk beszédeket tartani, ezért többször is tapasztaltuk, hogy néha egyesek olyan dolgon is hangosan felnevetnek, amin mások legfeljebb kuncognak. És persze vannak olyan emberek is, akik egy kis mosolyt sem engednek meg maguknak olyan dolgokon, amit szinte mindenki mulatságosnak tart. Úgyhogy az a feladatod, hogy megtudd, mik a párod számára legviccesebb dolgok, úgy, hogy megfigyeled, mikor szokott nevetni.

„Soha nem vettem észre, mennyire tud Susan nevetni egy buta kis mini-képregényen”, mondta egy szemináriumi résztvevő. „Amikor arra kértetek, gondolkodjunk egymás humor stílusán, felsejlett bennem, hogy én szinte soha nem nevetek az újságokban található kis képregényeken, neki viszont láthatóan nagyon tetszik.” Ez a megvilágosodott férj azzal folytatta, hogy most már azt tanulja, hogyan nevessen ő is ezeken a kis képregényeken. Most már szokása lett, hogy olvassa ezeket, sőt időnként ki is vág egyet-egyet, hogy megmutassa Susan-nek.

Lehet, hogy a párod a szarkasztikus humort szereti. Talán a vicces szituációk szokták megnevettetni, vagy lehet, hogy a klasszikus komédiák, mint például a „Gálvölgyi Show”. Bárhol is található „benne” a humorérzék: tapogasd ki és használd ki – legalább naponta egyszer!

Egy utolsó gondolat a humorról

Ha megtanulsz egy kicsit többet nevetni, az megmentheti az életedet, sőt a házasságodat is.

A tudományos világ mindaddig nem vette komolyan a nevetés gyógyító erejét, amíg a néhai Norman Cousins, a Saturday Review egykori szerkesztője, majd az UCLA Orvosi Egyetem professzora, meg nem írta az egész életét megváltoztató tapasztalatát a humorral kapcsolatban. Ahogy az Anatomy of an Illness (Egy betegség anatómiája) című könyvében beszámol róla, a nevetés segített neki egy súlyos kollagén betegséget visszafordítani.

„Azt az örömteli felfedezést tettem”, számol be róla Cousins „hogy tíz perc igazi hasrázó nevetésnek aneszteziológiai hatása van, és legalább két órát tudtam fájdalommentesen aludni tőle.”

Körbevette magát Marx Brothers filmekkel és Kandi-kamera videókkal. Kijelentkezett a kórházból is és beköltözött egy szállodába, ahol elmondása szerint „kétszer olyan hangosan nevethettem féláron”.

Cousins a nevetést „belső kocogásnak” nevezte, mivel a szervezetünk minden rendszere meg van dolgozva, amikor szívből nevetünk egy nagyot. Cousins ösztönös megfigyeléseit a tudományos kutatások is alátámasztják. A szív- és érrendszerünknek valamint a légzőrendszerünknek például többet használ húsz másodperc hahotázás, mint három perc az evezős fitnesz gépen. A nevetés által az izmok kiengednek, és idegrendszeri vegyi anyagok jutnak a vérkeringésbe, és ugyanazt az érzést keltik, mint amit a hosszútávfutók szoktak átélni a távuk vége felé, mint egy eufórikus érzést.

Úgyhogy csillapodj le! Ha megtanulsz csak egy kicsit többet nevetni, az megmentheti az életedet, sőt a házasságodat is. Henry Ward Beecher szavait kissé átfogalmazva: „A humorérzék nélküli házasság olyan, mint egy teherszállító jármű lengéscsillapító nélkül – minden kis kavicson meg fog zökkenni.”

Forrás: The Love List, kiadja a Zondervan. Copyright © 2002, Les and Leslie Parrott. Minden jog fenntartva. A nemzetközi jog fenntartva. Engedéllyel használva.

Eredeti cikk: Humor in Marriage


Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük